Bananowe

24 września 2014 , In: babeczki i ciastka, bez mleka, bez orzechów, bez soi
5

Zawsze kiedy na blacie widzę brązowawe, dojrzałe banany myślę o cieście. Słodkie owoce są idealną bazą do wypieków, wystarczy kilka prostych składników, które mamy w kuchennych szafkach żeby zamienić przeleżałe nabytki w kuszący, słodki deser.

Dla niecierpliwych proponuję szybkie muffiny, podkręcone chrupiącymi orzechami i kawałkami czekolady które wymieszamy w jednej misce.

To co podoba mi się w nich najbardziej to iście poduszkowa struktura przy użyciu jedynie mieszanki naturalnych mąk.

20 muffin

Muffiny bananowe z orzechami

i czekoladą

składniki:

– 4 miękkie, dojrzałe banany

– 170 g mąki*

– 1 łyżeczka sody

– 60 ml oleju

– 100 g cukru

– 1 duże jajko

– 100 g posiekanych orzechów

– posiekana czekolada, kawałki bananów (opcjonalnie)

wykonanie:

Banany, olej, cukier i jajko zmiksuj dokładnie blenderem. Mąkę połącz z sodą i przesiej do bananów. Wmieszaj połowę orzechów.

Ciasto przełóż łyżką do formy wyłożonej papierowymi papilotkami, uwieńcz orzechami, czekoladą, plasterkami bananów.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 minut.

Smacznego!

*50 g ziemniaczanej, 80 g ryżowej, 40 g gryczanej

_DSC2854_Snapseed

_DSC2866_Snapseed

_DSC2881_Snapseed

_DSC2897_Snapseedfreelogo

    • Iwona
    • 24 września 2014
    Odpowiedz

    Jakiej mąki ryżowej i gryczanej używasz? Ja do tej pory używałam Melvitu, ale od kiedy Stowarzyszenie zbadało próbki mąki kukurydzianej z tej firmy i okazało się, że jest zanieczyszczona nabrałam podejrzeń.

      • Weronika
      • 24 września 2014
      Odpowiedz

      Przeróżnie, czasami mielę ziarna. Z gotowych poleciłabym bezglutena, na pewno bezpieczne.

  1. Odpowiedz

    Ile ksylitolu zamiast cukru? :)

      • Weronika
      • 24 września 2014
      Odpowiedz

      nie używam ale podobnie jak cukru.

  2. Odpowiedz

    Dobry wieczór,
    a co mogę dodać jeśli moje dzieci nie mogą czekolady i orzechów?

      • Weronika
      • 24 września 2014
      Odpowiedz

      Może warto na wierzchu poupychać same plasterki bananów? :)

    • gabi
    • 24 września 2014
    Odpowiedz

    Super przepis :-) Dzieciaki będą zachwycone jak upiekę te muffinki.

    • Julka
    • 8 października 2014
    Odpowiedz

    Nie udało mi się zdobyć mąki gryczanej. Czym mogę ją zastąpić? Czy klasyczna mąka bezglutenowa nie zepsuje muffinek? :)

      • Monika
      • 5 stycznia 2018
      Odpowiedz

      Ja zastepuje jaglana, daje jej tez o 10 g, i mniej ryzowej

      • Weronika
      • 9 października 2014
      Odpowiedz

      Nie, wręcz przeciwnie :)

  3. Odpowiedz

    Uwielbiam Twoje wariacje na temat przejrzałych bananów.
    A tak btw, w moim warzywniaku dostaję takie brązowe za friko, bo nikt nie kupi już zepsutych :)

      • Weronika
      • 13 października 2014
      Odpowiedz

      Faktem jest, że nawet w sklepie ekologicznym można znaleźć brązowe banany za grosze, na przecenie. Ale, że za free to nie słyszałam :)

        • kinga
        • 3 września 2016
        Odpowiedz

        Ja też raz dostałam za free ☺Kobieta w sklepie już nie mogła patrzeć na te brązowe banany.

  4. Odpowiedz

    Przeepyszne! Zrobiłam w formie jednego ciasta z formie do keksówki czy chleba ;d Z orzechami, malinami, kokosem i cynamonem na wierzchu! Wspaniałe na niekończący się dzień na uczelni! Będę to ciasto teraz robiła czesto :)

    • Ola
    • 4 grudnia 2014
    Odpowiedz

    Hej. Chciałam się zapytać jaki jest cel dodawania tłuszczu do ciasta? Przeglądam Twoje przepisy i w wielu właśnie konieczne jest dodawanie tłuszczu. Niestety oprócz glutenu muszę stosować dietę ubogą w tłuszcz… Czy dodatek tego składnika związany jest z wilgotnością ciasta po upieczeniu? Czy mogę olej/masło zamienić na puree z bananów lub tartą marchew?

      • Weronika
      • 4 grudnia 2014
      Odpowiedz

      Olej nadaje ciastu puszystości, poprawia strukturę ciasta. Banan ani tym bardziej marchewka nie sprawdzi się w cieście jogurtowym czy biszkoptowym, tam potrzebny jest właśnie olej. Jednym z głównych składników w ciastach kruchych jest masło. Zamiast tych muffinek mogę zaoferować inne, puszyste i z dodatkiem bananów: http://www.natchniona.pl/muffiny-z-bananami-i-czekolada.

  5. Odpowiedz

    Super przepis .Tez zrobilam ciasto w keksowce wyszlo super.Dzieki

  6. Odpowiedz

    Chciałabym sobie na wakacyjny wyjazd takie upiec i mam pytanie jak dlugo będą zdatne do spożycia bez lodówki?

      • Weronika
      • 15 lipca 2015
      Odpowiedz

      Do trzech dni, dłużej bym ich nie trzymała.

    • paula
    • 3 marca 2016
    Odpowiedz

    Jakiej maki gryczanej uzywasz ?z palonej kaszy Czy z bialej niepalonej?

      • Weronika
      • 3 marca 2016
      Odpowiedz

      Tutaj palonej, ale polecam niepaloną :)

    • kinga
    • 18 kwietnia 2016
    Odpowiedz

    Wyszły mi pyszne. Ale naprawdę pyszne :) Lepszych muffinek nie jadłam. Te są takie proste do zrobienia, a efekt jest oszołamiający. Czekoladę dodałam do środka i wprost rozpływała się w ustach :) Postanowiłam zaryzykować i zrobiłam je pierwszy raz na Wielkanoc, razem z malinowym mazurkiem – niebo w gębie :)
    Jedyny kłopot to to, że następnego dnia trochę wysychają i są mniej smaczne – ale domyśliłam się, że to tak z wszystkimi babeczkami. Taka ich natura, chociaż pewnie i temu da się jakoś zaradzić :)

      • Weronika
      • 18 kwietnia 2016
      Odpowiedz

      Jeszcze ciepłe polecam zamknąć w szczelnym pudełku. Będą delikatnie wilgotne, ale i puszyste drugiego dnia. Ależ bym zjadła! :)

    • Magdalena
    • 1 września 2016
    Odpowiedz

    Kochana co zamiast bananów ? nie możemy ich :( a bardzo mi się reszta składu podoba 😀 Dziękuje Ci bardzo za odpowiedź :)

      • Weronika
      • 6 września 2016
      Odpowiedz

      To babeczki bananowe :) Może mus z dyni o tej samej masie, ale nie robiłam, nie obiecuję.

    • Dorota
    • 3 października 2016
    Odpowiedz

    Pyszne, uzależniające….Dużo lepsze nawet od tych glutenowych no i co najważniejsze nie tracą wilgotności na drugi i nawet trzeci dzień jak inne babeczki które piekłam. Dzięki wielkie za przepis :)

    • Alicja
    • 17 października 2016
    Odpowiedz

    Fantastyczne! Goście byli zachwyceni i nie mogli uwierzyć, że jest to deser niezawierający laktozy i glutenu! Jeśli ktoś jeszcze nie próbował- polecam! :)

    • Aga
    • 18 lutego 2017
    Odpowiedz

    Wyszedl mi okropny zakalec, a zrobilam wszystko tak jak w przepisie. Dlaczego ? Jedynie zamiast orzechow dodalam rodzynki wraz ze skorka pomaranczowa.

    • Ela
    • 30 maja 2017
    Odpowiedz

    Czy sode mozna zastapic proszkiem do pieczenia i jesli tak to w jakiej ilosci ?

    • Malwina
    • 11 listopada 2017
    Odpowiedz

    Czy można ominąć mąkę gryczaną? I cukier biały zastąpić cukrem trzcinowym :)) ?

      • Weronika
      • 14 listopada 2017
      Odpowiedz

      Jasne, można użyć więcej mąki ryżowej albo owsianej bez glutenu. Cukier jak najbardziej.

  7. Odpowiedz

    Czy można zastąpić ekologiczną kokosową mąkę?

Reply to Maria. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011