Bananowe i herbata

8 sierpnia 2012 , In: ciasta
0

Mogę robić dziesiątki takich ciast. Ze słodkimi bananami, ciężkie niemal jak moje ukochane brownie. Jeszcze ciepłe, skropione syropem klonowym po którym lepią się palce.

A najlepsze jesienią, w smętne, za długie wieczory do herbaty z miodem, imbirem albo dwa w jednym.

 

10 kawałków

Ciasto bananowe z orzechami:

Potrzebne składniki:

– 5 małych bananów (300 g papki), 150 g jogurtu naturalnego, 100 g posiekanych orzechów włoskich, 150 g przesianej mąki bezglutenowej lub pszennej/ razowej/ orkiszowej wymieszanej z 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 jajka, 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Banany obierz, rozdrobnij widelcem. Utrzyj z jogurtem. Dodaj jajka a następnie stopniowo mąkę. Wymieszaj z orzechami a na końcu z syropem klonowym.

Przełóż do dokładnie natłuszczonej masłem foremki na babę z kominem lub małej keksówki.

Piecz 45-50 minut w temp 180 stopni C.

Podawaj polane syropem klonowym z dobrą, ulubioną herbatą.

Smacznego!

    • Mama
    • 8 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    Inne niż wszystkie dotychczasowe wypieki. Podobne jedynie do chlebka bananowego. Pyszne. Znów zjadłam za dużo. :) Polecam

    • Agnieszka
    • 8 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    Zrobiłam dziś podobne :) Dodałam dodatkowo: garść rodzynek, 1/2 szkl oleju i 1/2 szkl cukru, mąka – mieszanka ziemniaczanej, kukurydzianej i ryżowej – bazowałam na Twoim przepisie na Chlebek bananowy, tylko lekko go zmodyfikowałam. Na razie stygnie, ale już mi ślinka cieknie :)
    Pozdrawiam Weroniko ciepło:)

  1. Odpowiedz

    wygląda smakowicie, banany kuszą… chyba dam się uwieść, choć nie powinnam ; )

      • Hania
      • 6 października 2012
      Odpowiedz

      …właśnie się piecze :), ale zamiast orzechów są migdały a syropu klonowego – miód :)

      zobaczymy….pachnie:) **

        • Hania
        • 6 października 2012
        Odpowiedz

        Pychota!!!!!!!!!!
        Uzależniłam się :)

    • Joanna
    • 27 marca 2013
    Odpowiedz

    Pyszności ! …….to moja osłoda dzisiejszego zimnego dnia ,….jestem tylko Ja ,herbata CIASTO książka i moja dusza śpiewa !!! pozdrawiam – zdrowiej Weroniko 😉

  2. Odpowiedz

    Kompletnie nie wyszło. Efektem jest gorąca bananowa pacia :-) Proporcje dokładnie, jak w przepisie. Zatem jedyne, co przychodzi mi do głowy to mąka – napisz proszę, jakiej używasz. Jak się okazuje, jest to ważne. Pozdrawiam! :-)

      • Weronika
      • 20 maja 2013
      Odpowiedz

      Zastanówmy się czy nie tak miało wyjść? :) To ciasto z serii super pyszne i gliniaste. Każda mąka uniwersalna jest ok. Nie mam pojęcia jakiej użyłam w tym przepisie x czasu temu ale pewnie był to Schar.

      • Odpowiedz

        Raczej nie miało, Twoje jest fajne – zwięzłe. Moje było na granicy lejącego się, nawet po wystygnięciu. Będę próbować z inną mąką :-)

        • Odpowiedz

          Ja piekłam 2 razy zanim ciasto wyszło -bardzo ważne jest aby bananów było dokładnie tyle co w przepisie ale według wagi a nie ilości bananów.Ja również piekłam z mąki Schar uniwersalnej.

Reply to Natalia. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011