Aksamitny torcik czekoladowy

1

Są takie przepisy, które publikuję na blogu, ale wracam do nich dość rzadko. Są też te, o których wkrótce zapominam. Nie sposób bowiem równolegle korzystać z archiwum i eksperymentować z nowościami. Mam subiektywny ranking, który mieści dosłownie kilka pozycji, ale największą frajdę sprawia mi pieczenie dla kogoś, pod jego upodobania. Na okazję i bez, dla uczczenia dnia codziennego albo na pocieszenie. Powyższy tort to ulubiony deser wszystkich moich znajomych, a jego popularność nie słabnie od lat. Deser zaliczył szereg imprez i pieczony był na niezliczone przyjęcia urodzinowe. Recepturę opublikowałam finalnie w książce i dalej regularnie do niej sięgam. Tym razem torcik upiekłam na dobry początek nowego roku. Od dłuższego czasu przygotowuję go w wersji bez mlecznej śmietany i cukru. Dobrze nasączony jest naprawdę aksamitny i lekki jak obłoczek.

dsc_9962_snapseed

średnica 21 cm

Torcik czekoladowy

składniki

biszkopt

  • 3 jajka
  • 70 g ksylitolu
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • ½ łyżki proszku do pieczenia

masa

  • 2 puszki mleka kokosowego*
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • ksylitol do smaku
  • 2 łyżki dobrej jakości rumu

nasączenie

  • 200 ml dobrej kawy

polewa

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2-3 łyżki mleka roślinnego

wykonanie

Spód foremki wyłóż papierem do pieczenia i przygotuj jeszcze jeden jednakowy arkusz.

Rozpocznij od przygotowania masy. Puszki mleka otwórz i wydobądź tylko stałą masę. Przełóż ją do miski i za pomocą miksera ubij na jednolity krem. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i stopniowo dodawaj do masy. Najlepiej połącz początkowo kilka łyżek śmietany i czekolady w mniejszej misce i dodaj ją do pozostałego kremu. Dosłódź do smaku, wymieszaj z rumem. Schłódź w lodówce do czasu montażu całego deseru.

Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj słodzik, a następnie po jednym żółtku. Przerwij miksowanie, a do jajek przesiej mąkę z kakao i proszkiem. Połącz delikatnie aczkolwiek dokładnie za pomocą łyżki.

½ masy przełóż do foremki i piecz 10-12 minut w temperaturze 190°C.  W ten sam sposób upiecz drugą część ciasta. Biszkopty wystudź zupełnie.

Pierwszy blat ułóż na paterce lub przygotowanym talerzu i nasącz obficie kawą. Pokryj połową kremu, a następnie przykryj drugą porcją ciasta. Nasącz i uwieńcz masą czekoladową.

Torcik schłódź w lodówce przez minimum godzinę, a najlepiej znacznie dłużej.

Przygotuj polewę. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z mlekiem.

Całość wylej płynnym ruchem na wierzch ciasta i rozprowadź równomiernie.

Możesz też wykończyć torcik rozetkami kremu. Ja użyłam dodatkowo pestek granatu.

Schłódź przez kilka godzin w lodówce.

Smacznego!

*Od dłuższego czasu jestem wierna marce Thai Coco. Z uwagi na skład polecam też Real Thai.

dsc_9984_snapseed

    • kinga
    • 7 stycznia 2017
    Odpowiedz

    Czy puszki mleka kokosowego można czymś zastąpić?
    Np. śmietanką, mlekiem roślinnym?

    Torcik jak z bajki :) Niesamowite.

      • Weronika
      • 8 stycznia 2017
      Odpowiedz

      Mleka ani śmietanki nie uda się ubić na krem więc nie bardzo. Opcjonalnie można przygotować czekoladowy budyń jaglany, ale oczywiście to już nie będzie ten aksamit :)

        • kinga
        • 8 stycznia 2017
        Odpowiedz

        Dobrze i dziękuję za radę!

    • Asia
    • 18 stycznia 2017
    Odpowiedz

    Jaką mąką o niskim indeksie glikemicznym można zastąpić mąkę ziemniaczaną? Tort wygląda obłędnie! :)

      • Weronika
      • 19 stycznia 2017
      Odpowiedz

      Odpowiedź na FB :)

        • Lucy
        • 6 października 2017
        Odpowiedz

        A jak ktoś nie ma facebooka? :)

    • Ela
    • 26 stycznia 2017
    Odpowiedz

    Zrobiłam, jest wspaniały pod każdym względem! To pierwszy przepis, który wykorzystałam ale na pewno nie ostatni :-)

    • Aga
    • 20 lutego 2017
    Odpowiedz

    Czy można ksylitol zastąpić stewia?

      • Weronika
      • 21 lutego 2017
      Odpowiedz

      Jeżeli się lubi to tak jednak z tego co wiem trzeba jej dać znacznie mniej.

    • Sylwia
    • 23 marca 2017
    Odpowiedz

    Witam, tort wygląda bardzo apetycznie i chcę go jutro zrobić, ale proszę podpowiedzieć jaka ma być średnica tortownicy?

      • Weronika
      • 27 marca 2017
      Odpowiedz

      Informacja nad przepisem- 21 cm.

    • Iza
    • 15 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Dzień dobry,
    proszę powiedzieć, czy mogę upiec jeden biszkopt, a następnie go przekroić?
    Z góry dziękuję za podpowiedź.

      • Weronika
      • 25 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      Mogę :) Jednak biszkopt jest bardzo delikatny i jako estetka zawsze piekę osobne.

    • edi
    • 20 czerwca 2017
    Odpowiedz

    torcik wyszedł boski, jadałam cukier puder zamiast ksylitolu bo u nas alergia na brzozę, krem kokosowo-rumowo-czekoladowy jak z bajki, smakuje jak z krem z mlecznej czekolady, wyjadłam część z miski maczając w nim truskawki :) krem najpierw był bardzo rzadki bo ubite mleko kokosowe rozpłynęło się po dodaniu ciepłej czekolady, co mnie zmartwiło, ale w lodówce szybko stężał i jest zwarty jak maślany, trzyma formę i nie wypływa z ciasta, mimo że dałam tylko 100g czekolady, wielkie dzięki za przepis!

  1. Odpowiedz

    Mniam, pyszności, chyba zrobię na niedzielę 😀

    • Anna
    • 25 września 2017
    Odpowiedz

    Witam,
    tort wygląda przepysznie. Mam tylko pytanie dotyczące mleczka kokosowego. Czy chodzi o klasyczne puszki o pojemności 400 ml?

    • Paulina
    • 2 października 2017
    Odpowiedz

    PILNE! :-) Czy probowalas zrobic wiekszy rozmiar tortu ? Moj urodzinowy powinien objac ok 20 osob… Co proponujesz? podwoic ? Jaka forma?

    • Aneta
    • 30 października 2017
    Odpowiedz

    Hej. Zrobiłam, ale narazie spróbowałam tylko biszkoptu który ku mojemu zdziwieniu smakuje jak słodkie trociny 😂 mam nadzieje że po nasaczeniu (u mnie herbata i sok z mandarynek- wersja dla dzieci) będzie smakował lepiej. Aha i wyszedł płaski. Musiałam dorobić kolejną warstwę biszkoptu A i tak nie jest wysoki. Za to krem (też bez rumu tylko z odrobina aromatu rumowego) wyszedł genialny! Przepyszny- mam nadzieję ze wszystko razem będzie smakować równie dobrze jak wyglada- szkoda ze nie mogę wstawić zdjęcia. Dziekuje za przepis. To mój pierwszy tort 3xbez i jestem z niego dumna!!! :-)

      • Weronika
      • 30 października 2017
      Odpowiedz

      Fajnie, że krem pasuje, ale trocin szkoda :) Cała tajemnica biszkoptu tkwi w pięknie ubitych jajkach. Wtedy będzie puszysty i na pewno wyrośnie jak należy.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Akademia bez glutenu

Premiera mojej drugiej książki już 13 lutego

Subskrypcja

Chcesz być powiadamiany o wpisach na moim blogu? Podaj imię i adres email :)
Przenigdy, nikomu i pod żadnym pozorem, nie udostępniam personaliów osób zapisujących się na moje listy adresowe.

Powered by WPNewsman

Blog roku 2011

Blog roku 2011