Ilekroć podchodziłam do tematu bezserowego sernika, przy konsumpcji pojawiał się szereg obiekcji moich i tych, którzy mieli okazję dołączyć do degustacji. Jednak w ostatnim czasie postanowiłam wytropić idealną masę bez grama mleka. Ten deser przygotowywałam w ostatnich dniach trzy razy. Jako że w kwestii wegańskich słodkości od dłuższego czasu nie uznaję kompromisów, dążyłam do idealnych proporcji, a co za tym idzie- struktury i zrównoważonego smaku. W ostatniej fazie eksperymentów masę serową umieściłam na kruchym spodzie i zwieńczyłam słodką polewą. To ciastko zasługuje na miano bezmlecznego sernika doskonałego z kilku powodów, ale przede wszystkim dlatego, że ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu, od pierwszego kęsa do złudzenia przypominało sernik gotowany kochanej babci Feli. Przeczytajcie dokładnie wszystkie uwagi i sporządźcie listę składników. Święta tuż tuż!
8 kawałków
składniki
ciasto kruche
masa serowa
polewa
wykonanie
Wszystkie rodzaje mąki połącz z proszkiem. Dodaj płyny i wyrób ciasto łyżką. Powinno być wilgotne i odrobinę klejące. Jeżeli nie jest, dodaj jeszcze odrobiną syropu i oleju.
Foremkę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki natłuść odrobiną oleju kokosowego. Dno wylep dokładnie ciastem. Wyrównaj, nakłuj widelcem i piecz ok. 12 minut (lub do zrumienienia) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Przygotuj masę serową. Kaszę opłucz dokładnie na sitku i ugotuj do miękkości. Tofu połam na kawałki i wrzuć do miski. Dodaj sok z cytryny i ziarenka wydrążone z laski wanilii. Do garnuszka wyłóż stałą masę z puszki mleka kokosowego. Wrzuć pustą laskę i podgrzej. Gotuj przez kilka minut aby płyn przeszedł jeszcze aromatem wanilii. Do tofu dodaj odcedzoną kaszę i zblenduj składniki na jednolitą masę.
Do gotującego się mleka kokosowego dodaj agar. Wymieszaj i pozostaw na ok. 2 minuty. Po tym czasie płyn przelej do pozostałych składników i ponownie zmiksuj na idealnie jednolitą masę. Dodaj syrop klonowy do smaku. Jeżeli wyczuwasz jeszcze posmak tofu dodaj więcej soku z cytryny. Wrzuć świeżo otartą skórką cytrynową oraz ekstrakt. Spróbuj. Wedle uznania możesz dodać więcej słodziku czy skórki, soku.
Gotową masę przelej na wystudzony spód i schłodź przez kilka godzin w lodówce.
Kiedy serniczek stężeje, przygotuj polewę. Wszystkie składniki zmiksuj do jednolitej konsystencji. Dosłodź do smaku i polej wierzch ciasta.
Schłodź jeszcze przez godzinę i podawaj.
Smacznego!
Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej
[instagram-feed]
Odkąd rozpoczęłam eksperymenty nad stworzeniem czegoś, co mogłabym jeść nie obawiając się glutenu, gotowanie i pieczenie stało się moją wielką pasją i pozytywną „obsesją”. Pomyślnie udało mi się przebrnąć przez wiele niepowodzeń. Moim udziałem był też niejeden mniejszy czy większy sukces. Wszystko to sprawiło, że dziś w pełni mogę cieszyć się przebywaniem w kuchni i dzieleniem się moimi osiągnięciami z innymi. Jestem szczęśliwą autorką książki, traktującą publikowanie na blogu jak pracę zawodową, dla której wstaję każdego ranka. Moja kuchnia to miejsce bezglutenowe i wegetariańskie oraz coraz częściej zupełnie bezmleczne. Serdecznie zapraszam!
Copyright © Natchniona.pl 2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Na jaką formę jest przepis?
Proszę doczytać w przepisie.
Jaka inna bezglutenowa mąka nada się oprócz bezglutenowej owsianej? Kukurydziana, gryczana czy lepiej więcej ryżowej, a może jaglana?
Myślę, że po prostu więcej ryżowej, chociaż wszystkie te mąki zachowują się bardzo podobnie.
Zrobiłam ten tofurnik, zachęcona podobieństwem do sernika gotowanego, który uwielbiam. I mimo że nie jestem fanką tofu, bardzo mi ten przysmak przypadł do gustu, miał idealną konsystencję, smak tofu nie był wyczuwalny, super! Wprawdzie z sernikiem, moim zdaniem, nie ma wiele wspólnego, to w swojej klasie jest mistrzowskim deserem, który z pewnością nie musi się pod nic podszywać 😉
Uff, bardzo się cieszę! Też nie jestem fanką nazywania w ten sam sposób czegoś co zupełnie nie przypomina pierwowzoru, ale ten smakował nam bardzo sernikowo. Niemniej jednak najważniejsze, że po prostu przypadł do gustu
A mozna pominac tofu i zastapic np wieksza iloscia jaglanej?
Przepis opiera się na tofu
Czy musi to być stricte sernik na zimno czy można go jeszcze podpiec w piekarniku??
To ciasto na agarze, bez pieczenia
W grudniu pojawi się jeszcze jedna, odświętna wersja bezsernika, ale również „na zimno”.
Czy można czymś zastąpić agar? Mam wszystkie składniki jedynie nie mogę w swoim mieście dostać agaru.
Rozumiem, ale to jest najważniejszy, spajający składnik.
Jakiej firmy tofu Pani poleca? Mam duży problem aby kupić dobry i świeży tofu.
Czy składniki na polewę można zblendować, czy trzeba zmiksować? Nie mam miksera i nie wiem czy załatwiać, czy obejdzie się bez 😀
Zdecydowanie blendować (zmiksować za pomocą blendera :)). Już poprawiam, rzeczywiście może nie być to oczywiste.
Weroniko, zrobiłam sama masę bo spod już znam a wierzch to mam masę sprawdzonych ale chciałam sprawdzić czy rzeczywiście masa wyjdzie żeby nie denerwować się przed świetami i wyszła! Jest nieziemska!!! Dziękuje Ci bardzo za przepis!
Wyglada skomplikowanie ale wcale nie jest trudny
Witaj,
Jaką inną polewę mogłabym wykonać dla osoby, która muisi unikać tłuszczu? Masło orzechowe oraz czekolada są zbyt tłuste..;(
Nie mam mleczka kokosowego, czy można je czymś zastąpić?
Serniczek wyszedł pyszny. Ja nie jestem vege tylko nie jem produktów mlecznych i glutenu więc z braku agaru dodałam żelatynę. Wyszedł super.