Ślimaczki z makiem

3

Dawno tak nie wyczekiwałam Świąt. Wiem jak cieszą chwile błogiego spokoju z bliskimi, wesołe i smutniejsze kolędy, pierwsze płatki śniegu i pachnący świerk. Nie oglądam się już za pierwszą gwiazdką, nie pędzę jako pierwsza po prezenty. Stosunek do Świąt zmienia się z roku na rok. Dzisiaj wiem, że warto zatrzymać się, pomyśleć, posłuchać siebie i innych.

Wstaję rano i przy cicho brzdękających christmas songach, piekę na wyczucie puchowe bułeczki zawinięte z makiem, które rosną w oczach. I tak samo znikają :)

5 sztuk

Drożdżowe ślimaczki z makiem

składniki:

– 300 g mąki bezglutenowej*, 1 płaska łyżeczka drożdży suszonych, 2 łyżki drobnego cukru do wypieków, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

– 1 jajko w temp. pokojowej, roztrzepane, 1 łyżka masła**, 150 ml mleka (użyłam ryżowego)

nadzienie: 1 szklanka mielonego maku, 1/2 szklanki mleka (użyłam sojowego), 50 g cukru, 1 łyżka miodu, nasionka z laski wanilii, 1 szklanka posiekanych bakalii

wykonanie:

Mąkę przesiej, wymieszaj z drożdżami, cukrem i wanilią. Masło rozpuść i lekko przestudź. Mleko podgrzej (ma być tylko delikatnie ciepłe). Do miski dodaj jajko, masło i mleko i mikserem wyrób gładkie ciasto. Powinno być luźne i lekko klejące ale dać się uformować w kulę. Możesz dosypać odrobiną mąki. Ciasto włóż do czystej miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Mleko podgrzej z cukrem, miodem i wanilią. Dodaj mak i bakalie i wymieszaj.

Z wyrośniętego ciasta uformuj 5 wałeczków. Rozpłaszcz je tak aby miały około  3 cm szerokości. Rozsmaruj wzdłuż nadzienie makowe i zroluj. Bułeczki układaj w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia w kilkucentymetrowej odległości.

5 min przed wstawieniem ślimaczków do piekarnika, umieść na najniższej półce małe naczynie żaroodporne wypełnione wodą.

Posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piecz 25 minut w zaparowanym piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Gotowe możesz polukrować i posypać siekanymi bakaliami.

Smacznego!

*jeżeli bułeczki mają być kuszące, ładne i puszyste polecam Mix Bread Schaera

** w wersji bezmlecznej może być odrobina innego tłuszczu- np. oliwy

_DSC4850_Snapseed

_DSC4905_Snapseed

_DSC4911_Snapseed

_DSC4921_Snapseed

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
9 listopad 2013

Owsianka

bez jajek, bez mleka, bez soi
Zobacz więcej
25 sierpień 2012

Bałagan na talerzu

desery
Zobacz więcej
15 luty 2012

To już tuż, tuż

Bez kategorii
Zobacz więcej
    • Weronika
    • 14 grudzień 2013

    Piękne! :) A jakiej firmy laske wanili użyłaś? 😉

  1. a czy może być zwykłe mleko?

    • Karola
    • 10 styczeń 2017

    300g mąki bezglutenowej to ile to łyżek/szklanek? 😉

    • Marta
    • 14 luty 2017

    Czy jest opcja, żeby zamienić cukier na miód, albo ksylitol? Jeśli tak, to w jakich proporcjach? Chodzi mi tutaj głównie o ciasto

Reply to Weronika. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

[instagram-feed]

Blog roku 2011

Blog roku 2011