Debiut świeżej figi

17 września 2013 , In: ciasta, desery, wegańskie
0

Suszone owoce przyniosły mi pewne ukojenie w moim kolejnym rozdziale poszukiwań lepszej jakości jedzenia.  I tak w pierwszych tygodniach szkoły siedziałam na przystanku łowiąc kolejne daktyle, czekając na tramwaj w ponure, wilgotne poranki.

Figi czy daktyle sprawdzają się w roli naturalnego słodzika albo sklejacza tego co nie chce się połączyć.

Kiedy mama wróciła z zakupów ze świeżymi figami, wiedziałam, że nareszcie zjemy pyszny deser! Ugotowałam dwa kremy i prezentuję Wam wersję numer dwa. Nie bójcie się agaru! Warto kupić pudełeczko, które szczelnie domknięte starczy na długo, długo.

Jeżeli posiadacie przepisy na naprawdę pyszne ciasta bez glutenu i jajek, podzielcie się. Uczmy się razem! :)

8 porcji

Krem budyniowy z figami w syropie

na spodzie ciasteczkowym

składniki:

– spód: 150 g kruchych ciasteczek*, 2 łyżki oleju kokosowego

– krem: 700 ml mleka roślinnego, 1 plaska łyżka stołowa agaru, 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią, 3-4 łyżki cukru trzcinowego, 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej

– owoce i syrop: 5 świeżych, dojrzałych fig, 2 łyżki syropu klonowego, sok i skórka otarta z połowy cytryny

wykonanie:

Tortownicę o średnicy 24 cm (lub mniejszą) wyłóż papierem do pieczenia. Ciasteczka pokrusz bardzo drobno w misie blendera lub zamykając je w woreczku, uderzaj w ciasteczka tłuczkiem.

W garnuszku rozpuść olej kokosowy i wymieszaj z okruszkami do połączenia. Wysyp spód i wyrównaj dociskając łyżką. Schłódź.

Ugotuj krem. Odlej szklankę mleka, rozprowadź w nim mąkę i odstaw. Pozostałe zagotuj z cukrem i wanilią. Na wrzące mleko wsyp agar i pozostaw na ogniu, często mieszając, nie dopuszczając do przypalenia i wykipienia na około 8 minut.

Zamieszaj jeszcze pozostałe w szklance mleko i wlej strumieniem do parującego garnka. Mieszaj intensywnie do zgęstnienia.

Wyjmij z lodówki spód (powinien być bardzo twardy) i wyłóż na niego krem budyniowy.

Pozostaw do częściowego ostudzenia a następnie umieść w lodówce i pozostaw do stężenia.

Figi pokrój na plasterki. Miód, skórkę i sok doprowadź do wrzenia w rondelku. Pozostaw do zgęstnienia na kilka minut, mieszając jeśli zajdzie potrzeba. Pod koniec dodaj owoce. Wystudź lekko i przełóż figi na wierzch deseru. Polej za pomocą łyżki pozostałym syropem.

Smacznego!

*użyłam cytrynowych firmy Doves Farm

_DSC9456_Snapseed

_DSC9538_Snapseed

_DSC9561_Snapseed

_DSC9576_Snapseed

po roślinne mleko, ekologiczny miód, niezastąpiony olej kokosowy lub prawdziwie pachnącą cytrynę odsyłam na Free Delikatesy

free-logo

    • Kasia
    • 23 września 2013
    Odpowiedz

    Wspaniały i niepowtarzalny smak! :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011