Łatwo i szybko: scones

19 sierpnia 2012 , In: Bez kategorii
1

Scone- krucha bułka.

Gorąca z topiącym masłem, na podwieczorek z konfiturą, do herbaty- koniecznie o piątej po południu, do koszyka na piknik, do gazety w leniwy poranek.

Wyrośnięte, sycące pieczywo do przygotwania w dwadzieścia przyjemnych minut.

 

12- 16 małych bułeczek

Scones

Potrzebne składniki:

250 g mąki bezglutenowej lub pszennej, 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, 1 jajko, 2-3 łyżki cukru, pół szklanki mleka (użyłam sojowego),  2 łyżki oliwy, kilka łyżek rodzynek (wolę żurawinę)

Sposób przygotowania:

Mąkę przemieszaj z sodą, cukrem i suszonymi owocami. Dodaj jajko i płynne składniki i zmiksuj na jednolitą masę.

Piekarnik nagrzej do temp. 200 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj grubo i szklanką wykrawaj bułeczki. (W piekarniku znacznie urosną). Przekładaj na blachę. Możesz też bezpośrednio z ciasta formować w dłoniach ciasto i spłaszczać.

Piecz 12 minut. Podawaj przekrojone, z masłem lub dżemem.

Smacznego!

 

  1. Odpowiedz

    E: Widzisz Januszek, jakie fajne bułeczki bezglutenowe z rodzynkami, możemy zrobić jutro.
    J; Eeee, a możemy zrobić dziś?
    E: Nie, bo nie mamy rodzynek i mleka ryżowego.
    J: Ha! Babcia ma rodzynki!

    no, ale jednak jutro!

      • Weronika
      • 19 sierpnia 2012
      Odpowiedz

      Ale super! Uściski dla Januszka :)

    • Agata
    • 19 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    Witaj Weroniko :) mam pytanie dotyczące sody oczyszczonej, jakiej używasz? czy to jest jakaś specjalna bezglutenowa? Pozdrawiam ciepło.
    Agata mama Bezglutka:).

      • Weronika
      • 19 sierpnia 2012
      Odpowiedz

      Używam właśnie sody oczyszczonej- różnych firm- zamiast proszku do pieczenia. Choć ten można dostać w postaci bezglutenowej. Wtedy 1 łyżeczka proszku to około 1/4 łyżeczki sody.

    • Agnieszka
    • 20 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    Mój następny wypiek :)

    • Karolina
    • 20 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    Hej :) Dawno nie komentowałam, ale dzis muszę to napisać: scones są świetne. Upiekłam je całkiem spontanicznie i nie żałuję 😀 Ciasto robi się w 5 min, wałkowanie, szybko itp. A potem tylko do piekarnika i wspaniałe oczekiwanie. Dla takidch przepisów zycie ma sens! 😀 Dzięki Wera :*

  2. Odpowiedz

    antytalent kosmiczny wykonał tego questa :) muszę walczyć teraz z żoną żeby coś dla córek zostało :)

  3. Odpowiedz

    Muszę się pochwalić, zrobiłam bułeczki ; ))
    Oczywiście, jak to u mnie nie poszło idealnie – musiałam dodać więcej mąki niż w przepisie – ciasto bardzo kleiło się do rąk. No i o rozwałkowaniu nie było mowy, wszystko zostało by na wałku. Za to po upieczeniu były całkiem dobre ; )

    • Ewe, mama Januszka
    • 31 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    Robimy już trzeci raz, mniam mniam, kocham te bułeczki 😉

  4. Odpowiedz

    Mnie także ciasto wyszło zbyt klejące, ale nie dodawałam więcej mąki, tylko nałożyłam ciasto łyżką:) mam nadzieję, ze wyjdą ok:)

  5. Odpowiedz

    Wlasnie zrobilam scony z drobnymi zmianami. Dodalam cukier muscavado (wiecej niz w przepisie), cynamon i make kukurydziana i nie dalam rodzynek. Prawde mowiac konsystencja tych sconow jest strasznie sypka i maczna w smaku(moze to przez ta kukurydziana moke?), ale sa zjadliwe i dobre w polaczeniu z dzemem malinowym:)

      • Weronika
      • 10 października 2012
      Odpowiedz

      Uwielbiam scone i robię tylko z przepisu takiego jak podałam. Może to kwestia gustu, ale w takim razie na przyszłość proszę dodać mniej mąki. Jedzenie nie ma być zjadliwe 😉

    • alicja
    • 17 października 2012
    Odpowiedz

    dotychczas byłam z tych niepiekących. gotowanie, owszem, ale od piekarnika trzymałam się z daleka – to była domena mojego męża. zmieniło się to, gdy urodziłam córeczkę, a teraz, gdy okazało się, że muszę przejść na dietę bezmleczą, tym bardziej poszukuję potraw, które nie zaszkodzą mojej małej. dlatego mam pytanie: czy mogę do bułeczek dać samo żółtko?

      • Weronika
      • 18 października 2012
      Odpowiedz

      Myślę, że tak tylko w tym wypadku proszę dodać odrobine więcej mleka.

    • Karolina
    • 22 stycznia 2013
    Odpowiedz

    Właśnie przed chwilą zrobiłam… Dobrze wyrosły, są kruche ale gorzkie. Dlaczego?

      • Weronika
      • 22 stycznia 2013
      Odpowiedz

      A co w środku? Może rodzynki podejrzane? Na przyszłość proszę chyba dać łyżkę cukru więcej.

        • Karolina
        • 25 stycznia 2013
        Odpowiedz

        Nie miałam rodzynek ani żurawiny, więc zrobiłam scones bez żadnych dodatków. Ale dziękuję za odpowiedź, dam więcej cukru, scones powinny być wtedy dobre.

  6. Odpowiedz

    Zrobiłam , i już pare zniknęło. Moi bezglutenowi mężczyźni (tata i brat) byli chyba zadowoleni , chociaż co do brata to nie jestem pewne bo jest bardzo wybredny :) niestety musiałam zrobić bez żurawiny, ponieważ tego ode mnie wymagano chociaż sama wolałabym dodać nieco suszonych owoców. Ciasto było trochę zbyt klejące ale myślę że i tak wyszły jak należy xD

  7. Odpowiedz

    Bułeczki są pycha!!! — piekę już 4 raz i wszyscy je uwielbiamy!!! w Hani bułkach pojawiła się gorycz bo jak sądzę dała za dużo sody(też tak miałam). Moje bułeczki formuję w dłoniach i wyglądają jak poszczępione ,ale wyglądają pysznie – w końcu to uczta dla ciała i ducha .Dziękuję że jesteś i dzielisz się wiedzą ,,tajemną” w bezglutenowym świecie.

  8. Odpowiedz

    hej a czemu mogly mi nie wyjsc chrupkie?

      • Weronika
      • 14 lipca 2013
      Odpowiedz

      Bo.. one nie są chrupkie :)

    • Justyna
    • 20 lipca 2013
    Odpowiedz

    Jak dla mnie za bardzo wyczuwalna soda a robiłam dokładnie wg przepisu

      • Weronika
      • 20 lipca 2013
      Odpowiedz

      Można w takim razie dodać proszek tylko więcej. Jest coś bardzo angielskiego co nazywa się chlebkiem na sodzie. Te wypieki są takie właśnie charakterystyczne.

    • Ania
    • 13 sierpnia 2013
    Odpowiedz

    Właśnie się objadam, są przepyszne!!:) Choć wyszły mi na surowo bardziej płynne niż na zdjęciu – efekt końcowy pyszny, pyszny, pyszny. Podziwiam to, co robisz. Pozdrawiam

  9. Odpowiedz

    do dyspozycji mam mąkę gryczaną, jaglaną i ryżową.
    czy da radę z tych mąk wyczarować jakie cuda?
    jeśli tak, to w jakich proporcjach? :)

    pozdrawiam :)

      • Weronika
      • 21 sierpnia 2013
      Odpowiedz

      Da radę, dałabym po ok. 80 g każdej.

    • g.
    • 23 sierpnia 2014
    Odpowiedz

    Czy można zamienić oliwę olejem ? :)

      • Weronika
      • 25 sierpnia 2014
      Odpowiedz

      Tak, pewnie.

    • Ola
    • 13 marca 2018
    Odpowiedz

    Ciasto wyszlo za zadkie i nie dalo sie uformowac kulek, lecz musialam nalac do foremek i zrobic muffinki. Dlaczego? Ilosc sladnkow scisle jak w przepisie.W smaku ok, ale ten ksztalt nie bardzo…

    • Gosia
    • 15 kwietnia 2019
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Jakiej mąki GF uzylas? :)

Reply to Agnieszka. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011