Śliwka w czekoladzie

7

Kilka dni temu, będąc w Poznaniu zajrzałam do legendarnego, wegańskiego Wypasu. Choć lokal jest naprawdę malutki, skrywa wspaniałe i sycące menu, mini delikatesy, przyjazną atmosferę i chyba nigdy nie świeci pustkami. Jedzą tu duzi i mali i wspólnie obalają mit mdłej, roślinnej kuchni. Największą popularnością cieszą się tu jednak nieziemskie desery. Strukturę i smak jaglaka, którego pochłonęłam śniły mi się po nocach do dziś. Zawsze kiedy spróbuję czegoś absolutnie pysznego próbuję odtworzyć to w domowych warunkach. Mając jednak na uwadze późną jesień i czując na czubku języka smak śliwki w czekoladzie zabrałam się za kruchą tartę z kremową warstwą jaglaną. Ciasto nie wymaga dużego wysiłku, nie zawiera grama masła, mleka czy rzecz jasna glutenu, a doskonale nadaje się na weekendowe przyjęcie albo nadchodzące już święta. Starsi mogą wymoczyć owoce w mocnym trunku. Gorąco polecam!

DSC_7349_Snapseed

8 porcji

Tarta z masą jaglaną i śliwkami w czekoladzie

składniki

kruchy spód
• 100 g wiórków kokosowych
• 100 g migdałów
• 1 łyżka kakao
• 30 g oleju kokosowego
• 3 łyżki ksylitolu
• ¼ łyżeczki sody
masa jaglana
• 100 g suchej kaszy jaglanej
• puszka mleka kokosowego (tylko stała część)
• 100 ml syropu z agawy
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 100 g suszonych śliwek
polewa czekoladowa
• 100 g gorzkiej czekolady
• 3 łyżki syropu z agawy
• 5 łyżek mleka roślinnego

wykonanie

Śliwki namocz w wodzie lub (lepiej) herbacie.

Kaszę jaglaną opłucz na sitku pod strumieniem gorącej wody. Ugotuj do miękkości w 2 i 1/2 szklanki wody. Pozostaw w garnku do wchłonięcia całego płynu Wystudź. W tym czasie przygotuj ciasto.

Wiórki i migdały zmiel na mąkę. Wymieszaj z pozostałymi składnikami. Formę na tartę natłuść i wyłóż okruchami ciasta. Rozprowadź dokładnie po całej powierzchni i dokładnie uklep. Spód posyp odrobiną dowolnej mąki i wyrównaj ciasto za pomocą płaskiego dna szklanki. Nakłuj widelcem i podpiecz około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Śmietanę kokosową ubij jak kremówkę. Przestudzoną kaszę zmiksuj dokładnie w blenderze wysokoobrotowym. Dodaj śmietanę, syrop oraz wanilię i wymieszaj na minimalnych obrotach.

Ciasto pokryj masą jaglaną. Na wierzchu ułóż odsączone i pokrojone w paski śliwki.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej wraz z mlekiem i syropem. Polewę rozprowadź dokładnie po wierzchu ciasta.

Schłódź przez noc.

Smacznego!

DSC_7314_Snapseed

DSC_7338_Snapseed

free-logo

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
14 października 2011

Chrupiące ciasteczka

Bez kategorii
Zobacz więcej
15 października 2012

Na dłuższy wieczór

Boże Narodzenie, ciasta, desery, torty
Zobacz więcej
31 grudnia 2012

Bezy + lemon curd

babeczki i ciastka
Zobacz więcej
    • Karolina
    • 24 listopada 2015
    Odpowiedz

    Brzmi ciekawie. Wykorzystam w te święta 😉

    • Majka
    • 26 listopada 2015
    Odpowiedz

    A można zastąpić czymś mleko kokosowe?? Bo wiórki kokosowe i migdały mogę zastąpić np. orzechami włoskimi (te orzechy u mnie są ok). Ale ani kokosa, ani soi, ani nabiału nie mogę, niestety, jeść.:-( Więc jak zrobić masę jaglana do tej obiecującej tarty??

      • Majka
      • 30 listopada 2015
      Odpowiedz

      Bardzo dziękuję! Jak zwykle proste rozwiązania są najlepsze!!

      • Weronika
      • 28 listopada 2015
      Odpowiedz

      Pominąć mleko kokosowe i zrobić sam krem jaglany :) Kaszę można zmiksować dodając mleko ryżowe dla pożądanej konsystencji. Tarta straci odrobinę, ale nadal będzie pyszna!

    • Ania
    • 30 listopada 2015
    Odpowiedz

    Jaki rozmiar foremki jest potrzebny?

    • Julita
    • 30 listopada 2015
    Odpowiedz

    Dzień dobry Pani Weroniko
    Od jakiegoś czasu śledzę Pani bloga, gdyż od Nowego Roku muszę przejść na dietę bezglutenową i beznabiałową. W związku z tym teraz przygotowuję się zarówno pod kątem menu, jak i wyposażenia kuchni. Wiem, że urządzenia, które będę często używać to blender i młynek do kawy (do mielenia kasz i ziaren). Chciałabym te urządzenia kupić. Wybór jest bardzo duży na rynku, a że będą często ich używać, więc chciałabym aby były dobrej jakości. Bardzo proszę o podpowiedz/ rekomendację dobrego blendera i młynka do kawy.
    P.s. Ostatnio moja Siostra powiedziała, że przez przypadek widziała w TV blender kielichowy z funkcją mielenia.
    Pozdrawiam
    Julita

      • Weronika
      • 30 listopada 2015
      Odpowiedz

      Dobry blender to taki o mocy min 750 W. U mnie w domu, wszystkie ziarna mieli Thermomix. Pod tym kątem jest to świetne urządzenie, ale zakup polecałabym tylko wówczas jeżeli sprzęt naprawdę przyda się w kuchni i będzie często używany. Młynka nigdy nie posiadałam.

        • Julita
        • 1 grudnia 2015
        Odpowiedz

        Bardzo dziękuję za odpowiedź!

    • Ania
    • 2 grudnia 2015
    Odpowiedz

    ponawiam pytanie jaki rozmiar foremki jest potrzebny?

      • Weronika
      • 4 grudnia 2015
      Odpowiedz

      Średnica 24 cm. Podejrzewam, że wszystkie formy na tartę są produkowane w podobnym rozmiarze :)

    • Joanna
    • 4 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Tarta pychotka!!! Całej rodzinie również bardzo smakowała. Jedyna uwaga to taka, że śliwki położone prze ze mnie w całości trochę przeszkadzały w krojeniu tarty na kawałki. Czy za krótko je moczyłam w herbacie i dlatego okazały się trochę twarde (15 min) czy może lepiej byłoby pokroić na kawałki i obsypać z góry całą tartę?

      • Weronika
      • 4 grudnia 2015
      Odpowiedz

      Super! Tak, polecam tak jak w przepisie- pokroić w paseczki :)

    • Żaneta
    • 15 stycznia 2016
    Odpowiedz

    Weroniko, zrobiłam dziś tę tartę wg Twojego przepisu, a raczej chciałam zrobić, bo krem zpełnie mi nie wyszedł. Ugotowałam 100g kaszy w 2,5 szklankach wody tak jak w przepisie i niestety z kremu wyszła bardzo płynna masa, która nawet po wstawieniu na długo do lodówki cała plywała. Szkoda mi było to wyrzucać więc dodałam mąkę i zamiennik jajka i upiekłam. Także udało się uratować jaglankę, ale odpisz mi proszę, czy jesteś pewna, że 100g kaszy i 2,5 szklanki wody to odpowiednie proporcje? Dodam że mam niestandardowe szklanki, ok 200ml, więc i tak było mniej tej wody.

      • Weronika
      • 15 stycznia 2016
      Odpowiedz

      Z kaszą jaglaną bywają niespodzianki. Rzeczywiście bywają tak różne, że niektóre gotują się w 10-12 minut i chłoną jak szalone, a inne po 20 minutach ledwo miękną. Następnym razem proszę albo śmiało gotować w mniejszej ilości albo odlać niewchłoniętą. Na pewno nie miksować kaszy z wodą :)

    • Marta
    • 12 lutego 2017
    Odpowiedz

    Puszka mleka kokosowego 400 ml?

      • Weronika
      • 16 lutego 2017
      Odpowiedz

      Tak :)

        • Patrycja
        • 12 kwietnia 2018
        Odpowiedz

        Czy mleczko powinno być schłodzone? Ile? :3

    • Monika
    • 10 listopada 2017
    Odpowiedz

    Weroniko czym moge zastapic migdaly w przepisie?

      • Weronika
      • 14 listopada 2017
      Odpowiedz

      Jeżeli wchodzą w grę to mogą być na przykład laskowe. Jeżeli nie to większą ilością wiórków, zmielonymi pestkami, płatkami owsianymi.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011