Bezmleczny sernik doskonały

11 kwietnia 2017 , In: bez cukru, bez jajek, bez mleka, ciasta, wegańskie, Wielkanoc
2

Ilekroć podchodziłam do tematu bezserowego sernika, przy konsumpcji pojawiał się szereg obiekcji moich i tych, którzy mieli okazję dołączyć do degustacji. Jednak w ostatnim czasie postanowiłam wytropić idealną masę bez grama mleka. Ten deser przygotowywałam w ostatnich dniach trzy razy. Jako że w kwestii wegańskich słodkości od dłuższego czasu nie uznaję kompromisów, dążyłam do idealnych proporcji, a co za tym idzie- struktury i zrównoważonego smaku. W ostatniej fazie eksperymentów masę serową umieściłam na kruchym spodzie i zwieńczyłam słodką polewą. To ciastko zasługuje na miano bezmlecznego sernika doskonałego z kilku powodów, ale przede wszystkim dlatego, że ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu, od pierwszego kęsa do złudzenia przypominało sernik gotowany kochanej babci Feli. Przeczytajcie dokładnie wszystkie uwagi i sporządźcie listę składników. Święta tuż tuż!

DSC_9403_Snapseed

DSC_9394_Snapseed

DSC_9435_Snapseed

 

8 kawałków

Serniczek bez mleka

składniki

ciasto kruche

  • 50 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki owsianej (bezglutenowej)
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 30 ml oleju
  • 30 ml syropu klonowego

masa serowa

  • 300 g naturalnego tofu
  • 50 g kaszy jaglanej
  • puszka mleka kokosowego
  • 2 płaskie łyżeczki agaru
  • 90 ml syropu klonowego (do smaku)
  • sok z jednej bardzo soczystej cytryny (lub więcej)
  • laska wanilii
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • kilka kropli ekstraktu z wanilii (niekoniecznie, ale polecam dodać)

polewa

  • 30 g masła orzechowego
  • 30 g oleju kokosowego
  • 1/2 dojrzałego banana
  • słodzik do smaku

wykonanie

Wszystkie rodzaje mąki połącz z proszkiem. Dodaj płyny i wyrób ciasto łyżką. Powinno być wilgotne i odrobinę klejące. Jeżeli nie jest, dodaj jeszcze odrobiną syropu i oleju.

Foremkę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki natłuść odrobiną oleju kokosowego. Dno wylep dokładnie ciastem. Wyrównaj, nakłuj widelcem i piecz ok. 12 minut (lub do zrumienienia) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Przygotuj masę serową. Kaszę opłucz dokładnie na sitku i ugotuj do miękkości. Tofu połam na kawałki i wrzuć do miski. Dodaj sok z cytryny i ziarenka wydrążone z laski wanilii. Do garnuszka wyłóż stałą masę z puszki mleka kokosowego. Wrzuć pustą laskę i podgrzej. Gotuj przez kilka minut aby płyn przeszedł jeszcze aromatem wanilii. Do tofu dodaj odcedzoną kaszę i zblenduj składniki na jednolitą masę.

Do gotującego się mleka kokosowego dodaj agar. Wymieszaj i pozostaw na ok. 2 minuty. Po tym czasie płyn przelej do pozostałych składników i ponownie zmiksuj na idealnie jednolitą masę. Dodaj syrop klonowy do smaku. Jeżeli wyczuwasz jeszcze posmak tofu dodaj więcej soku z cytryny. Wrzuć świeżo otartą skórką cytrynową oraz ekstrakt. Spróbuj. Wedle uznania możesz dodać więcej słodziku czy skórki, soku.

Gotową masę przelej na wystudzony spód i schłodź przez kilka godzin w lodówce.

Kiedy serniczek stężeje, przygotuj polewę. Wszystkie składniki zmiksuj do jednolitej konsystencji. Dosłodź do smaku i polej wierzch ciasta.

Schłodź jeszcze przez godzinę i podawaj.

Smacznego!

DSC_0591_Snapseed

Uwagi
  1. Pamiętaj aby ciasto było naprawdę wilgotne. Paradoksalnie im bardziej lepkie tym bardziej kruche i „maślane” po upieczeniu.
  2. Składniki blenduj tak długo aż połączą się w jedną, idealnie kremową masę, bez jednej najmniejszej grudki. Tylko w ten sposób zapewnisz gotowemu sernikowi idealną strukturę.
  3. Aby w serniku nie było czuć posmaku tofu koniecznie zakwaś go dużą ilością soku z cytryny.
  4. Zanim ostatecznie zdecydujesz czy masa serowa ma odpowiedni smak, poczekaj aż krem wystygnie. Ciepły wydaje się bardziej mdły i trochę ciężki.
  5. Miej w pogotowiu więcej cytryny i słodziku. Pamiętaj, że masa przed stężeniem powinna smakować idealnie. Jeżeli wyczuwasz jeszcze posmak tofu, będzie on odczuwalny również w gotowym cieście.

free-logo

    • Idalia
    • 13 kwietnia 2017
    Odpowiedz

    Na jaką formę jest przepis?

      • Weronika
      • 13 kwietnia 2017
      Odpowiedz

      Proszę doczytać w przepisie.

    • Magdalena
    • 8 czerwca 2017
    Odpowiedz

    Jaka inna bezglutenowa mąka nada się oprócz bezglutenowej owsianej? Kukurydziana, gryczana czy lepiej więcej ryżowej, a może jaglana? :)

      • Weronika
      • 13 czerwca 2017
      Odpowiedz

      Myślę, że po prostu więcej ryżowej, chociaż wszystkie te mąki zachowują się bardzo podobnie.

    • Róża
    • 11 czerwca 2017
    Odpowiedz

    Zrobiłam ten tofurnik, zachęcona podobieństwem do sernika gotowanego, który uwielbiam. I mimo że nie jestem fanką tofu, bardzo mi ten przysmak przypadł do gustu, miał idealną konsystencję, smak tofu nie był wyczuwalny, super! Wprawdzie z sernikiem, moim zdaniem, nie ma wiele wspólnego, to w swojej klasie jest mistrzowskim deserem, który z pewnością nie musi się pod nic podszywać 😉

      • Weronika
      • 13 czerwca 2017
      Odpowiedz

      Uff, bardzo się cieszę! Też nie jestem fanką nazywania w ten sam sposób czegoś co zupełnie nie przypomina pierwowzoru, ale ten smakował nam bardzo sernikowo. Niemniej jednak najważniejsze, że po prostu przypadł do gustu :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Akademia bez glutenu

Premiera mojej drugiej książki już 13 lutego

Subskrypcja

Chcesz być powiadamiany o wpisach na moim blogu? Podaj imię i adres email :)
Przenigdy, nikomu i pod żadnym pozorem, nie udostępniam personaliów osób zapisujących się na moje listy adresowe.

Powered by WPNewsman

Blog roku 2011

Blog roku 2011