Słownik kulinarny

Brownie- intensywnie czekoladowe, wilgotne ciasto amerykańskie przywołujące na myśl niedopieczony wypiek :) Można spotkać je w wersji klasycznej lub różnymi dodatkami. Często spotykane jest połączenie brownie z serem.

Ganache– masa uzyskiwana z połączenia niemal wrzącej kremowej śmietanki i czekolady. Wykorzystuje się ją do polewania, ozdabiania ciast/tortów, lub na jej bazie robi trufle.

Grenadina– syrop z granatów, będący składnikiem wielu drinków, ale nie tylko.

Kąpiel wodna– proces wykorzystywany w kuchni w kilku celach :)

Najczęściej używam go do rozpuszczania czekolady: mniejszy garnek zawieszam na większym. Do większego wlewam lekko wrzącą wodę, natomiast do mniejszego wrzucam połamaną czekoladę. Od czasu do czasu mieszam i czekam aż się rozpuści.

Uwaga: Poziom wody nie może dotykać dna garnka z rozpuszczanym produktem! Ma być jej zaledwie trochę.

Kąpiel wodna może też dotyczyć pieczenia: naczynie z (załóżmy) puddingiem należy ustawić w większym, płaskim wypełnionym do połowy wodą i piec razem w podanej w przepisie temperaturze.

Keksówka– podłużna forma do wypiekania keksu czy też innych podłóżnych ciast

Kokilka– naczynko żaroodporne do zapiekania puddingów, sufletów czy też wytrawnych przysmaków.

Lemon curd– krem cytrynowy przygotowywany na bazie soku z tegoż owocu, jak i masła, jajek czy cukru. Często spotykany w UK.

Marshmallow– lub inaczej pianka ślazowa- to gąbczasta masa wytwarzana z cukru, wody i żelatyny. Często barwiona. Przeznaczona do spożywania samej lub wytwarzania np. lukru do tortów. Częściej spotykana w USA czy UK.

Papilotka- papierowa, jednorazowa foremka na muffinki i babeczki. Do zakupienia m. in. w marketach i sklepach internetowych z artykułami cukierniczymi. Dostępne są papilotki w najróżniejszych kolorach, wzorach i rozmiarach.

Ubijanie na parze- prosta czynność polegająca na równomiernym ogrzaniu i dzięki temu lepszym ubiciu danej substancji za pomocą pary wodnej.

Podobnie jak w kąpieli wodnej, korzystamy z dwóch naczyń. Do większego garnka wlewamy wodę i gotujemy. W mniejszym (zawieszonym na tym drugim) umieszczamy potrzebną substancję (na przykład jajka) i ubijamy na wysokich obrotach miksera.

Takie ubijanie sprawia, że mieszanka staje się lśniąca i bardzo puszysta. Przydatne w przyrządzaniu biszkoptu czy masy do tortu.

Ważna uwaga: poziom wody nie może dotykać dna mniejszego garnka. Ubijana substancja może łatwo przywierać do naczynia. A przecież nie chcesz jajecznicy! :)

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Premiera mojej drugiej książki już 13 lutego

Subskrypcja

Chcesz być powiadamiany o wpisach na moim blogu? Podaj imię i adres email :)
Przenigdy, nikomu i pod żadnym pozorem, nie udostępniam personaliów osób zapisujących się na moje listy adresowe.

Powered by WPNewsman

Obserwuj mnie na Instagramie

  • Ponad 100 przepisw bez glutenu mleka jajek i cukru Sodkiehellip
  • Owsianka na mleku jaglanym goodmorning
  • driptime w ministerstwokawy
  • Rodzicowy bo s ze sob ju 28 lat Cho podobnohellip
  • Cze w niedziel  sunday glutenfree
  • Siup do pieca glutenfreevegancupcakes
  • Dobranoc warsawbynight
  • sundaymorning glutenfree vegan
  • sundayafternoon coffeetime
  • Mae przyjemnoci w studiokulinarnemaleprzyjemnosc coffeetime
  • Pan nalenik  crepes glutenfree newpost
  • Osadzam rodek tygodnia thelastpieceofcake

Blog roku 2011

Blog roku 2011