Miłość w śmietanie czyli słodkie walentynki

13 lutego 2012 , In: babeczki i ciastka
0

Różny stosunek mamy do tego święta. Utożsamiono je z tysiącami serduszek, którymi ozdabiane są kafejki, sklepy. Jedni ulegają tej atmosferze, inni podchodzą raczej z dystansem.

Może jednak raz w roku warto upiec coś wyjątkowego i podarować bliskiej osobie?  Moja propozycja to niewiarygodnie proste w przygotowaniu, puszyste niczym wata cupcakesy czyli babeczki z dużą ilością kremu i owocami, których przygotowanie to czysta przyjemność.

Użyłam mrożonych borówek, więc ich smak w środku lutego, jak się domyślacie nie jest idealny.

Gdyby ktoś podarował mi taką babeczkę z dojrzałymi malinami pokochałabym go od razu..! :)

 

Użyłam silikonowej formy z wgłębieniami w kształcie serduszek, ale spokojnie można użyć standardowych papilotek i upiec okrągłe babeczki.

 

12-15 sztuk

Walentynkowe cupcakes:

Potrzebne składniki:

 

¨      3 jajka,100 gcukru,100 gmąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia

¨      Około 250 ml kremówki (swoją połączyłam z mascarponem, ale nie jest to konieczne, aczkolwiek zmieni konsystencję kremu), cukier- opcjonalnie, owoce (użyłam około120 gborówek)

¨      Forma z wgłębieniami w kształcie serduszek lub papierowe papilotki

 

Sposób przygotowania:

 

Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier, a następnie żółtka.

Przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie wymieszaj łyżką. Nie mogą jednak pozostać żadne grudki!

 

Ciasto przełóż do foremek wypełniając do ¾ wysokości. Piecz w temp. 180 stopni C przez około 20 minut.

Gotowe odstaw do ostudzenia.

 

Śmietanę ubij dobrze na sztywno i dodaj cukier (niekoniecznie). Jeżeli dodajesz masarpone, wymieszaj go ze śmietaną krótko mikserem.

Babeczki ozdób śmietaną i owocami.

 

Smacznego!

  1. Odpowiedz

    Hmm… Wygladają pysznie, choć walentynki to nie śwęto dla mnie. 😀 Ja tam 15 lutego hucznie obchodze dzień singla. XD

      • Weronika
      • 5 marca 2012
      Odpowiedz

      Od razu dzień singla :) Babeczki do niczego nie zobowiązują.

    • Ivy
    • 7 kwietnia 2012
    Odpowiedz

    A czy można wiedzieć w jakie temperaturze i przez ile piec? Bo chyba brak tej informacji. :)
    Pozdrawiam.

      • Weronika
      • 7 kwietnia 2012
      Odpowiedz

      Już dodałam. Przepraszam za niedociągnięcie! Sama denerwuję się jeżeli patrzę na jakiś przepis a tam czegoś nie ma.

  2. Super! A ile dodać mascarpone? 😉

      • Weronika
      • 11 maja 2012
      Odpowiedz

      100-150 g 😉

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011