Moja kuchnia wygląda zupełnie tak, jakby na środek pomieszczenia wpadła niewielkich rozmiarów bomba. Lukier oblepia najpotrzebniejsze sprzęty, z szuflad sypie się mak, a po podłodze toczą się orzechy.
2
Od kilku tygodni piekę chleb. Szukam zarówno prostych receptur jak i alternatywy dla wszystkich tych, którzy zmuszeni są odstawić dziesiątki produktów.
161
Kilka dni temu, będąc w Poznaniu zajrzałam do legendarnego, wegańskiego Wypasu. Choć lokal jest naprawdę malutki, skrywa wspaniałe i sycące menu, mini delikatesy, przyjazną atmosferę i chyba nigdy nie świeci pustkami. Jedzą tu duzi i mali i wspólnie obalają mit mdłej, roślinnej kuchni. Największą popularnością cieszą się tu jednak nieziemskie desery. Strukturę i smak jaglaka, […]
7
Nie przepadam za słodkimi śniadaniami, nie rozumiem kuchni, która oferuje rodakom filiżankę kawy i rogalika o poranku oraz rodziców upychającym dzieciom słodkie drożdżówki.
0
Od tygodni chodziło za mną dobre, rozgrzewające ciało i umysł wino. Słynny Gluhwein kojarzy mi się niezmiennie z uroczymi jarmarkami świątecznymi w niemieckich miasteczkach, kojącymi zapachami, pieczonymi kasztanami i ogrzewaniem zmarzniętych dłoni nad ogniskiem. Zdany egzamin na prawo jazdy i butelka niezłego, ekologicznego wina okazały się dobrym pretekstem do przygotowania pierwszego w tym roku grzańca. […]
0
Listopad nie jest dla nas zbyt łaskawy, choć rozpoczął się pięknie i obiecująco. Tydzień temu wydeptywaliśmy ścieżki na cmentarzu, a ja starałam się zapamiętać gdzie dokładnie powinnam przyjść w przyszłości, ze swoimi dziećmi i co opowiedzieć im o przodkach. Stawiałam znicze z nieustanną refleksją, że to co po nas pozostanie to tabliczka, garść wspomnień, emocji […]
1
Mam w pamięci obrazek, kiedy razem z rodzicami wracamy z przedstawienia w szkole. Razem z koleżankami przebrałyśmy się za miniaturki pięknych dam, zakładając dostojne, duże kapelusze, suknie do ziemi i wysokie buty skradzione starszej siostrze albo mamie. Śpiewałyśmy „Być kobietą, być kobietą”, a chłopcy w za dużych krawatach i z rozmarzonym wzrokiem odpowiadali nam „Kochane […]
2
W ciągu całego października przyturlałam do domu kilkadziesiąt kilogramów dyni, napotkawszy różne jej gatunki. To ogromne warzywo potrafi nie tylko przybierać najróżniejsze odcienie pomarańczy i zieleni, ale też skrywać rozmaite wnętrze. Upieczony miąższ może być podobny zarówno do pure z batata jak i dojrzałych, polskich jabłek. Choć w tym sezonie piekę już trzecią wersję pasztetu […]
0