Tortille doskonałe

4

Jakiś czas temu, późnym wieczorem zajrzałam do sklepu po kilka półproduktów. Rano wybierałam się na ważne spotkanie i z racji wczesnej pobudki i długiej drogi, nie miałam ochoty w środku nocy szykować prowiantu od podstaw. Jakie było moje zaskoczenie, kiedy zobaczyłam, że z garstki zakupów uzbierała się bardzo okrągła suma. Obiecałam sobie, że więcej nie kupię gotowej bezglutenowej tortilli i za punkt honoru postawiłam sobie domowe placki, które w niczym, ale to w niczym nie będą ustępowały tym sklepowym, a ich wykonanie będzie o wiele bardziej ekonomiczne. Oto są. Przygotowałam je już kilka tygodni temu. Byliśmy zachwyceni jednak wałkowanie było tytaniczną pracą. Ciasto nie jest kruche, ale bardzo elastyczne, dlatego trzeba dużo siły żeby przerobić je na cieniutkie placki. Dzisiaj wpadłam jednak na pomysł posłużenia się Thermomixem, który część pracy wykonał za mnie. Ciasto wałkuje się o niebo lepiej, a od samego patrzenia na podpieczone tortille, robi mi się ciepło na sercu. Wspaniale się rolują i jeszcze lepiej smakują.

20 sztuk (w zależności od wielkości)

Tortille doskonałe

składniki

  • 150 g mąki owsianej (bezglutenowej)
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • ¾ łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 i ½ szklanki gorącej wody

wykonanie

Mąkę przesiej i wymieszaj z solą. Wlej wrzącą wodę i wyrób ciasto. Uwaga, najłatwiej skorzystać z pomocy robota kuchennego. Ja wsparłam się Thermomixem, który poradził sobie z ciastem doskonale. Możesz też skorzystać ze zwykłego miksera lub wyrobić ciasto ręcznie, jednak takie jest cięższe w obróbce i cały proces zajmuje więcej czasu.

Z (bardzo) elastycznego ciasta odrywaj po kawałku i wałkuj cienkie placki. Jeżeli nie jest to konieczne, nie podsypuj mąki. Podpiekaj na rozgrzanej, suchej patelni. Po obróceniu na drugą stronę placek powinien napełnić się powietrzem i stworzyć balonik, który później opadnie.

Tortille przechowuj owinięte ściereczką.

Smacznego!

DSC_2818_Snapseed

free-logo

 

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
31 sierpnia 2013

Grecka

bez jajek, bez orzechów, bez soi, sałatki
Zobacz więcej
26 marca 2012

Zamiast kawy… lody

Bez kategorii
Zobacz więcej
17 lutego 2013

Ciastka z prażonymi pestkami

babeczki i ciastka
Zobacz więcej
    • Andziulka
    • 6 lipca 2016
    Odpowiedz

    Dzięki za przepis. Na pewno skorzystam gdyż ceny gotowych tortilli bg przyprawiają o zawrót głowy… Często używasz TM? 😉

      • Weronika
      • 6 lipca 2016
      Odpowiedz

      Codziennie :) Do mielenia mąki i blendowania przede wszystkim.

    • ewa
    • 6 lipca 2016
    Odpowiedz

    Kupuję!!!!! tak jak chleb doskonały – może nawet dziś zrobię????
    na jakich obrotach ustawiłaś TH???

      • Weronika
      • 6 lipca 2016
      Odpowiedz

      Na maksa :) Trochę może zatańczyć po blacie, ale nic mu się nie stanie :)

    • Katarzyna
    • 6 lipca 2016
    Odpowiedz

    Witam! Czy można użyć np. mąki gryczanej,ryżowej lub kukurydzianej zamiast owsianej ?:)

    • Marta
    • 6 lipca 2016
    Odpowiedz

    Jaką inną mąką najlepiej jest zamienić mąkę owsianą? [prócz kukurydzianej, bo jej nie uznaję]

    • Kasia
    • 6 lipca 2016
    Odpowiedz

    Ja również mam pytanie odnośnie mąki owsianej – niestety nie trawię najlepiej owsa :( Gryczana się nada? W sumie wyjdzie ciasto jak na pierogi tylko podpiekane na patelni :)

      • Weronika
      • 7 lipca 2016
      Odpowiedz

      Niestety nie mogę zagwarantować tego samego efektu, gdyż mąka owsiana nadaje tę elastyczność i tortille świetnie się napowietrzają. W takim wypadku dodałabym 3 łyżki siemienia mielonego. Należy zalać je gorącą wodą, odstawić do napęcznienia i zblendować. Jeżeli dodamy kleik, potrzebne będzie też więcej mąki (lub mniej wody) :)

    • Karolina
    • 6 lipca 2016
    Odpowiedz

    Nawet nie wiesz jak jestem Ci wdzięczna za ten przepis :) dopiero zaczynam moją BG przygodę i z pieczywem mam duży problem bo mi nie smakuje, a dzięki tym tortillą zjadłam dziś pierwsze normalne śniadanie :) bardzo dziękuję i pozdrawiam serdecznie, Twój blog jest świetny i bardzo się cieszę, że tu trafiłam :)

      • Weronika
      • 7 lipca 2016
      Odpowiedz

      Na zdrowie! :)

    • Ula
    • 6 lipca 2016
    Odpowiedz

    Jak długo mozna przechowywac gotowe tortille? Zastanawiam sie czy nie zrobic ich sobie na czekajacy mnie tygodniowy wyjazd.

      • Weronika
      • 7 lipca 2016
      Odpowiedz

      Ja robię je rano i przechowuję do wieczora. Nie ukrywam, że najlepsze są świeże. Myślę, że później mogłyby się sprawdzić odgrzane w jakiś sposób.

  1. Odpowiedz

    Zazwyczaj robię tortille z maki razowej ale twój przepis mnie zaciekawił i koniecznie muszę go przetestować. Mąż jest fanem kebabów, więc staram się przyrządzać mu w domu zdrowszą alternatywę w postaci wrapów z domowej tortilli. Stąd każdy przepis na tortillę jest u mnie mile widziany :)

  2. Odpowiedz

    Hm, te tortille u Ciebie muszą być bardzo malutkie – mi wyszło 6 sztuk o średnicy ok.18cm… I cieniej nie potrafiłam ich rozwałkować:( masz jakiś patent na to wałkowanie? Pozdrawiam!

      • Weronika
      • 12 lipca 2016
      Odpowiedz

      U mnie też placki mają około 18 cm, minimalnie mniej. Przyznam, że kiedy robiłam je pierwszy raz, ręce bolały mnie jeszcze kolejnego dnia :) Ale właśnie wyrobienie ciasta w dobrym robocie sprawia, że jest łatwiejsze w obróbce. Wałkowałam bardzo cienko, ale też używając przy tym nieco siły :)

  3. Jaki prosty przepis! To coś dla mnie. Sama mimo podobnego problemu z nietolerancją glutenu nie próbowałam jeszcze zrobić tortilli – wypróbuję i dam znać jak wyszły 😀 czy są sycące?

      • Weronika
      • 12 lipca 2016
      Odpowiedz

      To już zależy od wkładki :)

    • Basza
    • 16 lipca 2016
    Odpowiedz

    Kochane dziewczyny.kiedyś podpatrzyłam sposób na rozwalkowanie cieniutkich placków. Wałkuje się je między kawałkami folii ale takiej nieco grubszej (jak okładki na duże ćwiczenia )wychodzą super cienkie. Porcję ciasta wkładam między 2 arkusze ,rozgniatamy płaskim talerzem i delikatnie wałkujemy obracając folie aby wyszło ładnie okrągłe. Ostrożnie zdejmujemy wierzchnią folię i niosąc na drugim zdejmujemy na gorącą patelnie.

    • Marcelina
    • 17 lipca 2016
    Odpowiedz

    A czy mąkę owsianą można dostać gotową? Czy może płatki owsiane zmiksować w TM?

      • Weronika
      • 17 lipca 2016
      Odpowiedz

      I to i to :) Czasami kupuję, a częściej mielę płatki.

    • Maciej
    • 18 lipca 2016
    Odpowiedz

    Czy możesz dokładniej opisać procedurę dla Thermomixa? Właśnie zrobiłem tak jak myślałem że trzeba (wsypałem mąki, sól i zalałem wrzątkiem) i przez 1,5h próbowałem oczyścić Thermomixa z kluchy jaka mi się zrobiła :( Przykleiło się nawet do deski tupperware do której nic nie przywiera 😉

      • Weronika
      • 19 lipca 2016
      Odpowiedz

      Przyznam, że początkowo wyrobiłam krótko mikserem bo dopiero po chwili wpadłam na pomysł wrzucenia do TM. I ciasto do niczego się nie przykleiło. Co więcej, zupełnie nie musiałam podsypywać mąką podczas wałkowania. Ciasto powinno być kluchą, ale nie klejącą :) Nie mam pojęcia czemu stało się tak jak się stało i nie zazdroszczę czyszczenia. Na chwilę obecną mogę polecić wstępne wyrobienie mikserem.

        • Anna
        • 2 września 2016
        Odpowiedz

        Weroniko, proszę powiedz czy w Thermomixie używałaś funkcji interwał?
        Pozdrawiam:)

          • Weronika
          • 6 września 2016
          Odpowiedz

          Rozumiem, że chodzi o program wyrabiania ciasta? Trochę wstyd się przyznać, ale nie pamiętam kompletnie. Ale to dobry pomysł żeby go włączyć :)

    • Maciej
    • 21 lipca 2016
    Odpowiedz

    W drugim podejściu sukces :-) Tym razem dałem mniej mąki ziemniaczanej (75g) i wyrabiałem ciasto w zwykłym robocie (hakiem) powoli dolewając wrzątek. Wyszło idealnie. Dzięki za przepis :-)

  4. Odpowiedz

    Wow! Tortille wyszły przepyszne, z dużą ilością warzyw są obłędnie dobre. Śledzę twojego bloga już od dłuższego czasu i zainspirowałaś mnie do stworzenia własnego! Zapraszam na napadyglodu.blogspot.com Pozdrawiam serdecznie.

    • aga
    • 4 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    zrobiłam, niestety klapa !!! ale zamiast maki owsianej dodałam gryczana z kukurydziana, cisto kleiło się do rak i do blatu bez końca, podsypałam tone maki
    a ciasto ciagle sie kleilo i rozrywalo, chyba jednak owsiana nie zastąpiona, spróbuje ponownie 😉

    • Aggi
    • 9 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    Kurczę będę musiała spróbować!

    • Pkljhtf
    • 24 sierpnia 2017
    Odpowiedz

    Najlepsze na świecie tortille bg – pierwszy raz jadłam takie pyszne! Niestety blender chyba wydał swe ostatnie tchnienie (wyrabianie tej kluchy to masakra…), ale radość ze zjedzenia tortilli była nie do opisania :) (mąż przyznał, że smakuje jak ‚normalna’ – więc jest się z czego cieszyć 😉 ). DzękuZjedliśmy!

    • Marta
    • 16 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Weroniko, ja też potwierdzam — tortille wg Twojego przepisu są doskonałe :) Ku mojemu zaskoczeniu ciasto świetnie współpracowało (mimo że zdecydowałam się na ręczne wyrabianie, błyskawicznie uzyskałam elastyczność). Rozwałkowałam między arkuszami papieru do pieczenia, a na patelni ładnie napęczniały. Ogromne dzięki za ten przepis ☺

    • Patrycja
    • 24 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Wow! Tortille naprawdę doskonałe 💫

    • Kasia
    • 24 listopada 2018
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Czy mąkę owsianą uzyskam mieląc płatki owsiane?

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011