Bezmleczna kostka dyniowa

25 września 2015 , In: bez cukru, bez jajek, bez mleka, bez soi, ciasta, desery, wegańskie
0

Każdej jesieni kupuję wielgachną dynię i piekę jej miąższ z myślą o rozgrzewających przepisach albo zupełnie nowatorskich smakach i połączeniach. Drążę, myśląc jak przyrządzić ją tak żeby smak gotowej potrawy nie pozwolił o sobie zapomnieć. Jak wydobyć jej esencję i sprawić żeby była składnikiem numer jeden, a nie jedynie mdłym dodatkiem. Zaryzykowałam dodatek słodkiego ksylitolu i przygotowałam szybkie, wegańskie ciasto bez pieczenia, z dyniową galaretką. I nie przypominam sobie kiedy ostatni raz zaserwowałam coś równie delikatnego, zmysłowego i pysznego. Gorąco polecam!

DSC_2407_Snapseed

9 porcji

Kostka dyniowa

Składniki

spód

  • 50 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 50 g orzechów
  • 70 g daktyli (miękkich, namoczonych przez minimum 20 minut)

warstwy

  • 250 g śmietany kokosowej*
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 250 g musu z dyni**
  • 4-5 łyżek ksylitolu
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 płaska łyżeczka agaru

dodatkowo

  • więcej śmietany kokosowej do ozdoby
  • 9 połówek orzecha włoskiego lub pecan

Wykonanie

Kwadratową foremkę o boku 20 cm wyłóż papierem do pieczenia lub przezroczystą folią.

Płatki i orzechy wysyp na wyłożoną papierem blachę do pieczenia i podpraż 5 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. Daktyle rozdrobnij dokładnie w blenderze. Dodaj orzechy i szybko połącz, nie rozdrabniając zbytnio.

Powstałą klejącą masą wyłóż spód foremki i dokładnie dociśnij dnem suchej szklanki.

Śmietanę kokosową ubij mikserem, dodaj wanilię i 2 łyżki ksylitolu. Przełóż na spód, wyrównaj i schłódź w lodówce.

Mus z dyni podgrzej w garnuszku. Dodaj pozostały ksylitol oraz sok z pomarańczy i doprowadź mieszankę do wrzenia. Wsyp agar i dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze minutę. Zdejmij z ognia i wystudź.

Schłodzony mus przełóż do foremki, wyrównaj i odstaw do lodówki aby stężał.

Gotowe ciasto możesz przyozdobić rozetkami ze śmietany i orzechami.

Smacznego!

* 250 g śmietany odpowiada stałej masie oddzielonej z 2 puszek mleka kokosowego (schłodzonego minimum 24h)
** czyli upieczonego i zmiksowanego miąższu

DSC_2412_Snapseed

DSC_2503_Snapseed

DSC_2535_Snapseed

free-logo

 

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
18 lipca 2011

Biszkopty

Bez kategorii
Zobacz więcej
29 maja 2017

Tort chałwowy dla mamy

bez mleka, bez soi, torty
Zobacz więcej
18 czerwca 2015

Pasta słonecznikowa

bez jajek, bez mleka, wegańskie
Zobacz więcej
    • Kinga
    • 3 października 2015
    Odpowiedz

    Przepis obiecujacy kupilam ksiazke od razu zaserwowalam pancakes na sniadanie super i ochoczo zabralam sie za chleb z maszyny i jak te poprzednie niestety nie wyszedl mi opadl i zrobil sie zakalec co robie zle????😒

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011