Proste babeczki

1 września 2011 , In: babeczki i ciastka
1

Chociaż powinnam pakować już książki do plecaka, chcę jeszcze dziś choć na chwilę wyjść Ci na spotkanie i…

poczęstować babeczkami z malinami. Przepyszne ciasto biszkoptowe i jedne z moich ulubionych owoców. Do tego trochę śmietanki i startej czekolady. Poezja.

Nie są pracochłonne, więc zachęcam do zrobienia! :)

 

Babeczki z malinami:

Potrzebne składniki:

¨      3 jajka w temp. pokojowej, 150 g cukru (polecam drobny), 125 g mąki bezglutenowej lub pszennej (razowa też się nada), ¼ łyżeczki sody, 3 łyżki oliwy (lub oleju)

¨      Szklanka malin + kilka do ozdoby, 50 g gorzkiej czekolady, 250 ml śmietany 30 %

¨      12 papierowych foremek, tłuszcz do papilotek

 

Sposób przygotowania:

 

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Foremki natłuść i umieść w formie na 12 muffin.

Jajka ubij około 7 min. Stopniowo dodaj cukier i oliwę. Mąkę wymieszaj z sodą i wsyp do ciasta. Łyżką wmieszaj maliny. Przełóż do foremek do ¾ wysokości. Piecz 35-40 minut. Ostudź.

Śmietanę ubij na największych obrotach miksera. Czekoladę zetrzyj na tarce.

Gotowe babeczki ozdób śmietaną, malinami i czekoladą.

 

Mniam, mniam :)

Smacznego!

 

    • Mama
    • 1 września 2011
    Odpowiedz

    I urocze i smaczne. :)

      • Weronika
      • 5 września 2011
      Odpowiedz

      Tak, tak, tak :)

  1. Odpowiedz

    Jejku jakie te babeczki są śliczne!

      • Weronika
      • 5 września 2011
      Odpowiedz

      Śliczne jak śliczne ale na pewno bardzo smaczne :) Zwłaszcza dla takich maniaków malin jak ja :)

    • ewa
    • 10 września 2011
    Odpowiedz

    jednym słowem czad :)

      • Weronika
      • 10 września 2011
      Odpowiedz

      Podzielam opinię 😀

  2. Odpowiedz

    próbowałaś kiedyś z czekoladą zamiast śmietany?? bo muszę je wziąć gdzieś ze sobą i ta śmietana utrudnia sprawę:)

    • Odpowiedz

      A ile ich wychodzi?
      :) Wyglądają przepięknie.

      • Weronika
      • 15 maja 2012
      Odpowiedz

      Nie próbowałam, ale zawsze można :) Bez warstwy wierzchniej, z samymi owocami też smakują wybornie.

    • Kinga
    • 29 maja 2017
    Odpowiedz

    Skurczyły się po wyciągnięciu z piekarnika :(

    • Monika
    • 9 lipca 2017
    Odpowiedz

    Mąki bezglutenowej czyli konkretnie jaka ?

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011