Batoniki z ziaren

0

Pogoda postanowiła oddzielić wakacje grubą kreską zostawiając tylko cień wspomnień. Pamiętam jak dziś, ten sam czas rok wstecz. Niepewność, zaciekawienie co przygotował nam los. Siostra pakowała się na studia a ja nieśmiało kreśliłam nowy (licealny) rozdział.

Dzisiaj zniecierpliwieni zapisujemy nowy plan, rysujemy tabelkę, w której musimy się mieścić przez kolejnych dziesięć miesięcy. Szybko, szybciej, byle do domu, uczcić ostatni dzień wolności! Za oknem szaro buro, wita mokry chodnik i targający parasolkę wiatr. Kubeł zimnej wody, na wstępie, jakoś niefortunnie.

Turlając się od zawieruchy, wsiadam w pociąg, który zawiezie na maminy krupnik. Makrobiotyczny, z jaglaną kaszą. Cieplej na sercu.

Czas zacząć dorosłe- niedorosłe życie.

_____________________________________________________________________________

Nietolerancja na jajka zawitała i do naszego domu. Tym razem trafiło się mamie.

Nie odnajduję się w wegańskich wypiekach. Mętlik w głowie powraca ilekroć na czarną listę wpisuję kolejne składniki. Aktualny plebiscyt wygrywają batoniki. Tu, zamiast cukru- daktyle, które polubiłam z dnia na dzień. W roli tłuszczu, olej kokosowy.

Na wielki back to school, niczym z zeszytowych tabloidów przyda się przekąska z dawką energii. Ziarna, ziarenka to to co lubię. Granola, chleb bez mąki, owsiane ciastka albo muesli batoniki. Do tego będą litry koktajli, zielonych, kolorowych.

Batoniki z ziarnami

składniki:

– 2 szklanki ziaren, orzechów i bakalii (przewaga ziaren)

– 1/2 laski wanilii, 2 łyżki oleju kokosowego

– 100 g daktyli, 100 g fig

wykonanie:

Daktyle i figi namocz w ciepłej wodzie przez 15 minut. Odsącz, pokrój na kilka części i umieść w blenderze.

Olej rozpuść w garnuszku, dodaj wydrążone z wanilii ziarenka.

Pestki, orzechy i bakalie dobrze wymieszaj. Wlej olej i dodaj zblendowaną papkę owocową. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj dużą łyżką i wyłóż na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Wyrównaj i schłódź w lodówce min. 2 h.

Krój ostrym nożem.

Smacznego chrupania!

_DSC7802_Snapseed

_DSC7816_Snapseed

_DSC7844_Snapseed

_DSC7840_Snapseed

_DSC7886_Snapseed

 

a po eko pestki, pesteczki zapraszam na Free

free-logo

  1. Odpowiedz

    Wyobrażam sobie, że pestki i ziarenka moga być różne, ale jakich Ty użyłaś?
    Znasz stronę jadlonomia.com? Są tam fajne wegańskie przepisy :) A ten tez chętnie wypróbuję, bo Janusz poszedł do szkoły!

      • Weronika
      • 2 września 2013
      Odpowiedz

      Dyni, słonecznika. Do tego sezam, orzechy laskowe, migdały, żurawina. Jakoś tak to było :) Znam ale kiedy ucierane ciasto bez jajek ma być też na całkiem znośnej bezglutenowej mące muszę odpocząć :) Powodzenia dla J!

        • Ewe, mama Januszka
        • 2 września 2013
        Odpowiedz

        Dzięki :))

    • Mama
    • 2 września 2013
    Odpowiedz

    Batoniki, którymi Wera uraczyła nas w niedzielne popołudnie były niemałą rozkoszą dla podniebienia.
    Ale to co dostaliśmy na śniadanie było absolutnym rarytasem: niewiarygodnie smaczny chleb (skoro nie pojawił się na blogu, pewnie będzie ulepszany) z przepysznym, domowej roboty paprykarzem.

  2. Odpowiedz

    Uwielbiam takie batoniki. Nie wiedziałam że są tak proste w wykonaniu :) Na pewno zrobię je sama

  3. Pozdrawiam serdecznie i gratuluję smacznego bloga!

    Chciałabym zaprosić Ciebie na stronę znajdzprzepisy.pl oraz do dodania swojego bloga na listę TOP BLOGI, gdzie dołączyło już ponad 1400 blogerów z Polski! Nasze strony są już dostępne w 37 krajach i jesteśmy drugą co do wielkości wyszukiwarką przepisów kulinarnych na świecie!

    Byłoby mi bardzo miło, jakby i Twoje przepisy znalazły się u nas i tym samym trafiły do jeszcze większego grona odbiorców :)
    Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: http://www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog

    Życzę miłego dnia!

    • Kasi
    • 11 września 2013
    Odpowiedz

    Świetny pomysł z tymi batonikami.

    • lMdm
    • 11 września 2013
    Odpowiedz

    Weroniko, Twoje wpisy pachną pięknie, nie mniej, niż potrawy, jak przypuszczam. Dziękuję. Nie daj się żadnym obawom, po stokroć, nie warto. Wielu sił na codzienne podróże, pomyśl, że dobrze Ci życzy wielu ludzi, za każdym razem gdy będziesz ruszała w drogę :)

      • Weronika
      • 11 września 2013
      Odpowiedz

      Może takiego akcentu właśnie dzisiaj było mi trzeba :) Dziękuję najpiękniej!

  4. Odpowiedz

    Czy zastąpić olej kokosowy? Masłem?

      • Weronika
      • 21 września 2014
      Odpowiedz

      Można dać ale równie dobrze wystarczy jedna figa więcej, bez tłuszczu.

    • Joanna
    • 27 października 2015
    Odpowiedz

    Pokochałam Twojego bloga od pierwszego wejrzenia :) marzy mi się książka :) wszystkiego inspirującego!

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011