Grzane wino

0

Od tygodni chodziło za mną dobre, rozgrzewające ciało i umysł wino. Słynny Gluhwein kojarzy mi się niezmiennie z uroczymi jarmarkami świątecznymi w niemieckich miasteczkach, kojącymi zapachami, pieczonymi kasztanami i ogrzewaniem zmarzniętych dłoni nad ogniskiem. Zdany egzamin na prawo jazdy i butelka niezłego, ekologicznego wina okazały się dobrym pretekstem do przygotowania pierwszego w tym roku grzańca. Jest słodki, aromatyczny, delikatny i dokładnie taki jaki adorują moje kubki smakowe. Podyktowana ilość składników wystarczy na dwie porcje z dolewką. No bo co to za grzaniec bez choćby najmniejszego bonusu?

DSC_6585_Snapseed

dla 2 osób

Grzane wino

składniki

• 500 ml czerwonego, wytrawnego wina
• 350 ml wody
• plastry pomarańczy
• 4 goździki
• ½ łyżeczki mielonego cynamonu
• ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
• 2 łyżki cukru trzcinowego (lub do smaku)
• kora cynamonu, gwiazdki anyżu do ozdoby

wykonanie

Do rondla przelej wino i dopełnij wodą. Podgrzej, a następnie dodaj plastry pomarańczy i przyprawy. Dosłódź do smaku.

Smacznego!

DSC_6602_Snapseed

DSC_6622_Snapseed

DSC_6610_Snapseed

Dobre wino znajdziesz we Free Delikatesach!

free-logo

 

 

There are no comments yet. Be the first to comment.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011