Aksamitny torcik czekoladowy

2

Są takie przepisy, które publikuję na blogu, ale wracam do nich dość rzadko. Są też te, o których wkrótce zapominam. Nie sposób bowiem równolegle korzystać z archiwum i eksperymentować z nowościami. Mam subiektywny ranking, który mieści dosłownie kilka pozycji, ale największą frajdę sprawia mi pieczenie dla kogoś, pod jego upodobania. Na okazję i bez, dla uczczenia dnia codziennego albo na pocieszenie. Powyższy tort to ulubiony deser wszystkich moich znajomych, a jego popularność nie słabnie od lat. Deser zaliczył szereg imprez i pieczony był na niezliczone przyjęcia urodzinowe. Recepturę opublikowałam finalnie w książce i dalej regularnie do niej sięgam. Tym razem torcik upiekłam na dobry początek nowego roku. Od dłuższego czasu przygotowuję go w wersji bez mlecznej śmietany i cukru. Dobrze nasączony jest naprawdę aksamitny i lekki jak obłoczek.

dsc_9962_snapseed

średnica 21 cm

Torcik czekoladowy

składniki

biszkopt

  • 3 jajka
  • 70 g ksylitolu
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • ½ łyżki proszku do pieczenia

masa

  • 2 puszki mleka kokosowego*
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • ksylitol do smaku
  • 2 łyżki dobrej jakości rumu

nasączenie

  • 200 ml dobrej kawy

polewa

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2-3 łyżki mleka roślinnego

wykonanie

Spód foremki wyłóż papierem do pieczenia i przygotuj jeszcze jeden jednakowy arkusz.

Rozpocznij od przygotowania masy. Puszki mleka otwórz i wydobądź tylko stałą masę. Przełóż ją do miski i za pomocą miksera ubij na jednolity krem. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i stopniowo dodawaj do masy. Najlepiej połącz początkowo kilka łyżek śmietany i czekolady w mniejszej misce i dodaj ją do pozostałego kremu. Dosłódź do smaku, wymieszaj z rumem. Schłódź w lodówce do czasu montażu całego deseru.

Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj słodzik, a następnie po jednym żółtku. Przerwij miksowanie, a do jajek przesiej mąkę z kakao i proszkiem. Połącz delikatnie aczkolwiek dokładnie za pomocą łyżki.

½ masy przełóż do foremki i piecz 10-12 minut w temperaturze 190°C.  W ten sam sposób upiecz drugą część ciasta. Biszkopty wystudź zupełnie.

Pierwszy blat ułóż na paterce lub przygotowanym talerzu i nasącz obficie kawą. Pokryj połową kremu, a następnie przykryj drugą porcją ciasta. Nasącz i uwieńcz masą czekoladową.

Torcik schłódź w lodówce przez minimum godzinę, a najlepiej znacznie dłużej.

Przygotuj polewę. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z mlekiem.

Całość wylej płynnym ruchem na wierzch ciasta i rozprowadź równomiernie.

Możesz też wykończyć torcik rozetkami kremu. Ja użyłam dodatkowo pestek granatu.

Schłódź przez kilka godzin w lodówce.

Smacznego!

*Od dłuższego czasu jestem wierna marce Thai Coco. Z uwagi na skład polecam też Real Thai.

dsc_9984_snapseed

    • kinga
    • 7 stycznia 2017
    Odpowiedz

    Czy puszki mleka kokosowego można czymś zastąpić?
    Np. śmietanką, mlekiem roślinnym?

    Torcik jak z bajki :) Niesamowite.

      • Weronika
      • 8 stycznia 2017
      Odpowiedz

      Mleka ani śmietanki nie uda się ubić na krem więc nie bardzo. Opcjonalnie można przygotować czekoladowy budyń jaglany, ale oczywiście to już nie będzie ten aksamit :)

        • kinga
        • 8 stycznia 2017
        Odpowiedz

        Dobrze i dziękuję za radę!

    • Asia
    • 18 stycznia 2017
    Odpowiedz

    Jaką mąką o niskim indeksie glikemicznym można zastąpić mąkę ziemniaczaną? Tort wygląda obłędnie! :)

      • Weronika
      • 19 stycznia 2017
      Odpowiedz

      Odpowiedź na FB :)

        • Kasia
        • 19 grudnia 2017
        Odpowiedz

        Nie znalazłam odpowiedzi na FB, przeszukałam dzisiaj pare sklepów i niestety żadna mąka ziemniaczana nie miała oznaczenia kloskA bezglutenowego a chciałam upiec dla koleżanki z celiakia. To czym można zastąpić tę mąkę?

          • Weronika
          • 19 grudnia 2017
          Odpowiedz

          Bauckhof ma bezglutenową mąkę ziemniaczaną, ale myślę, że spokojnie można użyć też tej od PPZ Trzemeszno, gdzie przetwarzane są tylko ziemniaki. Jako zastępnika można też użyć skrobi kukurydzianej.

        • Lucy
        • 6 października 2017
        Odpowiedz

        A jak ktoś nie ma facebooka? :)

    • Ela
    • 26 stycznia 2017
    Odpowiedz

    Zrobiłam, jest wspaniały pod każdym względem! To pierwszy przepis, który wykorzystałam ale na pewno nie ostatni :-)

    • Aga
    • 20 lutego 2017
    Odpowiedz

    Czy można ksylitol zastąpić stewia?

      • Weronika
      • 21 lutego 2017
      Odpowiedz

      Jeżeli się lubi to tak jednak z tego co wiem trzeba jej dać znacznie mniej.

    • Sylwia
    • 23 marca 2017
    Odpowiedz

    Witam, tort wygląda bardzo apetycznie i chcę go jutro zrobić, ale proszę podpowiedzieć jaka ma być średnica tortownicy?

      • Weronika
      • 27 marca 2017
      Odpowiedz

      Informacja nad przepisem- 21 cm.

    • Iza
    • 15 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Dzień dobry,
    proszę powiedzieć, czy mogę upiec jeden biszkopt, a następnie go przekroić?
    Z góry dziękuję za podpowiedź.

      • Weronika
      • 25 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      Mogę :) Jednak biszkopt jest bardzo delikatny i jako estetka zawsze piekę osobne.

    • edi
    • 20 czerwca 2017
    Odpowiedz

    torcik wyszedł boski, jadałam cukier puder zamiast ksylitolu bo u nas alergia na brzozę, krem kokosowo-rumowo-czekoladowy jak z bajki, smakuje jak z krem z mlecznej czekolady, wyjadłam część z miski maczając w nim truskawki :) krem najpierw był bardzo rzadki bo ubite mleko kokosowe rozpłynęło się po dodaniu ciepłej czekolady, co mnie zmartwiło, ale w lodówce szybko stężał i jest zwarty jak maślany, trzyma formę i nie wypływa z ciasta, mimo że dałam tylko 100g czekolady, wielkie dzięki za przepis!

  1. Odpowiedz

    Mniam, pyszności, chyba zrobię na niedzielę 😀

    • Anna
    • 25 września 2017
    Odpowiedz

    Witam,
    tort wygląda przepysznie. Mam tylko pytanie dotyczące mleczka kokosowego. Czy chodzi o klasyczne puszki o pojemności 400 ml?

    • Paulina
    • 2 października 2017
    Odpowiedz

    PILNE! :-) Czy probowalas zrobic wiekszy rozmiar tortu ? Moj urodzinowy powinien objac ok 20 osob… Co proponujesz? podwoic ? Jaka forma?

    • Aneta
    • 30 października 2017
    Odpowiedz

    Hej. Zrobiłam, ale narazie spróbowałam tylko biszkoptu który ku mojemu zdziwieniu smakuje jak słodkie trociny 😂 mam nadzieje że po nasaczeniu (u mnie herbata i sok z mandarynek- wersja dla dzieci) będzie smakował lepiej. Aha i wyszedł płaski. Musiałam dorobić kolejną warstwę biszkoptu A i tak nie jest wysoki. Za to krem (też bez rumu tylko z odrobina aromatu rumowego) wyszedł genialny! Przepyszny- mam nadzieję ze wszystko razem będzie smakować równie dobrze jak wyglada- szkoda ze nie mogę wstawić zdjęcia. Dziekuje za przepis. To mój pierwszy tort 3xbez i jestem z niego dumna!!! :-)

      • Weronika
      • 30 października 2017
      Odpowiedz

      Fajnie, że krem pasuje, ale trocin szkoda :) Cała tajemnica biszkoptu tkwi w pięknie ubitych jajkach. Wtedy będzie puszysty i na pewno wyrośnie jak należy.

    • Magdalena
    • 3 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Piszesz, ze najlepiej polaczyc czekolade ze smietana tworzac mase. Jaka smietane masz na mysli, bo w skladnikach jej nie ma?

      • Weronika
      • 3 grudnia 2017
      Odpowiedz

      Ok, już piszę :) Śmietana czyli stała masa mleka kokosowego.

    • Monika
    • 5 grudnia 2017
    Odpowiedz

    A czy nadaje się ta stała część z mleka kokosowego przygotowanego przez siebie? Ile go potrzeba?

      • Weronika
      • 7 grudnia 2017
      Odpowiedz

      Niestety takie mleko nie ubija się.

    • Joanna
    • 10 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Jak Zrobić ten tort w wersji bez jajek?

    • Anna
    • 20 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Mleko kokosowe w puszkach jakiej pojemności?

    • Emi
    • 16 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Witam, chciałabym zastąpić m.ziemniaczaną zwykłą pszenną. Czy umie Pani ją przeliczyć ??

    • Karolina
    • 13 lutego 2018
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Co zamiast kawy do naseczenia biszkoptu? Tort dla 4latki.

    • Aga
    • 15 lutego 2018
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Witam, czy mleko Kokosowe przed zdejmowaniem śmietanki z niego ma być w temperaturze pokojowej czy z lodówki?

    • Ja_to_ja
    • 18 lutego 2018
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Hej;) próbowałaś zrobić ten tort bez jajek? Mozna je czyms zastapic?

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Oferta świąteczna

Premiera mojej drugiej książki już 13 lutego

Subskrypcja

Chcesz być powiadamiany o wpisach na moim blogu? Podaj imię i adres email :)
Przenigdy, nikomu i pod żadnym pozorem, nie udostępniam personaliów osób zapisujących się na moje listy adresowe.

Powered by WPNewsman

Blog roku 2011

Blog roku 2011