Chrupiące ciasteczka

14 października 2011 , In: Bez kategorii
0

czyli zestawienie za każdym razem inne :) Dodaj ulubione ziarna, płatki, suszone owoce i skomponuj swoje własne ciasteczka musli 😀

Mogą być bezcukrowe. Zamiast białej substancji dodaj np. dwie łyżki miodu i żurawinę. A może ktoś skusi się na daktyle? Wariantów jest nieskończona ilość!

Powodzenia! 😉

 

Ciasteczka musli: (przepis na około 20 ciasteczek)

Potrzebne składniki:

  • 2 jajka, 100 g miękkiego masła, 200 g mąki bezglutenowej, pszennej, orkiszowej lub razowej, 120 g cukru trzcinowego (białego/ miodu)
  • 150 g mieszanki musli (użyłam: płatków owsianych bezglutenowych, sezamu, pestek dyni, słonecznika, rodzynek, orzechów włoskich i nerkowców, a także kawałków czekolady)
  • Dodatkowo polecam użyć: przyprawa korzenna, wanilia
  • Papier do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Mąkę przesiej. Wszystkie składniki połącz ze sobą mikserem na średnich obrotach.

Z masy formuj dowolnej wielkości ciasteczka.

Piecz około 20 minut. Po upieczeniu studź na metalowej kratce.

Gotowe! :)

Smacznego!

    • Mama
    • 14 października 2011
    Odpowiedz

    Oj, dobre były! Poproszę o powtórkę. :)

      • Weronika
      • 21 października 2011
      Odpowiedz

      Nie ma problemu!

    • Kasia
    • 21 października 2011
    Odpowiedz

    Dzięki za świetny przepis.
    Zawsze kupowałam takie ciastka w sklepie (jedne z moich ulubionych), tera upiekę sama :)
    Pozdrawiam!

      • Weronika
      • 21 października 2011
      Odpowiedz

      To baaardzo się cieszę, że dogodziłam!

      Smacznego! :)

    • Angela
    • 1 lipca 2012
    Odpowiedz

    Witam!
    Dziekuje za super przepisy! do tej pory moj Synek nie jadl ciastek a ma 2 latka.. wszystkie bezgltenowe ciastka w Se maja duzo E a on zle to znosi… teraz sami pieczemy w domu i zajada sie zdrowymi ciastkami:) mieszkam w szwecji i niestety niemam tu dostepnych wszystkich produktow ale jak teraz bede jechala na wakacje do pl to sie zaopatrze w rozne produkty i dalej bedziemy sledzic Twoj blog i testowac:)
    Pozdrawiamy!

      • Weronika
      • 1 lipca 2012
      Odpowiedz

      Świetnie, bardzo się cieszę. Gotowe ciasteczka kupuję raz, od wielkiego dzwonu, bo wychodzę z założenia, że nie ma nic lepszego jak domowa cukiernia!

      Pozdrawiam Szwecję 😉

  1. Odpowiedz

    Wyśmienite :) właśnie wyszły z pieca.. wiem, że jest prawie 23 i nie powinno się już jeść o tej porze no ale musiałam spróbowac chociaż jednego.. mąż właśnie mówi, że jeszcze jedno ciastko powinniśmy zjeść i obowiązkowo wypić sobie do niego zimne mleko 😛
    Pozdrawiam

      • Weronika
      • 20 stycznia 2014
      Odpowiedz

      Grzechy, grzeszki :)

    • Sara
    • 14 lipca 2014
    Odpowiedz

    Czy można czymś zastąpić jajka lub je pominąć ?

      • Weronika
      • 14 lipca 2014
      Odpowiedz

      Pominąć nie koniecznie, może klasycznie 2 łyżki mielonego siemienia rozprowadzić w wodzie do napęcznienia.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011