Torcik z malinami na kakaowym biszkopcie

29 lipca 2014 , In: bez orzechów, bez soi, torty
2

W tym roku postanowiłam jeść owoce na surowo lub w szybkich koktajlach bez zbędnego przetwarzania. Kiedy jednak widzę maliny kupuję gorzką czekoladę i planuję ciasto. To połączenie wygrywa wszelkie konkurencje. Późnym wieczorem, po powrocie do domu upiekłam szybko biszkopty i przełożyłam najłatwiejszym pod słońcem kremem nie oblizując ani łyżeczki. Dzisiaj za to pochłonęłyśmy z mamą kawałek ciesząc się ostatnimi dniami słonecznego lipca.

średnica 18 cm- 8 porcji

Torcik z malinami na kakaowym biszkopcie

składniki:

biszkopt

– 3 jajka (L)

– 80 g cukru pudru

– 4 łyżki mąki ziemniaczanej (ok 60 g)

– 1 kopiata łyżka kakao

– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

krem

– 250 ml śmietanki 30 lub 36%

– 1 łyżeczka cukru waniliowego lub kilka kropelek ekstraktu z wanilii

wierzch

– 20 g gorzkiej czekolady

– 3-5 łyżek mleka

– 200 g malin

dodatkowo 120 ml letniej wody i 5 łyżek soku z cytryny

wykonanie:

Przygotuj tortownicę. Wytnij z papieru do pieczenia 3 okręgi o średnicy foremki. Jednym z nich wyłóż spód.

Białka ubij na sztywną pianę, dodawaj stopniowo cukier, a następnie żółtka. Wymieszaj do połączenia. Do masy przesiej mąkę, proszek i kakao. Wymieszaj delikatnie łyżką.

1/3 masy przelej do foremki, wyrównaj i piecz 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C. Wyjmij, przewróć na drugą stronę i zdejmij papier ze spodu.

Pozostałe 2 biszkopty upiecz szybko w ten sam sposób.

Śmietanę 30 % ubij na sztywno, dodaj cukier, wymieszaj i odstaw do lodówki. Latem kiedy w kuchni jest bardzo ciepło najlepiej wstawić naczynie ze śmietaną do miski z lodem i dopiero rozpocząć ubijanie aby masa nie zważyła się.

Przygotuj polewę czekoladową: w garnuszku rozpuść czekoladę z mlekiem cały czas mieszając. Zacznij od 3 łyżek i w razie potrzeby dodaj jeszcze 2 lub więcej aby polewa była gładka i gotowa do rozprowadzenia.

Przestudzone biszkopty nasącz obficie wodą z cytryną i przełóż masą.

Wierzch pokryj równomiernie polewą i ułóż ciasno maliny.

Schłódź w lodówce kilka godzin a najlepiej całą noc. Krój ostrym nożem maczanym w wodzie.

Smacznego!

IMG_5295_Snapseed

IMG_5274_Snapseed

IMG_5315_Snapseed

freelogo

 

    • Ania
    • 29 lipca 2014
    Odpowiedz

    Jak z ulubionych, zagranicznych magazynów a jednak bezglutenowy. Piękny!

    • Mama
    • 29 lipca 2014
    Odpowiedz

    Jest absolutnie wyjątkowy. Doskonale można zastosować do niego określenie „rozpływa się w ustach”. Autentycznie. Serdecznie polecam wypróbowanie.

  1. Odpowiedz

    Ale przepysznie wygląda! Zapisuje przepis.

  2. Odpowiedz

    Chcę zrobić w tortownicy 21cm . Myślisz, że muszę zwiększyć składniki czy będzie ok ? I piekłas biszkopty z termoobiegiem czy bez ? 😉

      • Weronika
      • 17 sierpnia 2014
      Odpowiedz

      Niee, będzie tylko troszkę niższy :) Bez.

    • Magda
    • 30 maja 2019
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Wyszedł ekstra! za drugim razem bo niedoświadczona w biszkoptach jestem i obfite nasączenie poszło nie tak 😀 zwłaszcza, że była już 23:00
    Planuję go zrobić jeszcze raz na urodziny syna w żłobku. Ma być bezglutenowy a zastanawia mnie tylko ten proszek do pieczenia… myślicie, że ta ilość glutenu nie zaszkodzi?

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011