Suszone owoce przyniosły mi pewne ukojenie w moim kolejnym rozdziale poszukiwań lepszej jakości jedzenia. I tak w pierwszych tygodniach szkoły siedziałam na przystanku łowiąc kolejne daktyle, czekając na tramwaj w ponure, wilgotne poranki.
Figi czy daktyle sprawdzają się w roli naturalnego słodzika albo sklejacza tego co nie chce się połączyć.
Kiedy mama wróciła z zakupów ze świeżymi figami, wiedziałam, że nareszcie zjemy pyszny deser! Ugotowałam dwa kremy i prezentuję Wam wersję numer dwa. Nie bójcie się agaru! Warto kupić pudełeczko, które szczelnie domknięte starczy na długo, długo.
Jeżeli posiadacie przepisy na naprawdę pyszne ciasta bez glutenu i jajek, podzielcie się. Uczmy się razem!
8 porcji
Krem budyniowy z figami w syropie
na spodzie ciasteczkowym
składniki:
– spód: 150 g kruchych ciasteczek*, 2 łyżki oleju kokosowego
– krem: 700 ml mleka roślinnego, 1 plaska łyżka stołowa agaru, 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią, 3-4 łyżki cukru trzcinowego, 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
– owoce i syrop: 5 świeżych, dojrzałych fig, 2 łyżki syropu klonowego, sok i skórka otarta z połowy cytryny
wykonanie:
Tortownicę o średnicy 24 cm (lub mniejszą) wyłóż papierem do pieczenia. Ciasteczka pokrusz bardzo drobno w misie blendera lub zamykając je w woreczku, uderzaj w ciasteczka tłuczkiem.
W garnuszku rozpuść olej kokosowy i wymieszaj z okruszkami do połączenia. Wysyp spód i wyrównaj dociskając łyżką. Schłódź.
Ugotuj krem. Odlej szklankę mleka, rozprowadź w nim mąkę i odstaw. Pozostałe zagotuj z cukrem i wanilią. Na wrzące mleko wsyp agar i pozostaw na ogniu, często mieszając, nie dopuszczając do przypalenia i wykipienia na około 8 minut.
Zamieszaj jeszcze pozostałe w szklance mleko i wlej strumieniem do parującego garnka. Mieszaj intensywnie do zgęstnienia.
Wyjmij z lodówki spód (powinien być bardzo twardy) i wyłóż na niego krem budyniowy.
Pozostaw do częściowego ostudzenia a następnie umieść w lodówce i pozostaw do stężenia.
Figi pokrój na plasterki. Miód, skórkę i sok doprowadź do wrzenia w rondelku. Pozostaw do zgęstnienia na kilka minut, mieszając jeśli zajdzie potrzeba. Pod koniec dodaj owoce. Wystudź lekko i przełóż figi na wierzch deseru. Polej za pomocą łyżki pozostałym syropem.
Smacznego!
*użyłam cytrynowych firmy Doves Farm
po roślinne mleko, ekologiczny miód, niezastąpiony olej kokosowy lub prawdziwie pachnącą cytrynę odsyłam na Free Delikatesy
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Wspaniały i niepowtarzalny smak!