Od kilku dni zaglądam pod każdy parasol i na każdy najmniejszy straganik w okolicy, w poszukiwaniu jagód. Sprzedawcy wzruszają jednak bezradnie ramionami i proponują opakowanie borówki. A przecież do jedynych takich drożdżówek w lecie nie nadają się absolutnie żadne inne owoce. Kiedy w końcu zgromadziłam wszystkie potrzebne składniki, pierwsza próba upieczenia jagodzianki idealnej skończyła się fiaskiem. Ciasto nie wyrosło tak jak powinno, pękło a kruszonka nazbyt się przypiekła. I choć smak bliski był tego, który pamiętam sprzed lat, jako estetka musiałam doprowadzić przepis do ładu, a drożdżówki pozbawić pęknięć. Ponownie sięgnęłam do receptury na pączki pieczone, które zaproponowałam w lutym. W wersji letniej pachną wanilią, wakacjami na działce i przywołują wspomnienia. Bułeczki jak każdy chyba drożdżowy wypiek bez glutenu, smakują niebiańsko tylko krótko po upieczeniu. Mimo tego w sezonie warto upiec je choć raz. Dla ułatwienia zadania sfotografowałam kilka etapów produkcji. Powodzenia!
5 sztuk
Jagodzianki
składniki
nadzienie
kruszonka
dodatkowo
wykonanie
Masło rozpuść i przestudź. Wszystkie rodzaje mąki przesiej z proszkiem. Dodaj siemię, drożdże, ksantan i cukier. Wymieszaj łyżką.
Do sypkiej mieszanki dodaj ok. 150 ml mleka i powoli rozpocznij wyrabianie mikserem. Stopniowo dodawaj tłuszcz i pozostały płyn. Ciasto powinno być klejące i mokre, ale prawie odchodzić od ścianek miski (patrz zdjęcie). Jeżeli potrzebujesz, dodaj więcej mąki ziemniaczanej jednak pamiętaj, że siemię sprawi, że ciasto podczas wyrastania pochłonie jeszcze trochę płynu.
Ciasto przełóż do delikatnie natłuszczonej miski, przykryj i odstaw do podwojenia objętości.
Jagody przebierz, opłucz i odciśnij z nadmiaru soku. Połącz z cukrem.
Składniki na kruszonkę zagnieć ze sobą.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Na tym etapie dodałam jeszcze płaską łyżkę mąki ziemniaczanej. Dodaj tylko tyle żeby ciasto dało się formować, ale nie było suche. Podziel na 5 kawałków. Dłonie natłuść i każdy kawałek wyrób jeszcze. Następnie rozpłaszcz na około półcentymetrowe placuszki. Na każdym z nich ułóż kopiatą łyżkę nadzienia i starannie zlep bułeczki.
Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy. Bułeczki posmaruj wodą aby nie wyschły. Przykryj i odstaw do czasu nagrzania piekarnika.
Posmaruj białkiem i posyp kruszonką. Piecz 20 minut w 200 stopniach C.
Smacznego!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Czy można pominąć gumę ksantan i jak to wpłynie na ciasto (z doświadczenia wiem, że bez „ulepszaczy” wychodzi zakalec)?
Na jakich ustawieniach piekarnika piec? Góra/dół czy z termoobiegiem (kiedyś czytałam, że ciast GF nie piecze się z termoobiegiem bo wysychają)?
Właśnie spróbowałam pierwszej i jest przepyszna! Nie dałam gumy ksantan, bo nie udało mi się kupić- zakalca nie ma.
Super
Zakalca być nie powinno. Ciasto mogło popękać. Czy tak się stało?
Czy mogę wymienić mleko na mleko roślinne, a masło na olej kokosowy? na samą myśl o jagodziance ślinka mi cieknie 😉
Mogę, byle szybko bo jagody już na wyginięciu
Czy możesz podać firmę z jakiej kupujesz mąkę ziemniaczaną? Jeszcze nie trafiłam na taką, która nie miałaby informacji na opakowaniu o możliwej zawartości glutenu… a niestety nawet śladowa ilość kończy się dla mnie gehenną…
Hej, jakiś pomysł czym można zastąpić jagody patrząc na aktualna porę roku? Wiem ze bedzie miało to juz mało wspólnego z „jagodzianki” ale po prostu chodzi mi o tego rodzaju przekąskę bezglutenowa dla przedszkolaka😁
To już zależy co przedszkolak lubi 😊 Może śliwki pokrojone na małe kawałki? Nadadzą się też jakieś powidła czy konfitura albo mrożone owoce.
Byłem bardzo szczęśliwy że znalazłem to miejsce w sieci. Chyba powinienem chociaż dać lajka za twój trud. Jestem pod wrażeniem. Ja zdecydowanie będę rekomendował to miejsce i częściej tu zaglądał zeby poczytać nowe artykuły Cafe Hostel
Czy mogę gumę ksantan zastąpić guarową? Czy taką samą ilość dodać?:)
Niestety nie znam się z właściwościami guar
Dodałam guar ale trochę więcej, tak około pół łyżeczki i wyszły
Dzięki Tobie Weroniko dzisiaj moje dziecko w przedszkolu nie połknie języka jak dzieci będą zajadały pączki.
Ma swoją drożdżówkę z jabłuszkami 
A jeśli chce dodać jajko zamiast siemię i to ile mam dać.?
Czy można zastąpić masło margaryną? Jeśli nie, to jakie są zamienniki roślinne?
wyszły super, ale dodałam 2 łyżki więcej maki ziemniaczanej na etapie zagniatania plus podsypałam trochę mąki już po wyrośnięciu ciasta, aby łatwiej było je podzielić na części; nie dodawałam gumy ksantan.
Witam.
Ile trzeba dać jajka zamiast siemia lnianego?