Puszysty bochenek z żurawiną

5

Z okazji dnia mamy, wstałam wcześniej by przygotować pyszne śniadanie. Upiekłam mięciutki bochenek, utarłam słonecznikową pastę, a bajecznie pachnący, rosnący przy płocie bez, umieściłam w dużym wazonie. Jeżeli upieczenie chleba rano, wydaje Wam się nie lada wyczynem, odważcie wszystkie składniki wieczorem. Następnego dnia pozostaje tylko wyrobić ciasto i nagrzać piekarni. Później można jeszcze wrócić pod mięciutką kołdrę :)

Puszysty bochenek z żurawiną

składniki

  • 200 g mąki z kaszy gryczanej niepalonej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 10 g drożdży instant
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki nasion chia + ¾ szklanki ciepłej wody
  • 200 ml wody
  • 1 i ½ łyżeczka soli himalajskiej
  • ½ łyżeczki sody
  • dwie garści żurawiny
  • czarny sezam do posypania bochenka

wykonanie

Siemię i chia wsyp do miseczki i zalej ciepłą wodą. Wymieszaj i odstaw do napęcznienia. Zblenduj do powstania kleiku.

Mąkę przesiej, dodaj drożdże, sodę i wymieszaj. Wsyp sól i połącz.

Mąkę, kleik i wodę zmiksuj przez 2-3 minuty. Dodaj żurawinę i ponownie wymieszaj.

Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C.

Po około 20 minutach, kiedy ciasto znacznie wyrośnie, zwiększ temperaturę do 180 stopni i włącz funkcję termoobiegu. Chlebek posmaruj odrobiną mleka roślinnego lub wody i posyp sezamem. Piecz 30 minut, do chrupiącej skórki.

Wystudź zupełnie przed krojeniem.

Smacznego!

 

free-logo

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
24 stycznia 2012

Czekolada i mascarpone

babeczki i ciastka
Zobacz więcej
28 października 2012

Gorące mleko bananowe

napoje
Zobacz więcej
2 października 2012

Czekoladowe, kruche, z malinami

ciasta
Zobacz więcej
    • aNia
    • 26 maja 2016
    Odpowiedz

    Witam super chleb wlasnie za takim mi sie teskni ale tylko moge make koksowa kasxtanowa tapioke i marante trzcinowa i mam pytanie czy da sie wyczarowac z tego chleb??

    • Paula
    • 27 maja 2016
    Odpowiedz

    Czy zamiast chia ,mozna dodac siemienie?

    • Danuta
    • 29 maja 2016
    Odpowiedz

    A co z kaszą gryczaną ?

  1. Odpowiedz

    Jak przechowywać taki chleb??

    • Kasia
    • 23 czerwca 2016
    Odpowiedz

    Czy zamiast mąki ziemniaczanej można użyć skrobi? Z moich doświadczeń wynika, że zazwyczaj to, co zgodnie z etykietką miało być „mąką ziemniaczaną”, po otwarciu opakowania i tak okazuje się być skrobią…

      • Weronika
      • 23 czerwca 2016
      Odpowiedz

      Tak :) Niektórzy wyraźnie rozgraniczają te dwa produkty, ale ja uważam, że można używać zamiennie.

    • Ania
    • 9 września 2016
    Odpowiedz

    Hmm ja zamiast siemienia dałam łącznie 5 łyżeczek chia i jakoś dużo tego kleiku wyszło przynajmniej tak mi się wydaje… Chlebek się piecze, więc zobaczymy, jak wyjdzie :)
    Szkoda, że nie jest napisane, jaką konsystencję powinno mieć ciasto. Ja zrobiłam takie budyniowe i koniec końców nie dałam całej wody z przepisu, za to dałam cały kleik. Ciekawa jestem co z tego będzie.

    • Kasia
    • 7 listopada 2016
    Odpowiedz

    Ten chleb to kolejny przepis z Twojego bloga, który mnie zachwycił. Jestem mamą 3-letniej Juli, która od ponad półtora roku nie może jeść glutenu. Najpierw załamanie -jak tu ją zdrowo karmić, skoro większość gotowych produktów bezglutenowych to prawdziwa tablica Mendelejewa. Córcia zbyt mała by rozumieć sytuację, jednak konsekwentnie odmawiała jedzenia żywieniowych wynalazkow mamy, które uczciwie mówiąc były do niczego, choć pochodziły też często z innych podobnych temu źródeł. Aż wreszcie mnie „natchnelo” 😉 Zrezygnowana poprzednimi wynikami kukinarnych eksperymentow zrobiłam pizzę -super, tort Sachera -zajadala się jak dzika, bułki idealne – po ograniczeniu ilości cukru, nawet i dla mnie stały się idealne :-) Jestem Ci niesamowicie wdzięczna za dzielenie się wiedzą, doświadczeniem, kulinarnymi porazkami i zwyciestwami. Szczerze powiem, że dopiero dzięki Twojemu blogowi zaczęłam na nowo czuć komfort wykarmiania własnego dzieciątka i zyskiwać grunt pod nogami w tym bezglutenowym świecie. A dla kogoś kto całe swoje życie jadł i gotował tradycyjnie, odnalezienie się w kuchni przekreslonego kłosa, to jak przesiedlenie na inną planetę. Dziękujemy!

      • Weronika
      • 9 listopada 2016
      Odpowiedz

      Na tej planecie też jest pysznie! Powodzenia ♥

    • renata
    • 1 lipca 2017
    Odpowiedz

    Witam
    Chlebek jest wspaniały , ale mam trochę problem z moim piekarnikiem gdyż nie mogę w nim wyłączyć funkcji termoobiegu, dlatego gdy ustawiam na 50 c (ale z termoobiegiem) a później na 180c to najpierw ładnie rośnie a na koniec wyjmuję z zapadniętym środkiem , gdy ustawię na funkcję wyrastania (40C) to ładnie wyrasta a jak dam na 180C to później wyjmuję niższy niż przy wyrastaniu, ale jest równy. Co robić pomóż !Renata

    • Justyna
    • 29 lipca 2017
    Odpowiedz

    Weroniko,
    czy możesz podać wymiary foremki z jakiej korzystasz do wypiekania chleba?

    • Kasia
    • 24 sierpnia 2017
    Odpowiedz

    Mam pytanko. Czy chlebki z pani przepisów można piec w automacie do chleba?

    • Gaba
    • 1 października 2017
    Odpowiedz

    Muszę się przyznać, że nie lubię Weronik. Ale to, co czuję do Ciebie, to już jest poza skalą.
    Jestem obżartuchem – chudym tylko dzięki restrykcyjnej diecie (weganka uczulona na najpopularniejsze w tradycyjnej kuchni zboża) i beztalenciu kulinarnym. Pomimo obżerania się warzywami nie udało mi się jeszcze zapaść, chociaż chodzę po świecie, a raczej JEM jedzenie na świecie już 19 lat. Jednak ku mojemu przerażeniu zauważyłam ostatnio, że przybył mi kilogram sadełka. Podejrzewam, że to wszystko wina tego, że od miesiąca codziennie przeglądam twojego bloga.
    Ten chleb sprawił, że przebrała się miarka. Właśnie go upiekłam, zjadłam pół bochenka, a drugie pół dla własnego dobra pokroiłam i zamroziłam.

    A tak na poważnie, to jesteś obłędna, a chlebek to dla mnie hicior roku 😁 Myślę, że z sadełkiem sobie jakoś poradzę, zacznę więcej biegać, tylko Ty bloguj dalej. Życzę weny i dziękuję za dzielnie się efektami twojej ciężkiej pracy i genialnej głowy 😀

      • Weronika
      • 30 października 2017
      Odpowiedz

      Będę, a na wypadek podłamki odpalę sobie ten komentarz :) Dziękuję, na zdrowie! ♥

    • Marta
    • 26 października 2017
    Odpowiedz

    Czy mąkę gryczaną można zastąpić ryżowa, jaglana lub kukurydzianą? Niestety na produkty gryczane nie najlepiej reaguje :-( a chlebek wyglada pysznie :-)

      • Weronika
      • 30 października 2017
      Odpowiedz

      Nie próbowałam piec z innymi mąkami. Jeżeli już to ryżowa, a najlepiej byłoby sypnąć owsianą bez glutenu jeżeli jest możliwość.

    • Anna
    • 26 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Witam. Moje pytanie dotyczy piekarnika. Mój ma temperaturę od 140, jak sobie poradzić z tym problemem?

      • Weronika
      • 1 stycznia 2018
      Odpowiedz

      Może zajmie to więcej czasu, ale chlebek nie musi wyrastać w piekarniku.

    • Sneta
    • 22 maja 2018
    Odpowiedz

    Dzień dobry, upiekłam ten chleb z mąki gryczanej z pełnego przemiału. Wyszedł smaczny ale wydaje mi się, że taki jak Twój lepiej by mi smakował. Podpowiedz proszę do jakich wypieków mogę wykorzystać tą mąkę? Pozdrawiam serdecznie.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011