Brownie z orzechów laskowych

23 grudnia 2012 , In: bez soi, Boże Narodzenie, ciasta
0

Staram się szukać nowych, prostych rozwiązań. Brownie z mielonych orzechów to najlepsze ciasto czekoladowe jakie miałam w ustach. Z wyczuwalną nutką kremu nutella.

Brownie z orzechów laskowych:

Potrzebne składniki:

– 100 g gorzkiej czekolady, 100 g mlecznej czekolady, 120 g posiekanego na kawałki  masła

– 3 jajka, 200 g mielonych orzechów laskowych, 150 g cukru

– 50 g czekolady gorzekiej, 50 ml kremówki, podprażone na suchej patelni orzechy do posypania

Sposób przygotowania:

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, pod koniec dodając masło. Zdejmij z ognia, odstaw do ostudzenia.

Jajka ubij z cukrem na mało puszystą masę. Wlewaj powoli czekoladę, jednocześnie miksując.

Dodaj orzechy w trzech partiach i wymieszaj na jednolitą masę.

Ciasto przelej do formy. Piecz 35 minut w temp. 170 stopni C. Gotowe będzie płaskie i wilgotne.

Czekoladę rozpuść ze śmietanką w rondelku i polej ciasto. Posyp orzechami. Chłódź kilka godzin w lodówce.

Krój ostrym nożem na kwadraty.

Smacznego!

 

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
13 września 2016

Tempeh wrześniowy

bez cukru, bez jajek, bez orzechów, dania główne, sałatki, wegańskie
Zobacz więcej
8 sierpnia 2012

Bananowe i herbata

ciasta
Zobacz więcej
28 lipca 2011

Pachnąca szarlotka

ciasta
Zobacz więcej
  1. Odpowiedz

    Ciasto jest PYSZNE PYSZNE PYSZNE!!!!!!!!!!!!
    Po prostu niesamowicie pyszne!!!!!!!!!!!!!!!
    mogłabym go robić codziennie, gdyż jestem wielkim łasuchem i UWIELBIAM CZEKOLADĘ!!!!!!
    pozdrawiam

  2. Odpowiedz

    Witaj Weroniko,

    super przepisz, kupne BG Brownie się chowają :)
    Tylko coś mi polewa słabo wyszła… :/ Nie chciała mi się czekolada ze śmietanką rozpuścić do płynnej konsystencji, ale to były tylko względy wizualne :) Wątpię żeby Brownie dotrwał do wieczora :) Pozdrawiam

    • :)
    • 15 stycznia 2013
    Odpowiedz

    Początkowo zdziwienie, że bez mąki :D. Po upieczeniu zachwyt. Oczywiście zniknęło w mgnieniu oka. Smaczne ! 😀

    • jula
    • 18 stycznia 2013
    Odpowiedz

    Witam, na jakiej wielkości blachę są podane składniki?

      • Ania
      • 20 marca 2015
      Odpowiedz

      Ja piekłam w kwadratowej brytfance o wymiarach 24x24cm i wyrosłono na ok. 2,5cm. Dodałam na wierzch jeszcze płatki migdałów. Ciasto jest przepyszne. Nie mogłam się powstrzymać i zjadłam 3 kawałki na raz!!!

    • Beata
    • 31 stycznia 2013
    Odpowiedz

    Rewelacja! Upiekłam razem z moimi słodkimi dzieciakami. Mieszanka składników piorunująca :) mam na myśli słodycz dzieci i czekolady:) mniam !!!

  3. Odpowiedz

    Ciasto właśnie się chłodzi! Pysznie cudnie, już mam ochotę je spróbować!

    • Ania
    • 12 grudnia 2014
    Odpowiedz

    Ciasto fantastyczne! W smaku faktycznie przypomina nutellę. Przepis na stałe zagości w naszym domu.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011