Staram się szukać nowych, prostych rozwiązań. Brownie z mielonych orzechów to najlepsze ciasto czekoladowe jakie miałam w ustach. Z wyczuwalną nutką kremu nutella.
Brownie z orzechów laskowych:
Potrzebne składniki:
– 100 g gorzkiej czekolady, 100 g mlecznej czekolady, 120 g posiekanego na kawałki masła
– 3 jajka, 200 g mielonych orzechów laskowych, 150 g cukru
– 50 g czekolady gorzekiej, 50 ml kremówki, podprażone na suchej patelni orzechy do posypania
Sposób przygotowania:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, pod koniec dodając masło. Zdejmij z ognia, odstaw do ostudzenia.
Jajka ubij z cukrem na mało puszystą masę. Wlewaj powoli czekoladę, jednocześnie miksując.
Dodaj orzechy w trzech partiach i wymieszaj na jednolitą masę.
Ciasto przelej do formy. Piecz 35 minut w temp. 170 stopni C. Gotowe będzie płaskie i wilgotne.
Czekoladę rozpuść ze śmietanką w rondelku i polej ciasto. Posyp orzechami. Chłódź kilka godzin w lodówce.
Krój ostrym nożem na kwadraty.
Smacznego!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Ciasto jest PYSZNE PYSZNE PYSZNE!!!!!!!!!!!!
Po prostu niesamowicie pyszne!!!!!!!!!!!!!!!
mogłabym go robić codziennie, gdyż jestem wielkim łasuchem i UWIELBIAM CZEKOLADĘ!!!!!!
pozdrawiam
Witaj Weroniko,
super przepisz, kupne BG Brownie się chowają
Wątpię żeby Brownie dotrwał do wieczora
Pozdrawiam
Tylko coś mi polewa słabo wyszła… :/ Nie chciała mi się czekolada ze śmietanką rozpuścić do płynnej konsystencji, ale to były tylko względy wizualne
Początkowo zdziwienie, że bez mąki :D. Po upieczeniu zachwyt. Oczywiście zniknęło w mgnieniu oka. Smaczne ! 😀
Witam, na jakiej wielkości blachę są podane składniki?
Ja piekłam w kwadratowej brytfance o wymiarach 24x24cm i wyrosłono na ok. 2,5cm. Dodałam na wierzch jeszcze płatki migdałów. Ciasto jest przepyszne. Nie mogłam się powstrzymać i zjadłam 3 kawałki na raz!!!
Rewelacja! Upiekłam razem z moimi słodkimi dzieciakami. Mieszanka składników piorunująca
mam na myśli słodycz dzieci i czekolady:) mniam !!!
Ciasto właśnie się chłodzi! Pysznie cudnie, już mam ochotę je spróbować!
Ciasto fantastyczne! W smaku faktycznie przypomina nutellę. Przepis na stałe zagości w naszym domu.