Hot choco mix!

2

Mam w pamięci obrazek, kiedy razem z rodzicami wracamy z przedstawienia w szkole. Razem z koleżankami przebrałyśmy się za miniaturki pięknych dam, zakładając dostojne, duże kapelusze, suknie do ziemi i wysokie buty skradzione starszej siostrze albo mamie. Śpiewałyśmy „Być kobietą, być kobietą”, a chłopcy w za dużych krawatach i z rozmarzonym wzrokiem odpowiadali nam „Kochane baby, ach te baby! Człek by je łyżkami jadł”. Publiczność zaśmiewała się do łez, a my z dumą poprawiałyśmy loki i upewniałyśmy się czy ilość błyszczyka na ustach jest odpowiednia.

Kiedy wróciliśmy do domu dostałam pozwolenie na przygotowanie gorącej czekolady. Była gęsta, pomarańczowa, i pakowana w torebkach. Nigdy wcześniej, ani później sukces nie smakował tak słodko. Nie mam pojęcia jakiej firmy produkt piliśmy. Być może wycofano go już z produkcji. Całe szczęście dzisiaj, jako pełnoletnia już kobieta mogę przygotować własną, naturalnie aromatyzowaną mieszankę, którą w razie nagłej potrzeby wystarczy zalać gorącym mlekiem. Łyk, dwa i już w myślach odtwarzam nasz repertuar.

DSC_5597_Snapseed

Gorąca czekolada instant

składniki

• 100 g gorzkiej czekolady*
• 1 czubata łyżeczka cynamonu
• 2 strąki kardamonu
• 2 łyżki ksylitolu
• laska wanilii
• gwiazdki anyżu
• kawałek skórki pomarańczowej

wykonanie

Czekoladę posiekaj na małe kawałki i wrzuć do słoika. W moździerzu rozetrzyj ziarenka wanilii, nasionka kardamonu i cynamon. Dodaj wraz z ksylitolem do naczynia. Na wierzchu ułóż wyparzoną i wysuszoną skórkę z pomarańczy, anyż i pustą laskę wanilii. Zakręć szczelnie i użyj kiedy najdzie Cię ochota.

Aby przygotować gorącą czekoladę, rozpuść dwie łyżki mieszanki w szklance gorącego mleka roślinnego.

Enjoy!
*poszukaj dobrej jakości, surowej czekolady (do kupienia na przykład tutaj)

DSC_5636_Snapseed

DSC_5631_Snapseed

DSC_5639_Snapseedfree-logo

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
10 lipca 2012

Kruche z wiśniami

ciasta
Zobacz więcej
27 marca 2013

Z czekoladowym kajmakiem

bez soi, ciasta, Wielkanoc
Zobacz więcej
20 lutego 2012

Podwójnie czekoladowe brownie!

ciasta
Zobacz więcej
    • Paula
    • 6 listopada 2015
    Odpowiedz

    Właśnie zamknęłam słoiczek i czekam aż smaki się przegryzą. Pachnie smacznie!!

    • Justyna
    • 9 listopada 2015
    Odpowiedz

    Pamiętam to przedstawienie, byłyśmy nawet w gazecie! :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011