Słownik kulinarny

aquafaba– roślinny zamiennik jajek, uzyskany poprzez odsączenie ciecierzycy w puszce lub zredukowanie wody pozostałej po gotowaniu strączków.

brownie– intensywnie czekoladowe, wilgotne, słodkie ciastko amerykańskie przywołujące na myśl niedopieczony wypiek. Można spotkać je w wersji klasycznej lub różnymi dodatkami. Często spotykane jest połączenie brownie z serem.

chutney– gęsty, owocowo- warzywny, solidnie doprawiony sos, wywodzący się z kuchni indyjskiej. W kuchni staropolskiej dodatki tego typu znano pod nazwą gąszcze.

erytrytol– substancja słodząca o zerowym indeksie glikemicznym, pozyskiwana zwykle w procesie fermentacji glukozy przez różne gatunki drożdży

ganache– masa uzyskiwana z połączenia niemal wrzącej kremowej śmietanki i czekolady. Wykorzystuje się ją do polewania, ozdabiania tortów, lub na jej bazie robi trufle.

grenadina– syrop z granatów, będący składnikiem wielu drinków, ale nie tylko.

kąpiel wodna– proces wykorzystywany często do rozpuszczenia czekolady. Na dno garnka należy wylać wodę i zawiesić na nim mniejsze naczynie z kostkami czekolady. W miarę podgrzewania, składniki zamienią się w płynną masę. W kąpieli wodnej możemy też upiec sernik lub pasztet. Foremkę wystarczy wstawić do żaroodpornego naczynia wypełnionego do połowy wodą i piec razem w podanej w przepisie temperaturze.

keksówka– podłużna forma do wypiekania keksu, innych ciast ucieranych lub też pasztetów.

kokilka– naczynko żaroodporne do zapiekania puddingów, sufletów czy też wytrawnych przysmaków.

ksylitol– inaczej cukier brzozowy, substancja słodząca pochodzenia naturalnego

lemon curd– krem cytrynowy przygotowywany na bazie soku z tegoż owocu, jak i masła, jajek czy cukru. Często spotykany w UK.

marshmallow– inaczej pianka ślazowa to gąbczasta masa wytwarzana z cukru, wody i żelatyny. Często barwiona. Przeznaczona do spożywania samej lub wytwarzania np. lukru do tortów.

melasa– bardzo ciemny, gęsty, lepki syrop stosowany jako substancja słodząca. Powstaje jako produkt uboczny przy produkcji cukru.

oberżyna– dokładnie psianka podłużna czyli po prostu bakłażan

papilotka– papierowa, jednorazowa foremka na muffiny i babeczki. Do zakupienia m. in. w marketach i sklepach internetowych z artykułami cukierniczymi. Dostępne są papilotki w najróżniejszych kolorach, wzorach i rozmiarach.

passata– gęsty, włoski przecier pomidorowy. Składnik wielu sosów, zup czy jednogarnkowych potraw. Nie myl z koncentratem. Passatę kupisz w dużych, szklanych butelkach lub przygotujesz samodzielnie w sezonie pomidorowym.

tahina– pasta uzyskana ze zblendowania prażonych ziaren sezamu. Niezbędny składniki humusu.

tapioka– skrobia z manioku, używana jako zagęstnik. Może być stosowana zamiennie ze skrobią ziemniaczaną lub kukurydzianą. Na bazie granulek tapioki przygotowuje się bardzo popularny pudding na słodko.

ubijanie na parze– miksowanie masy w naczyniu zawieszonym nad garnkiem z gorącą wodą. Czynność polega na równomiernym ogrzaniu i dzięki temu lepszym ubiciu danej substancji za pomocą pary wodnej. Sprawia, że mieszanka staje się lśniąca i bardzo puszysta. Proces przydatny w przyrządzaniu biszkoptu czy masy do tortu.

 

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Premiera mojej drugiej książki już 13 lutego

Subskrypcja

Chcesz być powiadamiany o wpisach na moim blogu? Podaj imię i adres email :)
Przenigdy, nikomu i pod żadnym pozorem, nie udostępniam personaliów osób zapisujących się na moje listy adresowe.

Powered by WPNewsman

Obserwuj mnie na Instagramie

  • Osadzam rodek tygodnia thelastpieceofcake
  • Owsianka na mleku jaglanym goodmorning
  • Ponad 100 przepisw bez glutenu mleka jajek i cukru Sodkiehellip
  • sundayafternoon coffeetime
  • Siup do pieca glutenfreevegancupcakes
  • Rodzicowy bo s ze sob ju 28 lat Cho podobnohellip
  • Cze w niedziel  sunday glutenfree
  • Pan nalenik  crepes glutenfree newpost
  • sundaymorning glutenfree vegan
  • Dobranoc warsawbynight
  • Mae przyjemnoci w studiokulinarnemaleprzyjemnosc coffeetime
  • driptime w ministerstwokawy

Blog roku 2011

Blog roku 2011