Grzane wino

0

Od tygodni chodziło za mną dobre, rozgrzewające ciało i umysł wino. Słynny Gluhwein kojarzy mi się niezmiennie z uroczymi jarmarkami świątecznymi w niemieckich miasteczkach, kojącymi zapachami, pieczonymi kasztanami i ogrzewaniem zmarzniętych dłoni nad ogniskiem. Zdany egzamin na prawo jazdy i butelka niezłego, ekologicznego wina okazały się dobrym pretekstem do przygotowania pierwszego w tym roku grzańca. Jest słodki, aromatyczny, delikatny i dokładnie taki jaki adorują moje kubki smakowe. Podyktowana ilość składników wystarczy na dwie porcje z dolewką. No bo co to za grzaniec bez choćby najmniejszego bonusu?

DSC_6585_Snapseed

dla 2 osób

Grzane wino

składniki

• 500 ml czerwonego, wytrawnego wina
• 350 ml wody
• plastry pomarańczy
• 4 goździki
• ½ łyżeczki mielonego cynamonu
• ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
• 2 łyżki cukru trzcinowego (lub do smaku)
• kora cynamonu, gwiazdki anyżu do ozdoby

wykonanie

Do rondla przelej wino i dopełnij wodą. Podgrzej, a następnie dodaj plastry pomarańczy i przyprawy. Dosłódź do smaku.

Smacznego!

DSC_6602_Snapseed

DSC_6622_Snapseed

DSC_6610_Snapseed

Dobre wino znajdziesz we Free Delikatesach!

free-logo

 

 

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
10 sierpnia 2011

Czekoladki

desery
Zobacz więcej
11 lutego 2012

Marchewek czas

ciasta
Zobacz więcej
3 września 2012

Pożegnanie wakacji

ciasta
Zobacz więcej
There are no comments yet. Be the first to comment.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011