Jogurtowe ulepszone

14 czerwca 2014 , In: bez orzechów, bez soi, ciasta
2

W zeszłym roku były prośby i pytania o ciasto jogurtowe. Upiekłam bez większego zastanowienia chociaż nigdy wcześniej nie jadłam podobnego. Przepis okazał się utrapieniem niektórych bo albo owoce opadły, placek nie wyrósł albo z piekarnika wysunięto zakalec. Mając na sumieniu wasze niepowodzenia kupiłam dzisiaj kubeczek jogurtu by wziąć to ciacho pod lupę. Kiedy zobaczyłam pięknie błyszczącą masę przed pieczeniem i idealnie wyrośnięte ciasto po, szczęśliwa postanowiłam podmienić przepis żebyście w okresie letnim mogli ustanowić swoją ulubioną i niezawodną recepturę na puszystą foremkę z owocami.

Równie dobrze obok krowiego, nada się jogurt sojowy dlatego przepis oznaczam również jako bezmleczny.

Miłego popołudnia :)

_DSC4550_Snapseed

tortownica 18 cm

Ciasto jogurtowe z owocami

składniki:

– 200 g mąki bezglutenowej*

– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

– 1/4 łyżeczki sody

– szczypta soli

–  2 jajka (M)

– 180 g jogurtu naturalnego

– 150 g cukru pudru

– 90 ml delikatnego oleju

– 150 g owoców

wykonanie:

Spód i boki tortownicy lekko natłuść i wyłóż dodatkowo papierem do pieczenia. Owoce w miarę potrzeby pokrój na mniejsze kawałki.

Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem, sodą i solą. Jajka ubij z cukrem do połączenia, dodaj strużką olej a następnie jogurt. Wsyp mąkę i wymieszaj mikserem aż ciasto będzie idealnie gładkie.

Ciasto przelej do formy, na wierzchu ułóż owoce.

Piecz 35- 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Krój po ostudzeniu.

Smacznego!

*użyłam mieszanki ryżowej, ziemniaczanej i wieloziarnistej Schaer

1079287_692722667419895_739849929_n

  1. Odpowiedz

    Tamten przepis też mi zawsze wychodził ale ulepszony też wypróbuję.
    Uwielbiam Twoje przepisy, zawsze wszystko się udaje i jest smaczne :)

    Pozdrawiam.

      • Weronika
      • 15 czerwca 2014
      Odpowiedz

      W takim razie nie wyrzucam go.

      Dzięki wielkie, proszę częściej pisać :)

      • Odpowiedz

        Super strona :) mam 2-latka, który ma alergię na mleko krowie i gluten ale nikt mi nie wierzy oprócz mnie samej.
        Czy możesz mi napisać w jakich proporcjach zastosować taką mąkę bezglutenową o której piszesz? już próbowałam różnych wypieków ale niestety nie jestem mistrzem kulinarnym i za każdym razem klapa. Proszę odpisz.

          • Weronika
          • 17 sierpnia 2014
          Odpowiedz

          Za każdym razem sypię na oko ale proszę użyć 100 g ryżowej, 40 g ziemniaczanej, a resztę uzupełnić Schaerem.

          • Dziękuję bardzo :) chciałabym zdobyć takie doświadczenie, żeby móc robić wypieki „na oko” dobrze, że są takie osoby jak TY pozdrawiam :)

  2. Odpowiedz

    Upiekłam!wyszło super: leciutkie, wilgotne. Najlepsze ciasto z owocami z mąki bezglutenowej jakie udało mi się zrobić. POLECAM. Korzystałam z mąki Bezglutenu, a truskawki zamieniłam na maliny i poziomki.

      • Weronika
      • 16 czerwca 2014
      Odpowiedz

      Aaaa, a nie mówiłam/ pisałam? :)

  3. Odpowiedz

    Którego konkretnie mixu Schaera użyłaś?
    I co to znaczy „delikatny olej”?
    Jestem z tych mało zaawansowanych.
    Pozdrawiam.

      • Weronika
      • 16 czerwca 2014
      Odpowiedz

      Ależ proszę:

      użyłam Brot Mix Dunkel czyli do wypieku chleba wieloziarnistego, nada się też też Mix Bread (jasna).
      Olej może być rzepakowy a nie np. gęsta oliwa bo ciasto ma być lekkie i puszyste.

      Pozdrawiam!

  4. Odpowiedz

    Pyszne. Nie wyrosło tak jak na zdjęciu ale to chyba kwestia ciężkiej oliwy pomarańczowej która dodałam pół na pół z olejem. Wilgotne nie kruszy sie, wyciągnęłam godzinę temu z piekarnika i polowe zjadłam. Jak sie jutro wytlumacze dziecku?

    • Ula
    • 13 lipca 2014
    Odpowiedz

    Niestety zakalec :-( moze użyłam złego oleju ? Słonecznikowy na pół z kokosowym?

      • Weronika
      • 13 lipca 2014
      Odpowiedz

      Kokosowego bym nie używała rzeczywiście. Kurcze, piekłam już kilka razy, przepis jest ok.

  5. Odpowiedz

    Chcialabym zrobic wersje czekoladowa z wisniami. Czy wtedy nalezy zastapic czesc cukru kakaem i jaka iloscia. Czy musi byc cukier puder,czy moze byc drobna fruktoza, czy nalezy ja zmielic . Unikam bialego cukru, uzywam fruktozy, ktora sama zaromatyzowalam dodajac do niej laski wanilii, przyprawy korzenne. Czy moze byc maka uniwersalna schar mix it.

      • Weronika
      • 31 lipca 2014
      Odpowiedz

      Dlaczego fruktozy? To nie jest dobry zamiennik, już lepiej ksylitol. Może być ta mąka chociaż osobiście najbardziej polecam Mix Bread nawet do ciast. Najlepiej zamienić 2 łyżki mąki na kakao.

  6. Odpowiedz

    A czy jogurt można zastąpić np. mlekiem sojowym?

      • Weronika
      • 10 sierpnia 2014
      Odpowiedz

      Nie, ciasto będzie za rzadkie.

  7. Odpowiedz

    A czy wyszłoby z mielonymi orzechami zamiast mąki? Czy lepiej poszukać innego przepisu? (jestem bezglutenowcem od niedawna, więc jeszcze nie zaopatrzyłam się we wszystkie mąki :))

    • Agnieszka
    • 2 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Ciekawe przepisy, wszystko wygląda pysznie, jest jednak małe ale… Jeśli robimy mąkę bezglutenową sami, np. z ryżu, kaszy jaglanej, gryczanej, wszystko jest dobrze. Wystarczy mieć w domu młynek. :-) Mąka bezglutenowa ze sklepów w postaci gotowych mieszanek ma w składzie nieciekawe rzeczy. Guma guar, obecna w mąkach bezglutenowych kupowanych już gotowych, to nic innego jak środek chemiczny, który ma pełnić funkcję taką jak gluten, czyli sklejać. Tak więc gluten został zastąpiony innym szkodliwym składnikiem. Dodatkowo w takich mąkach często jest w składzie regulator kwasowości (kwasek cytrynowy, kolejna wszechobecna szkodliwa substancja) lub inne E… Warto więc się zastanowić, czy to takie dobre stosowanie gotowych mieszanek mąk bezglutenowych, które owszem, dają efekt pulchnego, trzymającego się pięknie ciasta, czy faktycznie przejść na dietę bezglutenową, w której nie zastępujemy jednego szkodliwego składnika innym, równie szkodliwym, choć na razie nie pojawia się u nas alergia na ten składnik, ale po wielu latach dostarczania go do organizmu może być różnie.

      • Weronika
      • 4 grudnia 2015
      Odpowiedz

      Pewnie, że nie warto. Proszę spojrzeć na kilka stron najnowszych przepisów. Wszystkie są z wykorzystaniem naturalnych ziaren :) W moich szufladach od dawna nie ma bezglutenowych mieszanek, ale na początku diety szłam na łatwiznę bo wtedy nie widziałam innego wyjścia. Dodam, że przepisy w książce również zbudowane są na naturalnych produktach.

    • Natalia
    • 18 czerwca 2017
    Odpowiedz

    Dziękuję za super przepis:) Ja użyłam ok. 180 gram mąki kokosowej a jako reszty dodałam mąki ziemniaczanej. W efekcie ciasto wyszło bardzo wilgotne i „lepkie”, co rzadko kiedy się udaje w przypadku mąk bezglutenowych.
    Pozdrawiam!!:)

    • Katarzyna
    • 28 maja 2018
    Odpowiedz

    A wyjdzie z rabarbarem?

    • Iza
    • 21 lutego 2019
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Mam nietolerancję mleka, czy jeśli zastąpię jogurt naturalny jogurtem z mleka kokosowego np. planton, to będzie ok?

    • Basia
    • 14 września 2019
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Super przepis, wyszło pyszne za pierwszym razem. Użyłam mix for cake Balviten, nie dodawałam naturalnych mąk, dałam olej rzepakowy i borówki :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011