W naszej malutkiej miejscowości Pani sołtys sprzedaje już pęczki rzodkiewki, szczypiorek, pietruszkę, zioła i zieloną sałatę. Z radością witamy pierwsze oznaki kulinarnej wiosny, wyczekiwane przez wszystkie zimowe miesiące.
0
Nie jestem pewna czy to sama nauka, stresy przedmaturalne, a może te związane z ostatnią prostą mojej książki, czy też małe zmiany żywieniowe sprawiają, że mój apetyt nie ustaje. Nie chwytam się żadnych receptur, których przygotowanie pochłonęłoby sporo czasu.
0
Większość z nas przyzwyczaiła się do puchatej pizzy na grubym spodzie, z górą rozmaitych dodatków. Sekret włoskiego oryginału tkwi jednak w cienkim cieście, wysokiej jakości sosie z pomidorów i najlepszej mozzarelli. Pizza neapolitańska przed upieczeniem powinna mieć maksymalnie 3 mm grubości, a surowe reguły, których przestrzegają Włosi sprawiają, że prawdziwa pizza z Italii objęta jest […]
1
Żywiliście kiedykolwiek uczucie do popularnych, sklepowych deserków na bazie ryżu i mleka? W szkole podstawowej nie wyobrażałam sobie bez nich życia. Szczególnie w cenie były te karmelowe albo o smaku pieczonego jabłka.
0
Ostatnio rodzice sprezentowali mi doniczkę melisy gdyż w związku ze zbliżającymi się egzaminami staram się zachować spokój. Delikatnie cytrusowe i orzeźwiające listki stanowią świetny dodatek do naparu białej herbaty, ale posiekane równie dobrze nadadzą się do wiosennego makaronu.
0
Od czasu do czasu śledzę poczynania Jamiego Olivera. To trochę człowiek orkiestra- jest nie tylko bardzo znanym szefem kuchni, ale pisze też świetne książki, wydaje magazyn i prowadzi krucjatę przeciwko karmieniu dzieci żywnością wysoko przetworzoną. Większość zna go jednak z licznych programów telewizyjnych, które poprowadził.
0
Przed maturą postanowiłam powziąć wyzwanie: zero cukru i mleka. I choć zaznaczyłam, że rozpocznę je po Świętach, już teraz ograniczam powyższe składniki. Wiem, że wielu z nas boi się zmian żywieniowych, bo nie do końca wyobraża sobie zrezygnować z ulubionych składników.
5