Pyszne dwa w jednym

30 sierpnia 2011 , In: ciasta
0

Czyli ser i brownie. Razem tworzą wspaniały smak!

To połączenie jest dość modne i już od jakiegoś czasu ja też robię swoją wersję. Można zwiększyć trochę ilość jednej z mas. Dodać owoce, a może i bakalie?

U mnie, na razie z gruszkami. Uwielbiam je w różnych deserach. Pieczone, jeszcze ciepłe- poezja. Świetnie sprawdzają się i tutaj. Nadają wypiekowi troszkę soczystości i urozmaicają całość.

Deser smakuje wyśmienicie. Wolę go od samego brownie. Bardzo polecam! :)

 

Sernikobrownie z gruszkami:

Potrzebne składniki:

¨      Masa brownie: 100 g mąki bezglutenowej lub innej- pszennej, orkiszowej, żytniej, 200 g miękkiego masła, 2 tabliczki gorzkiej czekolady (moje po 100 g), 3 jajka, 200 g cukru drobnego

¨      Masa serowa: 0,5 kg sera trzykrotnie mielonego, 2 jajka, 150 g cukru drobnego, łyżka mąki ziemniaczanej

¨      Dodatkowo: 2-3 gruszki, papier do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

 

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Blaszkę (moja 23,5 cm na 32,5 cm) wyłóż papierem do pieczenia.

Gruszki umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój na kawałki.

Przygotuj masę brownie: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (słownik). Masło utrzyj z cukrem. Wbijaj po jednym jajku. Po dodaniu każdego starannie miksuj. Na koniec dodaj trochę wystudzoną czekoladę i mąkę. Dokładnie wymieszaj.

Odstaw ciasto.

Przygotuj masę serową: wszystkie składniki zmiksuj.

Gotowe masy można piec w dowolnej konfiguracji. Ja najpierw wylałam większą część ciasta czekoladowego, następnie ser, a na końcu polałam resztą brownie. Lekko wymieszałam łyżką wierzch i ułożyłam gruszki.

Piecz około 50 minut.

Gdyby ciasto za bardzo się rumieniło przykryj folią.

 

Smacznego!

  1. Odpowiedz

    Takie połączenie to strzał w dziesiątkę. Polecam serdecznie wszystkim! :)

      • Weronika
      • 31 sierpnia 2011
      Odpowiedz

      Zgadzam się. Klasyczne brownie nie jest mnie w stanie tak zadowolić jak to z serem i gruszką :)

  2. Odpowiedz

    Zrobione. Jako, że w domu są nielubiący gruszki – dałam brzoskwinie. Efekt jest super. A to czekoladowe ciasto… niebo w gębie. Polecam wszystkim przepis! :-)

  3. Odpowiedz

    Weroniko, widzę że klasyczne brownie ma trochę inny przepis, chodzi mi o to, że jest w nim więcej mąki, a tu trochę mniej i troszkę inaczej się je robi. Zastanawiam się czy ewentualnie można zwiększyć ilość mąki, czy trzeba wtedy podwoić wszystkie składniki? I nie ma w tym przepisie ani sody ani proszku, więc chyba zbytnio nie wyrośnie?

      • Weronika
      • 14 grudnia 2013
      Odpowiedz

      Nie ma potrzeby zwiększać mąki. Jeżeli już, to bez podwajania składników, kilka łyżek. Sody czy proszku nie musi być w brownie, jak chcemy możemy dosypać płaską łyżeczkę. Klasyczny przepis też jest na blogu, tam rzeczywiście jest więcej mąki, ale w tej serowej wersji 100 g jest ok.

  4. Odpowiedz

    Ciasto rewelacja !!!! ledwo go zrobiłam a wieczorem juz został zaledwie kawałek:-) Twój blog jest najlepszy, na początku myślałam że celiakia to jak wyrok dla mnie ale dzięki tym przepisom aż chce się jeść..dzięki raz jeszcze!

      • Weronika
      • 31 marca 2014
      Odpowiedz

      Tak mi miło! Żaden wyrok, nigdy w życiu. To możliwość do rozwoju :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011