Wakacyjny mus owocowy

1

Tego tygodnia przez moją kuchnię przewinęła się masa owoców. Z racji swoich imienin, na które tradycyjnie piekę coś szczególnie wakacyjnego i kalorycznego, przygotowałam przepyszny torcik i pavlovą. Dzisiaj na plac boju wkroczyła jeszcze kobiałka jagód, jednak ja wracam już do lekkiego, roślinnego gotowania i pieczenia. Z okazji soboty zmiksowałam kilka składników i z pomocą agaru zamieniłam w zwarty, zimny, orzeźwiający mus.

dla 2 osób

Mus owocowy

składniki

– 1 szklanka mleka kokosowego

– śmietana oddzielona z jednej puszki mleka kokosowego

– ziarenka z 1 laski wanilii (opcjonalnie)

– 1 płaska łyżeczka agaru

– 3/4 szklanki drobnych owoców

– cukier brzozowy/ syrop ryżowy/z agawy do smaku

wykonanie

Mleko i śmietaną umieść w garnku. Jeżeli używasz dodaj wanilię, a następnie doprowadź mieszankę do wrzenia.

Dodaj agar i pozostaw na 7-8 minut na ogniu.

Tak przygotowany płyn zmiksuj z owocami, a następnie dosłódź do smaku.

Przelej do pucharków, przestudź, a następnie odstaw na około godzinę do lodówki by mus stężał.

Smacznego!

_DSC6411_Snapseed

_DSC6405_Snapseed

_DSC6414_Snapseedfree-logo

  1. Odpowiedz

    Jakie to musiało być cudowne 😉 Mam wszystkie składniki, więc zrobie takie coś zaraz na 2 śniadanie; )

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011