Bułeczki ziołowe

3

Najlepsze wytrawne bułeczki jakie upiekłam od czasu diety. Pachnące cebulką i mnóstwem malutkich, zielonych drobinek przypraw. Przepyszne świeże, cieplutkie z odrobiną masełka. W  lodówce miałam jeszcze opakowanie ekologicznego hummusu w którym równie dobrze zanurzyć jest kawałek domowego pieczywa. 

7 sztuk

Bułeczki z ziołami i cebulką

składniki:

– 400 g mąki bezglutenowej, 1 płaska łyżka suszonych drożdży, 2 łyżki oliwy, 350 ml ciepłej wody

– 1 mała cebula drobno posiekana, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka oregano, 1 płaska łyżeczka soli morskiej

– białko do posmarowania (opcjonalnie)

wykonanie:

Mąkę przesiej, wymieszaj z drożdżami i przyprawami. Dodaj oliwę, cebulę a następnie powoli wodę, wyrabiając mikserem.

W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody. Ciasto powinno być luźne ale nie przywierać do dłoni.

Odłóż do czystej miski, przykryj i odstaw do podwojenia objętości.

Z wyrośniętego ciasta uformuj 7 bułeczek. Ułóż je w formie i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.

Posmaruj wierzch białkiem i piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Smacznego!

_DSC7148_Snapseed

1079287_692722667419895_739849929_n

    • m.s.
    • 29 stycznia 2014
    Odpowiedz

    Mmmmm juz czuje ten zapach ziol zmieszany z zapachem drozdzy…dodaje do zakladek!:)

    • Daga
    • 30 stycznia 2014
    Odpowiedz

    Ale świetne! Powiesz, której konkretnie mąki użyłaś? :) Kliknęłam w logo pod przepisem (świetny sklep!), ale widzę, że mąk mają całą masę i nie wiem ktorą wybrać – dopiero debiutuje :)

      • Weronika
      • 30 stycznia 2014
      Odpowiedz

      Schaer Mix Bread :)

  1. Odpowiedz

    Ciasto rośnie po raz trzeci – uzależniają :-)

    • Marta
    • 19 lutego 2014
    Odpowiedz

    Już myślałam że będąc na diecie bezglutenowej nigdy nie zjem jakiejś normalnej pysznej bułeczki, wypróbowałam przepis, posypałam sezamem i bułeczki rewelacja !!!!!!!! dziękuję za tak fajne przepisy, naprawdę to chyba jedyny blog jaki znalazłam z normalnym jedzeniem bezglutenowym.Jesteś wielka !!!

  2. Odpowiedz

    Bułeczki w smaku pycha, ale… ciasto strasznie się do rąk kleiło… prawie pół kilo mąki musiałam dać…
    Powiedz mi jedno – co zrobić aby bułki nie były plaskate?

      • Weronika
      • 16 maja 2014
      Odpowiedz

      plaskate?

      • Odpowiedz

        No takie bardzo płaskie około 2-2,5 cm wysokości…

          • Weronika
          • 17 maja 2014
          Odpowiedz

          To malutko, ciasto na pewno nie może być zbyt klejące, musi się swobodnie wyrabiać, wałkować, wtedy spokojnie uzyskamy odpowiedni kształt przed pieczeniem, a w piekarniku jeszcze troszkę podrosną. Warto dodawać wodę stopniowo, wtedy nie dodamy też całego worka mąki. Trzeba wyważyć tą proporcję. Trening czyni mistrza, niezmiennie :)

  3. Odpowiedz

    witam

    czy zawsze Pani do wypiekow uzywa Schaer Mix Bread?? czy moge pomieszac make ryzowa kukurydziana i gryczna? albo uzyc tylko jednej z nich? Schaer Mix Bread- jest dla mnie torch za drogi

    pozdrawiam

      • Weronika
      • 4 lipca 2014
      Odpowiedz

      Do drożdżowych tylko. Z innych mogą wyjść bardziej przesuszone a z ich są pyszne. Może pani spróbować z innych firm ale jakieś gotowej mieszanki>

  4. Odpowiedz

    Oj, muszę zrobić! Mam do Ciebie prośbę :) Otóż jak byłam mała to codziennie zajadałam się słodkimi, mlecznymi bułeczkami, mniam! Pamiętasz takie? Może udałoby Ci się odtworzyć ten smak? Tylko bez mleka, glutenu i cukru! Wiem, że to trudne..ale marzą mi się takie :) Co Ty na to?

      • Weronika
      • 1 września 2014
      Odpowiedz

      Hmm, pewnie by się dało ale tylko z gotowej mieszanki.

  5. Odpowiedz

    Dziekuje bardzo za chec podzielenia sie wiedza kulinarna. Moja 4letnia coreczka musi byc na diecie bezglutenowej i zal patrzec jak tesknym wzrokiem patrzy za normalnym jedzenien. Dlatego staram sie szykowac dla niej jedzenie ktore wygladem i smakiem nie bedzie za bardzo odbiegac od jedzenia pozostalych domownikow. Na szczescie jest bardzo zdyscyplinowana i wyrozumiala jak na 4latke. Niemniej wymaga to duzo pracy i pomyslow. Pani blog, ktory znalazlam trzy dni temu dodaje nadziei, chociaż mieszana schar mixbread niestety nam sie nie sprawdzi bo zawiera łubin, a jak pisza uczula tak samo jak orzeszki ziemne:-(na ktore corka rownież jest uczulona. Wlasnie pieke ziolowe buleczki tylko z mieszakna schar nalesnikowa. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Pozdrawiam i dziekuje jeszcze raz za inspiracje kulinarne.

    • Aga
    • 24 lutego 2016
    Odpowiedz

    Zrobiłam z inną mieszanką niż schar ale za bardzo nie wyszły. Ciasto co prawda wyrabiało się dobrze, ale po upieczeniu skórka bardzo twarda była a na drugi dzień już raczej nie nadawały się do jedzenia. Czy będzie przepis na bułki bez gotowych mieszanek?

      • Weronika
      • 24 lutego 2016
      Odpowiedz

      Ze Scharem zawsze wychodzą najlepsze. Nie wiem co poszło nie tak. Będzie przepis :)

    • Aziul
    • 23 lutego 2020
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Czy można prosić link do tych bułeczek bez mixu Schar?

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011