Muffiny dyniowo- pomarańczowe

0

W ciągu całego października przyturlałam do domu kilkadziesiąt kilogramów dyni, napotkawszy różne jej gatunki. To ogromne warzywo potrafi nie tylko przybierać najróżniejsze odcienie pomarańczy i zieleni, ale też skrywać rozmaite wnętrze. Upieczony miąższ może być podobny zarówno do pure z batata jak i dojrzałych, polskich jabłek. Choć w tym sezonie piekę już trzecią wersję pasztetu i miksuję gęste zupy, odkryłam, że dynia najlepiej sprawdza się w ciastach dla alergików. Ma nie tylko uniwersalny, delikatny smak, ale też (w odróżnieniu od masła orzechowego, tofu czy siemienia lnianego) nie wywołuje niepożądanych reakcji. Teraz, kiedy dynie można spotkać na każdym stoisku warzywnym, warto przygotować większą ilość musu i zachować kilkanaście słoiczków na cały rok wegańskich wypieków.

Propozycja na dziś, jutro i całą jesień to miękkie, wilgotne i bajecznie pachnące muffiny z akcentem dyni, wyrazistej pomarańczy i cynamonu. Dorośli, w ramach długich wieczorów mogą pokusić się o namoczenie rodzynek w filiżance rumu.

DSC_5751_Snapseed

6- 8 sztuk

Muffiny dyniowo- pomarańczowe

składniki

• 70 g mąki owsianej bezglutenowej
• 50 g mąki jaglanej
• 40 g mąki ziemniaczanej
• 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1 łyżeczka cynamonu
• 3/4 szklanki pure z upieczonej dyni
• 100 g ksylitolu
• 1/3 szklanki oleju
• 50 g rodzynek (opcjonalnie)
• skórka otarta z 1 pomarańczy
• szczypta soli

wykonanie

Blaszaną formę na muffiny wyłóż papierowymi papilotkami. Możesz użyć też innych foremek w rozmaitych kształtach. W zależności od rozmiaru uzyskach prawdopodobnie od 6 do 8 muffin.
Mąkę przesiej dokładnie ze sobą. Dodaj proszek, sodę, cynamon i ponownie przesiej. Dodaj sól oraz skórkę pomarańczową i wymieszaj.
W blenderze wymieszaj dobrze olej z ksylitolem, a następnie dodaj mus i dokładnie zmiksuj.
W misce połącz składniki suche i mokre i wymieszaj. Dodaj rodzynki i dokładnie rozprowadź.
Masę przełóż do foremek i piecz około 20 minut.

Gotowe muffiny ozdobiłam białą czekoladą znalezioną w szafce. Możesz użyć też lukru powstałego ze zmieszania cukru pudru i soku wyciśniętego z pomarańczy.

Smacznego!

DSC_5744_Snapseedfree-logo

    • Maria
    • 30 października 2015
    Odpowiedz

    Mam właśnie teraz ogromny apetyt na ciasto dniowe :) A jaką mąką można by ewentualnie zastąpić mąkę jaglaną?

      • Weronika
      • 30 października 2015
      Odpowiedz

      Większą ilością owsianej lub ryżową :)

    • Monika
    • 12 listopada 2015
    Odpowiedz

    GENIALNE! do tej pory najlepsze muffiny jakie jadłam i na dodatek, które sama zrobiłam! Dzięki :)

    • Asia
    • 5 marca 2017
    Odpowiedz

    czy nie brakuje w przepisie jakies plynu? Masa nie chciala sie polaczyc, dopiero po dodaniu soku pomaranczowego, cos sie z nia dalo zrobic. wyszlo zaledwie 6 malych muffinek

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Akademia bez glutenu

Premiera mojej drugiej książki już 13 lutego

Subskrypcja

Chcesz być powiadamiany o wpisach na moim blogu? Podaj imię i adres email :)
Przenigdy, nikomu i pod żadnym pozorem, nie udostępniam personaliów osób zapisujących się na moje listy adresowe.

Powered by WPNewsman

Blog roku 2011

Blog roku 2011