Puszyste ciasto herbaciane z rumem

1

Listopad nie jest dla nas zbyt łaskawy, choć rozpoczął się pięknie i obiecująco. Tydzień temu wydeptywaliśmy ścieżki na cmentarzu, a ja starałam się zapamiętać gdzie dokładnie powinnam przyjść w przyszłości, ze swoimi dziećmi i co opowiedzieć im o przodkach. Stawiałam znicze z nieustanną refleksją, że to co po nas pozostanie to tabliczka, garść wspomnień, emocji i historii z naszym udziałem.

W zimnym listopadzie, mimo szalika i rękawiczek rozchorowałam się też na dobre. Spędziłam niemal tydzień przesypiając kolejne godziny, popijając wodę z imbirem, sok z czarnego bzu, łykając suplementy i czytając książki. Korzystając jednak z wolnej chwili, lepszego samopoczucia i perspektywy jutrzejszego Święta upiekłam bajecznie puszyste, słodkie, rumowe ciasto, wilgotne dzięki dodatkowi dojrzałej gruszki. To proste rozwiązanie dla wszystkich pragnących poskubać coś pysznego przytulając się do miękkiego koca w zimny, jesienny wieczór. Ciasto można urozmaicić ulubionymi bakaliami, posiekaną czekoladą albo podać z pyszną konfiturą.

Ciasto herbaciane

składniki

• 100 g mąki owsianej bezglutenowej
• 50 g mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
• 100 g daktyli
• 50 g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
• 80 g ksylitolu
• 2 łyżeczki cukru z wanilią*
• 75 g gorzkiej czekolady
• 100 ml oleju roślinnego
• 125 ml mleka roślinnego
• 200 ml mocnej, czarnej, aromatycznej herbaty
• 50- 70 ml dobrego rumu
• 1 duża gruszka

wykonanie

Daktyle zalej herbatą i rumem i odstaw do napęcznienia. Kaszę ugotuj do miękkości i odcedź od wody.

Oba rodzaje mąki, proszek i sodę przesiej do dużej miski. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.

W naczyniu blendera umieść daktyle (wraz z herbatą), kaszę, olej, mleko, ksylitol i wanilię. Zmiksuj dokładnie na jednolity płyn. Dodaj czekoladę i ponownie wymieszaj.

Sypką mieszankę zalej mokrą i wymieszaj łyżką. Dodaj startą gruszkę i rozprowadź ją w cieście.

Ciasto przelej do foremki-keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Krój po ostudzeniu.

Smacznego!

* cukier waniliowy możesz przygotować też domowym sposobem na bazie ksylitolu

DSC_6357_Snapseed

free-logo

 

    • sudgam
    • 13 listopada 2015
    Odpowiedz

    A jaka jest wielkość keksówki?

      • Weronika
      • 15 listopada 2015
      Odpowiedz

      Mała, uniwersalna.

    • Justi
    • 16 listopada 2015
    Odpowiedz

    Czy można czymś zastąpić rum?

      • Weronika
      • 17 listopada 2015
      Odpowiedz

      Większą ilością herbaty :)

    • Kasia
    • 7 grudnia 2015
    Odpowiedz

    A czym zastąpić mąkę owsianą?

      • Weronika
      • 8 grudnia 2015
      Odpowiedz

      Ryżowa będzie okey :)

    • Agata
    • 14 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Czy można czymś zamienić daktyle? Wystarczy je po prostu pominąć czy może trzeba jakoś zmienić proporcje?

      • Weronika
      • 15 grudnia 2015
      Odpowiedz

      Można zastąpić suszonymi śliwkami/ morelami.

    • Agnieszka
    • 9 stycznia 2017
    Odpowiedz

    Nie wiem, co zrobiłam nie tak, ale nie czuję tu herbaty ani rumu ani żadnej puszystości. Wyszlo raczej czekoladowe ciasto jaglane. Szkoda wielka, bo tak poza tym zawsze Pani przepisy były dla mnie niezawodne, a juz sporo ich zrobiłam :) Marchewkowe z kremem na przykład było hitem moich pierwszych bezglutenowych urodzin :)) Bardzo dziękuję:)

      • Weronika
      • 10 stycznia 2017
      Odpowiedz

      Ciasto powinno wyjść naprawdę puszyste, a rumu jest tutaj sporo więc może był to jakiś kiepski produkt?

    • Anna
    • 24 stycznia 2017
    Odpowiedz

    Witam serdecznie nie wiem co robię nie tak ale ciasto się nie dociera mimo wydłużenia czasu poza tym opada, proszę o radę bo smak jest bardzo dobry i chciałabym zrobić wszystko dobrze. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011