Bananowe i herbata

8 sierpień 2012 , In: ciasta
0

Mogę robić dziesiątki takich ciast. Ze słodkimi bananami, ciężkie niemal jak moje ukochane brownie. Jeszcze ciepłe, skropione syropem klonowym po którym lepią się palce.

A najlepsze jesienią, w smętne, za długie wieczory do herbaty z miodem, imbirem albo dwa w jednym.

 

10 kawałków

Ciasto bananowe z orzechami:

Potrzebne składniki:

– 5 małych bananów (300 g papki), 150 g jogurtu naturalnego, 100 g posiekanych orzechów włoskich, 150 g przesianej mąki bezglutenowej lub pszennej/ razowej/ orkiszowej wymieszanej z 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 jajka, 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Banany obierz, rozdrobnij widelcem. Utrzyj z jogurtem. Dodaj jajka a następnie stopniowo mąkę. Wymieszaj z orzechami a na końcu z syropem klonowym.

Przełóż do dokładnie natłuszczonej masłem foremki na babę z kominem lub małej keksówki.

Piecz 45-50 minut w temp 180 stopni C.

Podawaj polane syropem klonowym z dobrą, ulubioną herbatą.

Smacznego!

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
1 wrzesień 2014

Grzyby!

bez cukru, bez jajek, bez orzechów, zupy
Zobacz więcej
16 sierpień 2011

Bardzo nasze ciasto

ciasta
Zobacz więcej
14 lipiec 2012

Deszcz i… kremówki

Bez kategorii
Zobacz więcej
  1. Inne niż wszystkie dotychczasowe wypieki. Podobne jedynie do chlebka bananowego. Pyszne. Znów zjadłam za dużo. :) Polecam

    • Agnieszka
    • 8 sierpień 2012

    Zrobiłam dziś podobne :) Dodałam dodatkowo: garść rodzynek, 1/2 szkl oleju i 1/2 szkl cukru, mąka – mieszanka ziemniaczanej, kukurydzianej i ryżowej – bazowałam na Twoim przepisie na Chlebek bananowy, tylko lekko go zmodyfikowałam. Na razie stygnie, ale już mi ślinka cieknie :)
    Pozdrawiam Weroniko ciepło:)

  2. wygląda smakowicie, banany kuszą… chyba dam się uwieść, choć nie powinnam ; )

    • Joanna
    • 27 marzec 2013

    Pyszności ! …….to moja osłoda dzisiejszego zimnego dnia ,….jestem tylko Ja ,herbata CIASTO książka i moja dusza śpiewa !!! pozdrawiam – zdrowiej Weroniko 😉

  3. Kompletnie nie wyszło. Efektem jest gorąca bananowa pacia :-) Proporcje dokładnie, jak w przepisie. Zatem jedyne, co przychodzi mi do głowy to mąka – napisz proszę, jakiej używasz. Jak się okazuje, jest to ważne. Pozdrawiam! :-)

      • Weronika
      • 20 maj 2013

      Zastanówmy się czy nie tak miało wyjść? :) To ciasto z serii super pyszne i gliniaste. Każda mąka uniwersalna jest ok. Nie mam pojęcia jakiej użyłam w tym przepisie x czasu temu ale pewnie był to Schar.

      • Raczej nie miało, Twoje jest fajne – zwięzłe. Moje było na granicy lejącego się, nawet po wystygnięciu. Będę próbować z inną mąką :-)

        • Ja piekłam 2 razy zanim ciasto wyszło -bardzo ważne jest aby bananów było dokładnie tyle co w przepisie ale według wagi a nie ilości bananów.Ja również piekłam z mąki Schar uniwersalnej.

Reply to Natalia. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

[instagram-feed]

Blog roku 2011

Blog roku 2011