Majowy torcik na biszkopcie bez jajek i mleka

0

Biszkopt, o którym mowa , od miesięcy nie dawał mi spokoju. Co jakiś czas podejmowałam kolejne próby, jednak za każdym razem kończyły się spektakularną porażką. Ciasto albo przypominało w środku gumę do żucia, albo rozsypywało się w okruchy za jednym dotknięciem. Jakiś czas temu postanowiłam jednak, że nie wydam kolejnej książki dopóki nie będę mogła zaproponować przepisu na tort bez jajek. Próbom nie było więc końca.

Mimo, że w internecie nie brakuje podobnych receptur, trudno zaadaptować je do ciasta bezglutenowego bo mąka pszenna gra istotną rolę. Poza tym, przyzwyczajona do puszystych i lekkich biszkoptów, które piekę, wcale nie byłabym skłonna nazywać tych wszystkich wypieków w ten sposób. Obawiam się, że bliżej im do babki piaskowej niż prawdziwego, rozpływającego się w ustach puszku. Ciasta, które wyglądają zachęcająco, zawierają bardzo duże ilości roślinnej margaryny, której nie mam zamiaru używać w swojej kuchni. Skazana na siebie, piekłam do skutku.

Zupełnie niespodziewanie, kilka dni temu, udało mi się upiec prototyp bezglutenowego, wegańskiego biszkoptu, który może nie był idealny, ale puszysty i leciutki, a pokryty czapką kokosowej śmietany, smakował bardzo dobrze. Spontanicznie podzieliłam się tym faktem na Facebooku i od tej pory codziennie budziłam się z myślą, że jak najszybciej muszę opublikować przepis.

Zwlekałam, kupowałam kolejne puszki, dodawałam raz więcej, raz mniej mąki, eksperymentowałam z proporcjami oleju i cukru. W końcu do nocy montowałam torcik z owocami i przekładałam tiramisu. Desery były wyborne, a rodzina rozpływała się z zachwytu. Któregoś dnia, przegryzając chrupki z pieczonej ciecierzycy, postanowiłam, że nie mogę w nieskończoność ulepszać czegoś naprawdę dobrego i czas zaprezentować efekty. Mam nadzieję, że tak jak przy okazji chleba doskonałego, będziecie dzielić się kolejnymi spostrzeżeniami i wspólnie wypracujemy biszkopt idealny.

Torcik kroiłam i fotografowałam zaledwie godzinę po zmontowaniu, kiedy warstwy nie zdążyły się nawet dobrze połączyć. Baczne obserwacje nakazałam rodzicom, a ja musiałam kierować się do bazy wypadowej by jutro wylądować w Kopenhadze :) Do napisania po powrocie!

DSC_6855_Snapseed

DSC_6919_Snapseed

średnica 18 cm

Torcik bez jajek i mleka

składniki

biszkopt

  • ½ szklanki aquafaby*
  • 200 g cukru
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 70 g mąki z kaszy gryczanej niepalonej
  • 50 g mąki z tapioki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ szklanki oleju

do przełożenia

  • puszka dobrze schłodzonego mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • truskawki

*wody pozostałej po odcedzeniu puszki cieciorki

wykonanie

Foremkę o średnicy 18- 20 cm natłuść delikatnie, a spód wyłóż papierem do pieczenia.

Wodę z cieciorki wlej do dużej, suchej miski i ubij na sztywną pianę. Może to zająć do 10 minut. Wykonaj słynny test: odwróć miskę do góry dnem. Jeżeli piana nie wypływa, konsystencja jest idealna. Stopniowo dodawaj cukier. Za każdym razem dokładnie rozprowadź mikserem kolejną partię. Następnie cienkim strumyczkiem dodawaj olej, cały czas miksując. Kiedy składniki się połączą przerwij ubijanie.

Sypkie składniki przesiej bezpośrednio na pianę. Delikatnie wmieszaj mąkę za pomocą dużej, sylikonowej szpatuły.

1/3 ciasta przełóż do foremki. Wyrównaj i piecz ok 25 minut w temperaturze 180 stopni C.

W tym czasie stałą część mleka kokosowego przełóż do miski i ubij z cukrem za pomocą miksera. Schłódź w lodówce. Truskawki umyj, osusz i pokrój w plastry.

Upieczony biszkopt przełóż na talerz wraz z papierem i ostudź, a następnie w ten sam sposób upiecz dwa pozostałe.

Kiedy biszkopty wystygną, delikatnie zdejmij z nich papier do pieczenia i przełóż ciasto kremem i truskawkami.

Schłódź minimum kilka godzin zanim przystąpisz do krojenia.

Smacznego!

DSC_6384_Snapseed

DSC_6392_Snapseed

DSC_6402_Snapseed

DSC_6436_Snapseed

DSC_6804_Snapseed

DSC_6860_Snapseed

free-logo

Pytania i odpowiedzi
  • Czy mogę użyć wody pozostałej po innych strączkach?

Woda z ciecierzycy zdecydowanie ubija się najlepiej. Bezy czy biszkopt to bardzo wrażliwe desery dlatego proponuję zostać przy tym składniku.

  • Czy mogę użyć wody, która pozostała mi po gotowaniu ciecierzycy?

Tak, ale taką wodę trzeba zredukować na ogniu, tak jak w przypadku sosów. Nie potrafię podać jeszcze dokładnej proporcji cieciorki do wody, ani ile minut należy podgrzewać substancję. Będę próbować wkrótce.

  • Czy muszę piec trzy oddzielne biszkopty?

Tak, uważam, że jest to konieczne. W przypadku upieczenia jednego wysokiego biszkoptu, krojenie mogłoby skończyć się bardzo nieestetycznie. Ciasto jest bardzo delikatne.

  • Czy mogę użyć ksylitolu lub innego słodzika.

Nie wykluczam takiej możliwości. Oczywiście w grę wchodzą tylko sypkie słodziki. Z racji ilości prób które podjęłam, musiałabym dysponować kilogramami ksylitolu :) Podejrzewam jednak, że użycie cukru zaowocuje najlepszą strukturą ciasta.

  • Czy mogę pominąć tapiokę?

Z podaną wyżej mieszanką mąki, uzyskałam najlepsze efekty. Można jednak spróbować podmienić tapiokę na mąkę ziemniaczaną lub skrobię kukurydzianą.

  • Czy biszkopt wymaga nasączenia?

Biszkopt ma inną strukturę od klasycznego, na jajkach. Nasączanie mogłoby się skończyć miękką, oklapniętą papką. Nie polecam. Cienkie blaty przełożone kremem i chłodzone przez odpowiednią ilość czasu, są wystarczająco wilgotne.

  • Czy mogę upiec biszkopt w innej foremce?

Jasne. W tortownicy 24 cm, upieczesz 2 biszkopty gotowe do przełożenia kremem.

    • Marzena
    • 20 maja 2016
    Odpowiedz

    Nigdy nie używam cieciorki z puszki a cieciorkę rzadko gotuję. O ile nie jem nabiału i glutenu, o tyle jem jajka. Ile białek powinnam użyć?
    Pozdrawiam i dziękuję,
    M.

      • Weronika
      • 20 maja 2016
      Odpowiedz

      Proszę poszukać innych przepisów na torty. Uzbierało się ich trochę, wszystkie na jajkach.

    • izz
    • 23 maja 2016
    Odpowiedz

    pozddrawiam, fajnie że jes teś , gratuluje wytrwałości i dziękuję za przepis bardzo oryginalny i do tego bardzo smaczny nawet gdy pierwszy raz pieczesz, pozdrawiam i czekam na inne super nowinki *)

  1. Odpowiedz

    1/2 szklanki o pojemności 200 czy 250 ml? :)

      • Weronika
      • 9 czerwca 2016
      Odpowiedz

      Szklanka to umownie 250 ml :)

    • Karolina
    • 15 czerwca 2016
    Odpowiedz

    Czy ciasto wyjdzie jeśli dam połowę cukru (100g)? Robiłam z całej porcji i jest bardzo słodkie a nie mam już czasu na próby.

      • Weronika
      • 15 czerwca 2016
      Odpowiedz

      Duża ilość cukru jest naprawdę kluczowa jeżeli chodzi o powodzenie piany. Może 150 g będzie ok?

    • Małgosia
    • 14 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    Witaj, czy woda z cieciorki ma być ciepła czy schłodzona w lodówce?

      • Weronika
      • 15 sierpnia 2016
      Odpowiedz

      Używam takiej w temp. pokojowej, ale prosto z lodówki też dobrze się ubija.

    • kasia
    • 15 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    Witam,
    czy ten przepis wyjdzie na zwykłej mące? Czy tort może stać w lodówce przez całą noc? Pozdrawiam i gratuluję bloga :)

      • Weronika
      • 15 sierpnia 2016
      Odpowiedz

      Biszkopty najlepiej wychodzą na mące ziemniaczanej. Można pomieszać z pszenną, ale nie zastępować zupełnie. A tort powinien stać w lodówce całą noc. Im dłużej tym lepiej (oczywiście w granicach rozsądku :) ).

        • kasia
        • 15 sierpnia 2016
        Odpowiedz

        Dziękuję bardzo za odpowiedź i jeszcze jedno pytanie czy w czasie gdy piecze się pierwszy biszkopt pozostała część masy biszkoptowej powinna być w lodówce czy może być w temperaturze pokojowej?

          • Weronika
          • 16 sierpnia 2016
          Odpowiedz

          W temperaturze pokojowej :)

    • Ania
    • 8 września 2016
    Odpowiedz

    Czy mogę zastąpić mąkę gryczaną mąką ryżową? :) nie jestem przekonana do jej smaku.

      • Weronika
      • 11 września 2016
      Odpowiedz

      Tutaj chodzi o kaszę gryczaną niepaloną, która nie jest tak intensywna. Najbardziej poleciłabym jeszcze owsianą (bezglutenową). Z ryżową nie próbowałam.

    • malgosia
    • 30 października 2016
    Odpowiedz

    Czym mozna zastapic mleko kokosowe do przelozenia biszkoptu?

      • Weronika
      • 30 października 2016
      Odpowiedz

      A chodzi o zastępnik mleczny czy nie? :)

        • malgosia
        • 2 listopada 2016
        Odpowiedz

        Tak, mamy alergie na bialko mleka krowiego i jak sie okazalo na mleko kokosowe.

          • Weronika
          • 3 listopada 2016
          Odpowiedz

          Rozumiem. Nie będzie to wprawdzie to samo, ale można podratować się kremem ze zmiksowanej kaszy jaglanej albo w wersji czekoladowej- daktylami zblednowanymi na gładką masę z kakao. Nada się też miękkie tofu zmiksowane z dużą ilością soku z cytryny, słodzikiem, odrobiną mleka roślinnego i wanilią. Oczywiście ostatecznie można też przygotować masę na bazie bezmlecznej margaryny.

    • Mimi
    • 20 stycznia 2017
    Odpowiedz

    Czy można zamiast kaszy gryczanej użyć kaszy jaglanej?

      • Weronika
      • 26 stycznia 2017
      Odpowiedz

      Niestety nie.

    • Ewa
    • 4 lutego 2017
    Odpowiedz

    Czy mogę zamrozić biszkopt?

      • Weronika
      • 4 lutego 2017
      Odpowiedz

      Nigdy nie próbowałam i raczej nie będę, ale nie polecam.

    • Kasia
    • 25 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Czy moge dac zwykla maka gryczana palona?

    • Agnieszka
    • 16 maja 2017
    Odpowiedz

    Czy mąkę gryczaną mogę zastąpić pszenną tortową? Jeśli tak czy w takiej samej proporcji?

      • Weronika
      • 30 maja 2017
      Odpowiedz

      Ne używałam mąki pszennej od dekady :)

    • marta
    • 5 czerwca 2017
    Odpowiedz

    mąka z tapioki. mam takie granulki i na opakowaniu piszę aby je gotować. Jak zrobić z tego mąkę ? wystarczy zmiksować te suche kuleczki ?

      • Weronika
      • 13 czerwca 2017
      Odpowiedz

      Można użyć granulek. Trzeba tylko zmielić je na jednolity pył.

    • Magda
    • 29 czerwca 2017
    Odpowiedz

    Bardzo fajne ciasto. Oprócz celiakii syne ma uczulenie na białka ale zdążyłam trafić na ten przepis przed sezonem truskawkowym. Hura! Ja cała masę biszkoptową piekłam w blaszce 39cm na 27 cm po upieczeniu przekroiłam w połowie i mogłam szybciej zajadać.

    • Izabela
    • 8 lipca 2017
    Odpowiedz

    Jutro urodziny syna, a mój torcik nie chce wyjść. Biszkopty czekają upieczone, ale masa z mleczka kokosowego jest moim utrapieniem. Nie chce mi wyjść. Po zmiksowaniu wcale nie wygląda na krem. Pobyt w lodówce tez jej nie pomógł. Użyłam mleka kokosowego w puszcze 80% bio. Co robić? Syn ma też alergię na truskawki. Czy przełożenie tortu malinami będzie ok?

      • Weronika
      • 21 lipca 2017
      Odpowiedz

      Niestety takie mleczko bio, które nie ma jednolitej konsystencji nie nadaje się na krem. Na przyszłość polecam spróbować Thai Coco lub Real Thai, a wtedy na pewno się uda.

    • Izabela
    • 8 lipca 2017
    Odpowiedz

    Ps. Mleczko chłodziłam w lodówce parę godzin. Z mleczka oddzieliłam wodę kokosową, ale po utarciu z cukrem oddziela się od niego dalej woda.

    • Monika
    • 20 lipca 2017
    Odpowiedz

    Czy trzeba użyć oleju? Do biszkoptu bezglutenowego na jajkach nie używa się tłuszczu . Gdyby go dodać wtedy wychodzi takie ciasto jak na babkę . Czy tu nie jest podobnie? Czy próbowała Pani upiec biszkopt z samą aquafabą bez oleju ?

      • Weronika
      • 21 lipca 2017
      Odpowiedz

      Tak, łączyłam składniki w przeróżnych konfiguracjach, ale ten uważam za najlepszą wersję.Taki biszkopt rządzi się zupełnie innymi prawami

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Oferta świąteczna

Premiera mojej drugiej książki już 13 lutego

Subskrypcja

Chcesz być powiadamiany o wpisach na moim blogu? Podaj imię i adres email :)
Przenigdy, nikomu i pod żadnym pozorem, nie udostępniam personaliów osób zapisujących się na moje listy adresowe.

Powered by WPNewsman

Blog roku 2011

Blog roku 2011