Bezmleczna kostka dyniowa

25 września 2015 , In: bez cukru, bez jajek, bez mleka, bez soi, ciasta, desery, wegańskie
0

Każdej jesieni kupuję wielgachną dynię i piekę jej miąższ z myślą o rozgrzewających przepisach albo zupełnie nowatorskich smakach i połączeniach. Drążę, myśląc jak przyrządzić ją tak żeby smak gotowej potrawy nie pozwolił o sobie zapomnieć. Jak wydobyć jej esencję i sprawić żeby była składnikiem numer jeden, a nie jedynie mdłym dodatkiem. Zaryzykowałam dodatek słodkiego ksylitolu i przygotowałam szybkie, wegańskie ciasto bez pieczenia, z dyniową galaretką. I nie przypominam sobie kiedy ostatni raz zaserwowałam coś równie delikatnego, zmysłowego i pysznego. Gorąco polecam!

DSC_2407_Snapseed

9 porcji

Kostka dyniowa

Składniki

spód

  • 50 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 50 g orzechów
  • 70 g daktyli (miękkich, namoczonych przez minimum 20 minut)

warstwy

  • 250 g śmietany kokosowej*
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 250 g musu z dyni**
  • 4-5 łyżek ksylitolu
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 płaska łyżeczka agaru

dodatkowo

  • więcej śmietany kokosowej do ozdoby
  • 9 połówek orzecha włoskiego lub pecan

Wykonanie

Kwadratową foremkę o boku 20 cm wyłóż papierem do pieczenia lub przezroczystą folią.

Płatki i orzechy wysyp na wyłożoną papierem blachę do pieczenia i podpraż 5 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. Daktyle rozdrobnij dokładnie w blenderze. Dodaj orzechy i szybko połącz, nie rozdrabniając zbytnio.

Powstałą klejącą masą wyłóż spód foremki i dokładnie dociśnij dnem suchej szklanki.

Śmietanę kokosową ubij mikserem, dodaj wanilię i 2 łyżki ksylitolu. Przełóż na spód, wyrównaj i schłódź w lodówce.

Mus z dyni podgrzej w garnuszku. Dodaj pozostały ksylitol oraz sok z pomarańczy i doprowadź mieszankę do wrzenia. Wsyp agar i dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze minutę. Zdejmij z ognia i wystudź.

Schłodzony mus przełóż do foremki, wyrównaj i odstaw do lodówki aby stężał.

Gotowe ciasto możesz przyozdobić rozetkami ze śmietany i orzechami.

Smacznego!

* 250 g śmietany odpowiada stałej masie oddzielonej z 2 puszek mleka kokosowego (schłodzonego minimum 24h)
** czyli upieczonego i zmiksowanego miąższu

DSC_2412_Snapseed

DSC_2503_Snapseed

DSC_2535_Snapseed

free-logo

 

    • Kinga
    • 3 października 2015
    Odpowiedz

    Przepis obiecujacy kupilam ksiazke od razu zaserwowalam pancakes na sniadanie super i ochoczo zabralam sie za chleb z maszyny i jak te poprzednie niestety nie wyszedl mi opadl i zrobil sie zakalec co robie zle????😒

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011