Jagodzianki

27 lipca 2017 , In: bez jajek, bez orzechów, bez soi, ciasta
0

Od kilku dni zaglądam pod każdy parasol i na każdy najmniejszy straganik w okolicy, w poszukiwaniu jagód. Sprzedawcy wzruszają jednak bezradnie ramionami i proponują opakowanie borówki. A przecież do jedynych takich drożdżówek w lecie nie nadają się absolutnie żadne inne owoce. Kiedy w końcu zgromadziłam wszystkie potrzebne składniki, pierwsza próba upieczenia jagodzianki idealnej skończyła się fiaskiem. Ciasto nie wyrosło tak jak powinno, pękło a kruszonka nazbyt się przypiekła. I choć smak bliski był tego, który pamiętam sprzed lat, jako estetka musiałam doprowadzić przepis do ładu, a drożdżówki pozbawić pęknięć. Ponownie sięgnęłam do receptury na pączki pieczone, które zaproponowałam w lutym. W wersji letniej pachną wanilią, wakacjami na działce i przywołują wspomnienia. Bułeczki jak każdy chyba drożdżowy wypiek bez glutenu, smakują niebiańsko tylko krótko po upieczeniu. Mimo tego w sezonie warto upiec je choć raz. Dla ułatwienia zadania sfotografowałam kilka etapów produkcji. Powodzenia!

5 sztuk

Jagodzianki

składniki

  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g mąki owsianej (bezglutenowej)
  • 60 g mąki ryżowej
  • 50 g złocistego siemienia lnianego mielonego
  • 1/2 płaska łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 g drożdży instant
  • 1/3 łyżeczki gumy ksantan*
  • 100 g cukru
  • ok 250 ml letniego mleka
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią (naturalną)

nadzienie

  • 350 g jagód
  • 3 łyżki cukru

kruszonka

  • 40 g mąki owsianej (bezglutenowej)
  • 15 g zimnego masła
  • 1 łyżka cukru

dodatkowo

  • białko do posmarowania bułeczek
  • olej do natłuszczenia dłoni

wykonanie

Masło rozpuść i przestudź. Wszystkie rodzaje mąki przesiej z proszkiem. Dodaj siemię, drożdże, ksantan i cukier. Wymieszaj łyżką.

Do sypkiej mieszanki dodaj ok. 150 ml mleka i powoli rozpocznij wyrabianie mikserem. Stopniowo dodawaj tłuszcz i pozostały płyn. Ciasto powinno być klejące i mokre, ale prawie odchodzić od ścianek miski (patrz zdjęcie). Jeżeli potrzebujesz, dodaj więcej mąki ziemniaczanej jednak pamiętaj, że siemię sprawi, że ciasto podczas wyrastania pochłonie jeszcze trochę płynu.

Ciasto przełóż do delikatnie natłuszczonej miski, przykryj i odstaw do podwojenia objętości.

Jagody przebierz, opłucz i odciśnij z nadmiaru soku. Połącz z cukrem.

Składniki na kruszonkę zagnieć ze sobą.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Na tym etapie dodałam jeszcze płaską łyżkę mąki ziemniaczanej. Dodaj tylko tyle żeby ciasto dało się formować, ale nie było suche. Podziel na 5 kawałków. Dłonie natłuść i każdy kawałek wyrób jeszcze. Następnie rozpłaszcz na około półcentymetrowe placuszki. Na każdym z nich ułóż kopiatą łyżkę nadzienia i starannie zlep bułeczki.

Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy. Bułeczki posmaruj wodą aby nie wyschły. Przykryj i odstaw do czasu nagrzania piekarnika.

Posmaruj białkiem i posyp kruszonką. Piecz 20 minut w 200 stopniach C.

Smacznego!

DSC_9354_Snapseed

DSC_9390_Snapseed

DSC_9425_Snapseed

DSC_9456_Snapseed

DSC_9471_Snapseed

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
28 czerwca 2016

Sztuka Fermentacji

podróże i recenzje, warsztaty
Zobacz więcej
23 czerwca 2016

Wygraj atrakcyjne nagrody!

konkursy
Zobacz więcej
23 sierpnia 2012

Podano do stołu

Bez kategorii
Zobacz więcej
    • Melisa
    • 28 lipca 2017
    Odpowiedz

    Czy można pominąć gumę ksantan i jak to wpłynie na ciasto (z doświadczenia wiem, że bez „ulepszaczy” wychodzi zakalec)?
    Na jakich ustawieniach piekarnika piec? Góra/dół czy z termoobiegiem (kiedyś czytałam, że ciast GF nie piecze się z termoobiegiem bo wysychają)?

    • Wonka
    • 11 sierpnia 2017
    Odpowiedz

    Właśnie spróbowałam pierwszej i jest przepyszna! Nie dałam gumy ksantan, bo nie udało mi się kupić- zakalca nie ma.

      • Weronika
      • 21 sierpnia 2017
      Odpowiedz

      Super :) Zakalca być nie powinno. Ciasto mogło popękać. Czy tak się stało?

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Premiera mojej drugiej książki już 13 lutego

Subskrypcja

Chcesz być powiadamiany o wpisach na moim blogu? Podaj imię i adres email :)
Przenigdy, nikomu i pod żadnym pozorem, nie udostępniam personaliów osób zapisujących się na moje listy adresowe.

Powered by WPNewsman

Obserwuj mnie na Instagramie

  • Cze w niedziel  sunday glutenfree
  • Owsianka na mleku jaglanym goodmorning
  • Pan nalenik  crepes glutenfree newpost
  • Ponad 100 przepisw bez glutenu mleka jajek i cukru Sodkiehellip
  • driptime w ministerstwokawy
  • Mae przyjemnoci w studiokulinarnemaleprzyjemnosc coffeetime
  • sundayafternoon coffeetime
  • Dobranoc warsawbynight
  • Osadzam rodek tygodnia thelastpieceofcake
  • sundaymorning glutenfree vegan
  • Rodzicowy bo s ze sob ju 28 lat Cho podobnohellip
  • Siup do pieca glutenfreevegancupcakes

Blog roku 2011

Blog roku 2011