Wegańskie pierogi bez kukurydzy (II)

0

Nie dalej jak wczoraj, napisałam, że spróbuję stworzyć nowy przepis na wegańskie pierogi bez gotowych mieszanek i kukurydzy. Rok temu opublikowałam recepturę, która została bardzo ciepło przyjęta, znalazła wielu zwolenników i nie ukrywam, napawa mnie dumą. Ciasto opiera się na naturalnych składnikach, a dobrze przygotowane jest elastyczne, łatwe do formowania i wszystkim smakuje. Okazało się jednak, że część osób, szczególnie w tym roku (czyżby produkowano kaszę antypierogową?) ma prawdziwe problemy z przygotowaniem powyższych. Pamiętam swoje pierwsze, bezglutenowe Święta. Jadłam barszcz z łazankami i z zazdrością patrzyłam na zgrabne uszka w sąsiednich talerzach. Wiem, że detale i tradycja są dla większości z nas bardzo ważne dlatego nie wyobrażam sobie żeby ktoś mógł opuścić bloga bez ulubionego przepisu na pierogi. Ciasto, które dzisiaj przygotowałam, jest niewiarygodnie elastyczne, szybkie w przygotowaniu i proste w użyciu. Już teraz rozejrzyjcie się gdzie możecie kupić skrobię z tapioki. Ja, nie mając dostępu do gotowego, bezglutenowego proszku zmieliłam zapomnianą tapiokę w kulkach, którą nabyłam na londyńskim China Town. Pamiętajcie by podzielić się efektami swojej pracy! Powodzenia :)

60- 70 sztuk

Ciasto pierogowe

składniki

• 150 g skrobi z tapioki
• 150 g skrobi ziemniaczanej
• 150 g mąki ryżowej
• 100 g mielonego siemienia lnianego
• 2 łyżki oleju
• 1 łyżeczka soli
• 380 ml ciepłej wody

wykonanie

Wszystkie rodzaje mąki przesiej do miski. Dodaj olej  i sól. Wlej wodę i dokładnie wymieszaj mikserem. Następnie wyrób ręką elastyczne ciasto. Owiń dokładnie folią typu stretch i użyj kiedy przygotujesz farsz.

 

4564

DSC_7962_Snapseed

free-logo

    • Josie
    • 5 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Na ile pierogów starcza ciasto przygotowane z podanych ilości substratów?

      • Weronika
      • 5 grudnia 2015
      Odpowiedz

      Informacja jest nad przepisem :) 60- 70 sztuk- zależy jak duże ulepimy.

    • Kamila
    • 5 grudnia 2015
    Odpowiedz

    A jakby zamienić to siemię na jajko(można?), to ile jajka?

      • Weronika
      • 5 grudnia 2015
      Odpowiedz

      Niezupełnie, potrzebujemy czegoś sypkiego. Siemię robi tutaj zarówno za mąkę i naturalny ulepszacz :) Ale jeżeli z pierogi mają być z jajkiem to można sypnąć każda mąkę i się udadzą!

    • Artek
    • 8 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Czy kupując tapiokę w granulkach można ją zmielić i dodać jako skrobię z tapioki do pierogów?

      • Weronika
      • 8 grudnia 2015
      Odpowiedz

      Tak, zrobiłam to samo :)

    • Basia
    • 8 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Pierogi zrobione:-) Użyłam złotego siemienia, więc właściwie nie było go widać w cieście. Ciasto łatwe do przygotowania, dobrze się lepi, pierogi smaczne. Oczywiście w związku z dużą ilością skrobi trochę gumowate, ale dla mnie to nie wada;-) Ciekawe, jak zachowałyby się w mrożeniu a zwłaszcza po rozmrożeniu…

    • Aleksandra
    • 14 grudnia 2015
    Odpowiedz

    czym mogę zastąpić skrobię ziemniaczaną? czy zwiększyć ilość tapioki ?

      • Weronika
      • 15 grudnia 2015
      Odpowiedz

      Skrobią kukurydzianą lub właśnie tapioką :)

        • Aleksandra
        • 15 grudnia 2015
        Odpowiedz

        dziękuję za podpowiedź! zabieram się za lepienie :)

    • Asia
    • 19 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Czy aby nie było tak dużo skrobi można zrobić np. pół na pół z mąką kasztanową?

      • Weronika
      • 20 grudnia 2015
      Odpowiedz

      Rezygnując ze skrobi musimy dodać inny spajający składnik. Chlupnęłabym więcej wody i dodatkową łyżkę oleju.

    • Metis
    • 21 grudnia 2015
    Odpowiedz

    W tym roku już wypróbowałam poprzedni przepis bez kukurydzy (rok temu robiłyśmy pierogi z ciasta zaparzanego tuż przed kolacją Wigilijną, a ciasto było porażką…) i mi wyszedł – musiałam dodać tylko więcej mąki ryżowej, więc raczej zostanę przy tamtym. Tym nie mniej, ten ten też chętnie wypróbuję. Może tym razem na owocowo.. :)

    • magda
    • 21 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Czy maka ryzowy moze byc brazowy?

    • Miera
    • 25 grudnia 2015
    Odpowiedz

    Zabrakło mi ważnych informacji, a mianowicie: jak długo gotować ? w jaki sposób zapobiec sklejaniu się pierogów odłożonych na później? czy wymaga podsypania podczas wałkowania, jeśli tak to czym? Byłam przerażona gdy przy ręcznym mieszaniu składników w pierwszej chwili mieszanina miała konsystencję rzadkiego kleju!

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011