Na ciepłe śniadanie, podwieczorek przy kominku, niezobowiązujące pogaduchy, albo kiedy nie ma czasu na bardziej wymyślny deser.
Parujące mleko bananowe. Gęste, sycące. Na ostatnie dni października.
4 porcje
Gorące mleko bananowe:
Potrzebne składniki:
-2 dojrzałe banany, 500 ml mleka sojowego, cukier brązowy i esencja waniliowa (opcjonalnie i do smaku)
– kremówka i cynamon do podania
Sposób przygotowania:
Banany i mleko rozdrobnij za pomocą blendera. Przelej do garnka, dodaj esencję i cukier i podgrzej. Przelej do szklanek, pokryj kremówką, posyp cynamonem i niezwłocznie podawaj. Takie gorące mleko bananowe gęstnieje w ekspresowym tempie, należy je pić bezpośrednio po przygotowaniu.
Smacznego!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Co za cudo! <3
Czy zamiast mleka sojowego można użyć zwyklego mleka? 😉
Tak
O rany, rany! Muszę wypróbować! Toż to zapewne smakuje niebiańsko. Ale dołączam się do pytania wyżej – może być zwykłe mleko?
Podobno mleko sojowe jest ohydne tak słyszałam. Ale tu wygląda całkiem smacznie
Dobre mleko sojowe bardzo lubię. Zwłaszcza gorące z odrobiną brązowego cukru i płatkami ryżowymi na śniadanie
A słodycz bananów naturalnie neutralizuje jego smak.
Uwielbiam banany a tak jeszcze nie próbowałem!
Czy mogę urzyć mleka migdałowego lub z amarantusa.
Myślę, że będzie równie ciekawie
Wczoraj wypróbowałam ten przepis z mlekiem krowim. Aaaale było pyszneeee!!!! 😀 dzięki 😉
Wypróbowałam z mlekiem ryżowym, pyyyyyycha! :))
Kremówka powiadasz…
░░░░░░░░░░░░░▄▄▀▀▀▀▀▀▄▄
░░░░░░░░░░▄▄▀▄▄▄█████▄▄▀▄
░░░░░░░░▄█▀▒▀▀▀█████████▄█▄
░░░░░░▄██▒▒▒▒▒▒▒▒▀▒▀▒▀▄▒▀▒▀▄
░░░░▄██▀▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒█▄
░░░░██▀▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒█▌
░░░▐██▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▐█
░▄▄███▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒█
▐▒▄▀██▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▐▌
▌▒▒▌▒▀▒▒▒▒▒▒▄▀▀▄▄▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒█▌
▐▒▀▒▌▒▒▒▒▒▒▒▄▄▄▄▒▒▒▒▒▒▒▀▀▀▀▄▒▐
░█▒▒▌▒▒▒▒▒▒▒▒▀▀▒▀▒▒▐▒▄▀██▀▒▒▒▌
░░█▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▐▒▒▒▒▒▒▒▒█
░░░▀▌▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▌▒▒▒▒▒▒▄▀
░░░▐▒▒▒▒▒▒▒▒▒▄▀▐▒▒▒▒▒▐▒▒▒▒▄▀
░░▄▌▒▒▒▒▒▒▒▄▀▒▒▒▀▄▄▒▒▒▌▒▒▒▐▀▀▀▄▄▄
▄▀░▀▄▒▒▒▒▒▒▒▒▀▀▄▄▄▒▄▄▀▌▒▒▒▌░░░░░░
▐▌░░░▀▄▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▄▀░░░░░░░
░█░░░░░▀▄▄▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▄▀░█░░░░░░░
░░█░░░░░░░▀▄▄▄▒▒▒▒▒▒▄▀░░░░█░░░░░░
░░░█░░░░░░░░░▌▀▀▀▀▀▀▐░░░░░▐▌░░░░░