Bananowe

24 wrzesień 2014 , In: babeczki i ciastka, bez mleka, bez orzechów, bez soi
5

Zawsze kiedy na blacie widzę brązowawe, dojrzałe banany myślę o cieście. Słodkie owoce są idealną bazą do wypieków, wystarczy kilka prostych składników, które mamy w kuchennych szafkach żeby zamienić przeleżałe nabytki w kuszący, słodki deser.

Dla niecierpliwych proponuję szybkie muffiny, podkręcone chrupiącymi orzechami i kawałkami czekolady które wymieszamy w jednej misce.

To co podoba mi się w nich najbardziej to iście poduszkowa struktura przy użyciu jedynie mieszanki naturalnych mąk.

20 muffin

Muffiny bananowe z orzechami

i czekoladą

składniki:

– 4 miękkie, dojrzałe banany

– 170 g mąki*

– 1 łyżeczka sody

– 60 ml oleju

– 100 g cukru

– 1 duże jajko

– 100 g posiekanych orzechów

– posiekana czekolada, kawałki bananów (opcjonalnie)

wykonanie:

Banany, olej, cukier i jajko zmiksuj dokładnie blenderem. Mąkę połącz z sodą i przesiej do bananów. Wmieszaj połowę orzechów.

Ciasto przełóż łyżką do formy wyłożonej papierowymi papilotkami, uwieńcz orzechami, czekoladą, plasterkami bananów.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 minut.

Smacznego!

*50 g ziemniaczanej, 80 g ryżowej, 40 g gryczanej

_DSC2854_Snapseed

_DSC2866_Snapseed

_DSC2881_Snapseed

_DSC2897_Snapseedfreelogo

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
4 listopad 2011

Na październik… pyszny piernik!

ciasta
Zobacz więcej
14 czerwiec 2014

Jogurtowe ulepszone

bez orzechów, bez soi, ciasta
Zobacz więcej
11 sierpień 2011

Dla koneserów czekolady

torty
Zobacz więcej
  1. Jakiej mąki ryżowej i gryczanej używasz? Ja do tej pory używałam Melvitu, ale od kiedy Stowarzyszenie zbadało próbki mąki kukurydzianej z tej firmy i okazało się, że jest zanieczyszczona nabrałam podejrzeń.

  2. Ile ksylitolu zamiast cukru? :)

  3. Dobry wieczór,
    a co mogę dodać jeśli moje dzieci nie mogą czekolady i orzechów?

  4. Super przepis :-) Dzieciaki będą zachwycone jak upiekę te muffinki.

  5. Nie udało mi się zdobyć mąki gryczanej. Czym mogę ją zastąpić? Czy klasyczna mąka bezglutenowa nie zepsuje muffinek? :)

  6. Uwielbiam Twoje wariacje na temat przejrzałych bananów.
    A tak btw, w moim warzywniaku dostaję takie brązowe za friko, bo nikt nie kupi już zepsutych :)

      • Weronika
      • 13 październik 2014

      Faktem jest, że nawet w sklepie ekologicznym można znaleźć brązowe banany za grosze, na przecenie. Ale, że za free to nie słyszałam :)

        • kinga
        • 3 wrzesień 2016

        Ja też raz dostałam za free ☺Kobieta w sklepie już nie mogła patrzeć na te brązowe banany.

  7. Przeepyszne! Zrobiłam w formie jednego ciasta z formie do keksówki czy chleba ;d Z orzechami, malinami, kokosem i cynamonem na wierzchu! Wspaniałe na niekończący się dzień na uczelni! Będę to ciasto teraz robiła czesto :)

  8. Hej. Chciałam się zapytać jaki jest cel dodawania tłuszczu do ciasta? Przeglądam Twoje przepisy i w wielu właśnie konieczne jest dodawanie tłuszczu. Niestety oprócz glutenu muszę stosować dietę ubogą w tłuszcz… Czy dodatek tego składnika związany jest z wilgotnością ciasta po upieczeniu? Czy mogę olej/masło zamienić na puree z bananów lub tartą marchew?

      • Weronika
      • 4 grudzień 2014

      Olej nadaje ciastu puszystości, poprawia strukturę ciasta. Banan ani tym bardziej marchewka nie sprawdzi się w cieście jogurtowym czy biszkoptowym, tam potrzebny jest właśnie olej. Jednym z głównych składników w ciastach kruchych jest masło. Zamiast tych muffinek mogę zaoferować inne, puszyste i z dodatkiem bananów: http://www.natchniona.pl/muffiny-z-bananami-i-czekolada.

  9. Super przepis .Tez zrobilam ciasto w keksowce wyszlo super.Dzieki

  10. Chciałabym sobie na wakacyjny wyjazd takie upiec i mam pytanie jak dlugo będą zdatne do spożycia bez lodówki?

    • paula
    • 3 marzec 2016

    Jakiej maki gryczanej uzywasz ?z palonej kaszy Czy z bialej niepalonej?

    • kinga
    • 18 kwiecień 2016

    Wyszły mi pyszne. Ale naprawdę pyszne :) Lepszych muffinek nie jadłam. Te są takie proste do zrobienia, a efekt jest oszołamiający. Czekoladę dodałam do środka i wprost rozpływała się w ustach :) Postanowiłam zaryzykować i zrobiłam je pierwszy raz na Wielkanoc, razem z malinowym mazurkiem – niebo w gębie :)
    Jedyny kłopot to to, że następnego dnia trochę wysychają i są mniej smaczne – ale domyśliłam się, że to tak z wszystkimi babeczkami. Taka ich natura, chociaż pewnie i temu da się jakoś zaradzić :)

      • Weronika
      • 18 kwiecień 2016

      Jeszcze ciepłe polecam zamknąć w szczelnym pudełku. Będą delikatnie wilgotne, ale i puszyste drugiego dnia. Ależ bym zjadła! :)

    • Magdalena
    • 1 wrzesień 2016

    Kochana co zamiast bananów ? nie możemy ich :( a bardzo mi się reszta składu podoba 😀 Dziękuje Ci bardzo za odpowiedź :)

    • Dorota
    • 3 październik 2016

    Pyszne, uzależniające….Dużo lepsze nawet od tych glutenowych no i co najważniejsze nie tracą wilgotności na drugi i nawet trzeci dzień jak inne babeczki które piekłam. Dzięki wielkie za przepis :)

    • Alicja
    • 17 październik 2016

    Fantastyczne! Goście byli zachwyceni i nie mogli uwierzyć, że jest to deser niezawierający laktozy i glutenu! Jeśli ktoś jeszcze nie próbował- polecam! :)

  11. Wyszedl mi okropny zakalec, a zrobilam wszystko tak jak w przepisie. Dlaczego ? Jedynie zamiast orzechow dodalam rodzynki wraz ze skorka pomaranczowa.

  12. Czy sode mozna zastapic proszkiem do pieczenia i jesli tak to w jakiej ilosci ?

    • Malwina
    • 11 listopad 2017

    Czy można ominąć mąkę gryczaną? I cukier biały zastąpić cukrem trzcinowym :)) ?

  13. Czy można zastąpić ekologiczną kokosową mąkę?

    • L
    • 18 grudzień 2019

    nie wyszły :////////////

    • Aleksandra
    • 2 luty 2020

    Czy można zamienić mąkę ziemniaczana na skrobie kukurydziana?

    • Julia
    • 20 wrzesień 2020

    Bardzo szybki i łatwy przepis. :) W moim przypadku zamiast 4 bananów wzięłam 2 duże dojrzałe. Przez to, że piekłam z termoobiegiem to mocno szpiczasto strzeliły do góry.

Reply to Gabriela. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

[instagram-feed]

Blog roku 2011

Blog roku 2011