Torcik tiramisu (bez mleka)

28 październik 2015 , In: bez cukru, bez mleka, bez orzechów, bez soi, ciasta, torty
0

Kilka dni temu rzuciłam: hmm, może zrobię bezmleczne tiramisu? Zajęłam się jednak masą innych czynności i bajeczny deser umknął mojej uwadze. Okazało się, że mama naprawdę czekała na porcję takowego, a skoro miała przed sobą ciężki dzień, zreflektowałam się i postanowiłam sprawić jej przyjemność. Zamiast małych porcji przygotowałam dostojny torcik zwieńczony masą malutkich, kremowych rozetek. I był to ten dzień, kiedy degustatorka rozpłynęła się z rozkoszy, a autorka nieskromnie przyznała jej rację. Gorąco polecamy!

średnica 20 cm

Torcik tiramisu (bez mleka i cukru)

składniki
biszkopty
• 3 jajka
• 90 g ksylitolu
• 80 g mąki ziemniaczanej
• 1/4 łyżeczki sody lub ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
masa
• 2 puszki mleka kokosowego
• 50 g ksylitolu
• 5 kopiatych łyżek kakao
• filiżanka mocnej kawy do nasączenia
• 3 łyżki amaretto

wykonanie

Białka ubij na sztywną pianę, dodawaj stopniowo ksylitol, a następnie po jednym żółtku.

Mąkę wraz z proszkiem przesiej na masę i delikatnie wymieszaj szpatułką.

Możesz upiec jeden biszkopt lub (tak jak ja) podzielić masę na 4 części i każdą upiec osobno na idealnie równy blat.

Piecz ok 12 minut w temp. 190 stopni C.*

W tym czasie otwórz puszki mleka i wydobądź tylko zwartą, białą część. 3/4 umieść w misce i wraz z ksylitolem zmiksuj jak kremówkę. Odstaw do lodówki gdzie ponownie zgęstnieje.

Przygotuj paterę lub talerz i ułóż pierwszy, wystudzony blat. Nasącz obficie kawą z dodatkiem amaretto, pokryj masą i posyp równomiernie kakao. W ten sam sposób przełóż pozostałe biszkopty. Boki pokryj cienką warstwą masy.

Na wierzchu ciasta wyciśnij rozetki z pozostałego mleka kokosowego (musi być bardzo gęste). Całość posyp kakao i schłódź w lodówce minimum 24 h.

Smacznego!

*upieczenie jednego, grubego biszkoptu w blaszce 20 cm zajmie około 20 minut.

DSC_5555_Snapseed

DSC_5568_Snapseed

free-logo

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
10 listopad 2012

Wuzetka

bez orzechów, bez soi, ciasta
Zobacz więcej
17 luty 2013

Pyzy

bez jajek, bez orzechów, bez soi, dania główne, pieczywo
Zobacz więcej
10 lipiec 2012

Kruche z wiśniami

ciasta
Zobacz więcej
    • Marta
    • 6 listopad 2015

    Jak go zobaczylam,to wiedziałam że muszę go zrobić. Jutro mam gości i właśnie nadeszła chwila próby. Mam nadzieję, że nie wyjdzie smaczny torcik.

      • Weronika
      • 6 listopad 2015

      Musi! :)

        • Marta
        • 7 listopad 2015

        Torcik pyszny chociaż nie obeszło się bez niespodzianek. Najpierw biszkopt spektakularnie opadł( pieklam z cukrem i dodatkiem 2 lyzek mielonych migdałów bo mi nie starczylo mąki ziemniaczanej).Podzielilam więc go na 2 blaty( pieklam go na raz). Ale tak jak mowie: w smaku jest bardzo dobry.

    • Dominika
    • 17 styczeń 2016

    i to jest odpowiedz na moje poszukiwania! urodzinowy tort dla mojego bezglutenowego Synka i bezmlecznego Meza – ja tez bezglutenowa.
    moje chlopaki maja urodziny w ten sam dzien wiec to bedzie tort idealny! dziekuje!

    • Lucyna
    • 30 styczeń 2016

    Co mozna dodac zamiast amaretto.

    • Agnieszka
    • 26 marzec 2016

    Zrobiłam :) Małe modyfikacje zostały wprowadzone. Dwie większe warstwy, mniej ksylitolu. Syn robił dekoracje zewnętrze: jabłko suszone, amrantus popping, wiórki z kokosa. Pięknie i pyszne ciasto. Bardzo dziękujemy.

    • Kasia
    • 28 listopad 2017

    Mam bezglutenowa make wraz z ksylitolem, wiec czy moge ominac ksylitol? I jakie proporcje? Czy kokosowe mleko moge zastapic mlekiem kozim?

    Dziekuje z gory za odpowiedz :)

    • Magda
    • 3 listopad 2018

    Weroniko, czy mogę zastąpić białka aquafabą? córka jest uczulona na białko jaja kurzego ( żółtka może jeść) . jeśli tak to ile aquafaby mam użyć?

    • Justyna
    • 22 marzec 2021

    Czym mogłabym zastąpić alkohol?

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

[instagram-feed]

Blog roku 2011

Blog roku 2011