Do koszyczka: cytrynowe babeczki

6 kwietnia 2012 , In: babeczki i ciastka
0

Skubiąc obficie polukrowane, biszkoptowe ciasto z  wyraźnie dominującymi cytrusami zastanawiam się jak i skąd ukraść jeszcze trochę czasu…

około 12 sztuk

Cytrynowe babeczki:

Potrzebne składniki:

¨      1 niepełna szklanka skrobi kukurydzianej (lub przede wszystkim dla osób nie będących na diecie- mąki ziemniaczanej ), 100g cukru pudru,60 gmasła, 3 jajka, ¼ łyżeczki sody, skórka otarta i sok z jednej cytryny

¨      Masło do foremek (użyłam silikonowych bez konieczności natłuszczania), cukier puder (do lukru)

Sposób przygotowania:

Jajka w temperaturze pokojowej zalej gorącą wodą i pozostaw w niej 2 minuty. Następnie umieść w misce i ubij na puszystą masę około 8-9 minut. Dodawaj stopniowo cukier. Mąkę wymieszaną z sodą wsypuj do ubitych jajek, nieustannie ubijając. Łyżką wmieszaj skórkę z cytryny.  W garnuszku rozpuść masło i od razu wlej do ciasta. Wymieszaj krótko mikserem (około 30 s). Masa ma być puszysta, lśniąca i lekko pachnieć masłem.

Całość przelej do foremek. Piecz około  30 min w temp. 170 stopni C. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia!

Przygotuj lukier: do soku z cytryny wsyp tyle cukru pudru aby uzyskał konsystencję gęstej pasty.

Babeczki polukruj i odstaw do zastygnięcia.

Smacznego !

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
26 października 2015

Dyniowa zupa krem

bez cukru, bez jajek, bez mleka, wegańskie, zupy
Zobacz więcej
30 lipca 2013

Szarlotka z morelą

bez soi, ciasta
Zobacz więcej
27 stycznia 2013

Różany

bez orzechów, bez soi, torty
Zobacz więcej
  1. Odpowiedz

    Nareszcie wykorzystam moją sylikonową foremkę! Idealne babeczki! Kilka Twoich przepisów już wykorzystałam są super – ostatnio zrobiłam Twoj „szybki sernik” i rzeczywiście łatwy przepis i przepyszny smak! Pozdrawiam i zapraszam http://missmuffinkow.blogspot.com/
    Wesołych Świąt!

    • Ola
    • 6 kwietnia 2012
    Odpowiedz

    jutro robię, nie ma to tamto :)

    • Asia
    • 7 kwietnia 2012
    Odpowiedz

    Troche na ostatnia chwile, ale caly dzien dzis pracuje, wiec dopiero noca bedziemy piec:) Jaka temperatura pieczenia?? :)

      • Weronika
      • 7 kwietnia 2012
      Odpowiedz

      Nie napisałam? Już klikam. Dwoją mi się w oczach te moje zapiski. 170 stopni.

    • M&A
    • 15 kwietnia 2012
    Odpowiedz

    Wygląda pysznie:) Ale masz pięknego bloga, fajnie że masz taką ciekawą pasję:)
    M.

  2. Odpowiedz

    Chciałabym się zapytać jak duże są te babeczki ? bo mam foremki na mini babki ? :)

      • Weronika
      • 14 kwietnia 2014
      Odpowiedz

      Nie wiem gdzie szukać tej foremki tak na szybko ale to były mini z silikonowej formy. Na pewno podobne :)

  3. Odpowiedz

    Hej, takie pytanko, bo niepokoi mnie trochę ta gorąca woda do jaj – czy białko się nie zetnie? I ile tej wody dać?

      • Weronika
      • 18 kwietnia 2014
      Odpowiedz

      Nie rozumiem. Jajka zalewamy wodą- gorącą, nie wrzącą- w skorupkach. Tyle tylko, żeby jajka się w niej zanurzyły. Nie ma możliwości żeby się ścięły w tym czasie.

    • olga
    • 4 kwietnia 2015
    Odpowiedz

    A mi te babeczki wyszły twarde jak skala robilam z mąki ziemniaczanej masakra poprostu smak dobry ale twarde ze mozna zeby polamac i nie wiem dlaczego tak wywzlo??

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011