Zupa!

3 marca 2014 , In: bez cukru, bez jajek, bez orzechów, bez soi, zupy
0

Raz zimno, raz gorąco, parujące zupy na początku marca jak najbardziej na topie. Krem z pomidorów i papryki zjadłam w Krakowie i od tej pory dołączył do długiej listy must done! A, że po powrocie przyjaciółka zadzwoniła, że właśnie zrobiła, nie mogłam być gorsza.

Zapraszam na miskę gorącej, kremowej zupy. Kuszącej zwłaszcza z dodatkiem chrupiących grzanek, prażonych pestek, rozpływającej się mozzarelli i aromatycznymi ziołami prosto z doniczki.

3 porcje

Krem z pomidorów i papryki

składniki:

– 1 puszka pomidorów w puszce dobrej jakości*, 2 dojrzałe, czerwone papryki, 5 ząbków czosnku, 1 czerwona cebula

– 750 ml wody, 5 łyżek oliwy, 3 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki sosu sojowego, sól morska, pieprz cayenne, zioła prowansalskie,

– do podania: mozzarella, grzanki, drobno posiekane świeże zioła: oregano, bazylia, kolendra, prażone pestki

wykonanie:

Papryki przekrój na połowy, usuń gniazda nasienne. Cebulę obierz z łupiny. Warzywa ułóż w żaroodpornym naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 40 minut. Miękkie warzywa zmiksuj blenderem. W garnku umieść upieczone warzywa, pomidory uzupełnił wodą. Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj wszystkie płyny i dopraw do smaku. Pozostaw na min. 2 h aby smaki się połączyły.

Podawaj z chrupiącymi grzankami, prażonymi pestkami, odrobiną startej mozzarelli i mnóstwem świeżych ziół.

Smacznego!

*latem oczywiście najlepiej wziąć dorodne, soczyste pomidory z polskiej ziemi, sparzyć skórki i długo gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu. Dziś, no cóż, mamy marzec.

_DSC9534_Snapseed

1079287_692722667419895_739849929_n

 

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
18 października 2012

O poranku

babeczki i ciastka, bez soi
Zobacz więcej
24 marca 2013

Drożdżowa

bez orzechów, bez soi, ciasta, Wielkanoc
Zobacz więcej
13 sierpnia 2011

Miodowe klimaty

Bez kategorii
Zobacz więcej
  1. Odpowiedz

    Gotować 2h czy zostawić na 2h?

  2. Odpowiedz

    A jak zrobić grzanki bezglutenowe?
    Właśnie odkryłam Twojego bloga szukając inspiracji i od razu kilka przepisów „mam do zrobienia” :)
    Dziękuję :)

      • Weronika
      • 9 marca 2014
      Odpowiedz

      Pieczywo bezglutenowe opiec w tosterze i pokroić na kawałeczki. Najlepiej sprawdzą się ciemne ciabatty Schaera :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011