Do koszyczka: cytrynowe babeczki

6 kwietnia 2012 , In: babeczki i ciastka
0

Skubiąc obficie polukrowane, biszkoptowe ciasto z  wyraźnie dominującymi cytrusami zastanawiam się jak i skąd ukraść jeszcze trochę czasu…

około 12 sztuk

Cytrynowe babeczki:

Potrzebne składniki:

¨      1 niepełna szklanka skrobi kukurydzianej (lub przede wszystkim dla osób nie będących na diecie- mąki ziemniaczanej ), 100g cukru pudru,60 gmasła, 3 jajka, ¼ łyżeczki sody, skórka otarta i sok z jednej cytryny

¨      Masło do foremek (użyłam silikonowych bez konieczności natłuszczania), cukier puder (do lukru)

Sposób przygotowania:

Jajka w temperaturze pokojowej zalej gorącą wodą i pozostaw w niej 2 minuty. Następnie umieść w misce i ubij na puszystą masę około 8-9 minut. Dodawaj stopniowo cukier. Mąkę wymieszaną z sodą wsypuj do ubitych jajek, nieustannie ubijając. Łyżką wmieszaj skórkę z cytryny.  W garnuszku rozpuść masło i od razu wlej do ciasta. Wymieszaj krótko mikserem (około 30 s). Masa ma być puszysta, lśniąca i lekko pachnieć masłem.

Całość przelej do foremek. Piecz około  30 min w temp. 170 stopni C. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia!

Przygotuj lukier: do soku z cytryny wsyp tyle cukru pudru aby uzyskał konsystencję gęstej pasty.

Babeczki polukruj i odstaw do zastygnięcia.

Smacznego !

  1. Odpowiedz

    Nareszcie wykorzystam moją sylikonową foremkę! Idealne babeczki! Kilka Twoich przepisów już wykorzystałam są super – ostatnio zrobiłam Twoj „szybki sernik” i rzeczywiście łatwy przepis i przepyszny smak! Pozdrawiam i zapraszam http://missmuffinkow.blogspot.com/
    Wesołych Świąt!

    • Ola
    • 6 kwietnia 2012
    Odpowiedz

    jutro robię, nie ma to tamto :)

    • Asia
    • 7 kwietnia 2012
    Odpowiedz

    Troche na ostatnia chwile, ale caly dzien dzis pracuje, wiec dopiero noca bedziemy piec:) Jaka temperatura pieczenia?? :)

      • Weronika
      • 7 kwietnia 2012
      Odpowiedz

      Nie napisałam? Już klikam. Dwoją mi się w oczach te moje zapiski. 170 stopni.

    • M&A
    • 15 kwietnia 2012
    Odpowiedz

    Wygląda pysznie:) Ale masz pięknego bloga, fajnie że masz taką ciekawą pasję:)
    M.

  2. Odpowiedz

    Chciałabym się zapytać jak duże są te babeczki ? bo mam foremki na mini babki ? :)

      • Weronika
      • 14 kwietnia 2014
      Odpowiedz

      Nie wiem gdzie szukać tej foremki tak na szybko ale to były mini z silikonowej formy. Na pewno podobne :)

  3. Odpowiedz

    Hej, takie pytanko, bo niepokoi mnie trochę ta gorąca woda do jaj – czy białko się nie zetnie? I ile tej wody dać?

      • Weronika
      • 18 kwietnia 2014
      Odpowiedz

      Nie rozumiem. Jajka zalewamy wodą- gorącą, nie wrzącą- w skorupkach. Tyle tylko, żeby jajka się w niej zanurzyły. Nie ma możliwości żeby się ścięły w tym czasie.

    • olga
    • 4 kwietnia 2015
    Odpowiedz

    A mi te babeczki wyszły twarde jak skala robilam z mąki ziemniaczanej masakra poprostu smak dobry ale twarde ze mozna zeby polamac i nie wiem dlaczego tak wywzlo??

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011