Babeczki z czereśniami i lipcowe poranki

1 lipca 2012 , In: babeczki i ciastka
0

Planuję, notuję, marzę, czytam, rozmawiam.

Wyobrażam sobie bardzo wiele różnych rzeczy i obmyślam punkty przyszłości. Czekam na wyniki do liceum choć optymistycznie zastanawiam się już gdzie będzie można w nowym miejscu zajrzeć na kawę po szkole.

Późnym wieczorem porządkuję korespondencję, a rano… błogo przewracam się na drugi boczek, łechtana promyczkami słońca w swojej, lawendowej sypialni.

Zapraszam na babeczki z czereśniami. Słodkie, owocowe, z maślanym kremem. Na poprawę humoru. Ot tak!

 

10 sztuk

Babeczki z czereśniami:

Potrzebne składniki:

ciasto: 1/2 szklanki oliwy z oliwek, 100 g cukru, 2 małe jajka, 125 g mąki bezglutenowej lub pszennej, 200 g czereśni

krem: 2 żółtka, 1 jajko, 5 łyżek cukru, 150 g miękkiego masła, czereśnie dla smaku i zabarwienia

– papierowe papilotki, czereśnie do ozdoby

Sposób przygotowania:

Cukier utrzyj z oliwą. Dodaj po jednym jajku i miksuj około 7 minut.

Przesianą mąkę dodaj do masy i wymieszaj dokładnie. Formę na muffiny wyłóż jednorazowymi papilotkami i wypełnij je do 3/4 wysokości. Do każdej dodaj ok 2 czereśnie bez pestek. Piecz około 25 minut w temp. 190 stopni C.

Przygotuj krem:

Jajko i żółtka utrzyj z cukrem na parze (pojęcie w słowniku) przez około 15 minut. Puszystą, jasną masę wystudź. Masło utrzyj mikserem na puch i dodawaj po łyżce masy jajecznej i czereśni. *

Wystudzone babeczki pokrywaj kremem i ozdabiaj owocami.

Smacznego!

*w upalne dni krem może stać się trudny w użyciu, dlatego przed nakładaniem warto umieścić go na 10 minut w lodówce.

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
1 sierpnia 2011

Kapryśna pani

Bez kategorii
Zobacz więcej
23 grudnia 2012

Brownie z orzechów laskowych

bez soi, Boże Narodzenie, ciasta
Zobacz więcej
6 kwietnia 2012

Razowy mazurek malinowy

ciasta
Zobacz więcej
    • Agnieszka
    • 2 lipca 2012
    Odpowiedz

    Mniam!

    • Karolina
    • 3 lipca 2012
    Odpowiedz

    Hej, te babeczki wyglądają znakomicie:) Chciałabym je zrobić, mam jednak pytanie: czy koniecznie trzeba użyć oliwy z oliwek, nie wystarczy zwykły olej?

      • Weronika
      • 3 lipca 2012
      Odpowiedz

      Oczywiście, możesz z dowolnym olejem 😉

    • Patrycja
    • 4 lipca 2012
    Odpowiedz

    Przecudne. Wyglądają niesamowicie smakowicie. 😀

    • aga
    • 10 lipca 2012
    Odpowiedz

    ja tez mam te pilotki! sa okropne trzba uzyc ze 3 do jdnej babeczki.

      • Weronika
      • 10 lipca 2012
      Odpowiedz

      A to dlaczego?

    • Ola
    • 12 lipca 2012
    Odpowiedz

    Tak myślę, że wykorzystam przepis tylko użyję truskawek:) na urodziny koleżanki, w ozdobnym pudełeczku, mam nadzieję że będą jej smakować:D

      • Weronika
      • 13 lipca 2012
      Odpowiedz

      Będzie pięknie 😉 Taki prezent ma dużą wartość!

    • Redaktor ;-)
    • 25 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    Mniam! Pyszne, wspaniałe, dobre – mimo, że z malinami. Będę miał popisowy przepis na imprezy :) Oby więcej tak pysznych przepisów :)

Reply to Redaktor ;-). cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011