Brownie z orzechów laskowych

23 grudnia 2012 , In: bez soi, Boże Narodzenie, ciasta
0

Staram się szukać nowych, prostych rozwiązań. Brownie z mielonych orzechów to najlepsze ciasto czekoladowe jakie miałam w ustach. Z wyczuwalną nutką kremu nutella.

Brownie z orzechów laskowych:

Potrzebne składniki:

– 100 g gorzkiej czekolady, 100 g mlecznej czekolady, 120 g posiekanego na kawałki  masła

– 3 jajka, 200 g mielonych orzechów laskowych, 150 g cukru

– 50 g czekolady gorzekiej, 50 ml kremówki, podprażone na suchej patelni orzechy do posypania

Sposób przygotowania:

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, pod koniec dodając masło. Zdejmij z ognia, odstaw do ostudzenia.

Jajka ubij z cukrem na mało puszystą masę. Wlewaj powoli czekoladę, jednocześnie miksując.

Dodaj orzechy w trzech partiach i wymieszaj na jednolitą masę.

Ciasto przelej do formy. Piecz 35 minut w temp. 170 stopni C. Gotowe będzie płaskie i wilgotne.

Czekoladę rozpuść ze śmietanką w rondelku i polej ciasto. Posyp orzechami. Chłódź kilka godzin w lodówce.

Krój ostrym nożem na kwadraty.

Smacznego!

 

  1. Odpowiedz

    Ciasto jest PYSZNE PYSZNE PYSZNE!!!!!!!!!!!!
    Po prostu niesamowicie pyszne!!!!!!!!!!!!!!!
    mogłabym go robić codziennie, gdyż jestem wielkim łasuchem i UWIELBIAM CZEKOLADĘ!!!!!!
    pozdrawiam

  2. Odpowiedz

    Witaj Weroniko,

    super przepisz, kupne BG Brownie się chowają :)
    Tylko coś mi polewa słabo wyszła… :/ Nie chciała mi się czekolada ze śmietanką rozpuścić do płynnej konsystencji, ale to były tylko względy wizualne :) Wątpię żeby Brownie dotrwał do wieczora :) Pozdrawiam

    • :)
    • 15 stycznia 2013
    Odpowiedz

    Początkowo zdziwienie, że bez mąki :D. Po upieczeniu zachwyt. Oczywiście zniknęło w mgnieniu oka. Smaczne ! 😀

    • jula
    • 18 stycznia 2013
    Odpowiedz

    Witam, na jakiej wielkości blachę są podane składniki?

      • Ania
      • 20 marca 2015
      Odpowiedz

      Ja piekłam w kwadratowej brytfance o wymiarach 24x24cm i wyrosłono na ok. 2,5cm. Dodałam na wierzch jeszcze płatki migdałów. Ciasto jest przepyszne. Nie mogłam się powstrzymać i zjadłam 3 kawałki na raz!!!

    • Beata
    • 31 stycznia 2013
    Odpowiedz

    Rewelacja! Upiekłam razem z moimi słodkimi dzieciakami. Mieszanka składników piorunująca :) mam na myśli słodycz dzieci i czekolady:) mniam !!!

  3. Odpowiedz

    Ciasto właśnie się chłodzi! Pysznie cudnie, już mam ochotę je spróbować!

    • Ania
    • 12 grudnia 2014
    Odpowiedz

    Ciasto fantastyczne! W smaku faktycznie przypomina nutellę. Przepis na stałe zagości w naszym domu.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011