Kwadraty owsiane z porzeczką i daktylami

2

Mam jedno takie uzależnienie. Zwą je daktylowym karmelem. Długo podchichiwałam się z tej podróbki, aż spróbowałam i przepadłam. Robi się go tak szybko (i prosto!), że często kupuję daktyle na zapas by w kryzysowej sytuacji ukręcić sobie trochę słodkiego szczęścia. Jeżeli mam więcej czasu przygotowuję te pralinki, jeżeli nie, wyjadam go łyżeczką prosto z miski. Warto sięgnąć po najlepsze, świeże, soczyste, jędrne owoce. To właśnie z nich ten słodki ulep udaje się perfekcyjnie. Kwadraty, na które przepis poniżej, nawiązują do tradycji mazurka i są wariacją na temat owsianych batoników flapjack. Nieprzyzwoicie pyszne i słodkie warstwy przełamuje kwaskowata z natury czarna porzeczka. A to wszystko bez glutenu, mleka, jajek, a opcjonalnie i bez dodatku cukru. Ja bardzo chętnie postawię je na świątecznym stole. Polecam!

DSC_1191_Snapseed

DSC_1548_Snapseed

DSC_1621_Snapseed16-20 sztuk

Kwadraty owsiane z porzeczką i daktylami

składniki

spód

  • 100 g płatków owsianych (bezglutenowych)
  • 50 ml syropu klonowego (lub miodu)
  • 50 g masła klarowanego (lub oleju kokosowego)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego (lub kokosowego)

masa daktylowa

  • 200 g świeżych daktyli
  • 50 g orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 60 g bezwonnego oleju kokosowego
  • 3-4 łyżki mleka roślinnego
  • szczypta soli

warstwa porzeczkowa

  • 200 g mrożonej czarnej porzeczki
  • cukier lub słodzik do smaku
  • ok. 1/2 szklanki wody

dodatkowo (opcjonalnie)

  • 30 g gorzkiego czekolady
  • 1-2 łyżki mleka roślinnego

wykonanie

Rozpocznij od przygotowania warstwy porzeczkowej. Owoce umieść w garnku, dodaj wodę i doprowadź do wrzenia. Pozostaw na małym ogniu aby owoce rozpadły się, a woda odparowała. Od czasu do czasu przemieszaj aby uniknąć przypalenia. Posłódź do smaku.

Przygotuj foremkę zbliżoną do kwadratu o boku 20 cm. Minimalnie natłuść blaszkę i dokładnie wyłóż papierem do pieczenia.

Płatki wrzuć do naczynia blendera i krótko rozdrobnij. Połącz z rozpuszczonym masłem lub olejem i wszystkimi pozostałymi składnikami. Powstałe okruszki przełóż na dno foremki i dokładnie, równomiernie uklep. Wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni C, przez 12-15 minut.

Na upieczony spód wyłóż porzeczki. Wsuń blaszkę do piekarnika na kolejne 10 minut. Wystudź zupełnie.

W tym czasie przygotuj warstwę karmelową. Daktyle pozbaw pestek i wrzuć do miski. Dodaj masło orzechowe, sól, rozpuszczony olej i mleko. Wszystko zblenduj na gładką masę za pomocą ręcznego blendera. Na koniec posiekaj orzeszki i wmieszaj do masy.

Warstwę daktylową wyłóż kiedy warstwa porzeczkowa zastygnie.

Schłódź w lodówce przez kilka godzin lub jeszcze dłużej.

Przed podaniem pokrój ciasto na małe kwadraty. Każdy z nich możesz dodatkowo uwieńczyć rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Voila!

DSC_1650_Snapseed

DSC_1574_Snapseed

    • Ala
    • 23 marca 2018
    Odpowiedz

    Świetny pomysł! Daktyle z fistaszkami to zawsze rewelacyjne połączenie. I do tego uzależniające! Masz pomysł jak zrobić made z suszonych daktyli, żeby nie wyszła mokra za bardzo?

      • Weronika
      • 29 marca 2018
      Odpowiedz

      Masa nie będzie tak ciągnąca, ale można użyć suszonych. Wcześniej trzeba je namoczyć, a później dokładnie odcisnąć :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011