Burger bez bułki

1

Czasami kiedy ktoś wpaść ma na śniadanie pojawia się poranny dylemat. Kasza jaglana czeka w spiżarni chyba zawsze bo jemy ją na wszelkie sposoby. Warzywne burgery są cudowne, ale nie zawsze sycące. W połączeniu z jej ugotowaną wersją tworzą absolutnie pożywny posiłek, kęs za kęsem na niespieszne wczesne pogaduchy, ładując energią. Zapachy zawracają w głowie!

________________________________________________________________________________

Tak przygotowany burger nie potrzebuje ulepszaczy bo aromatyczna mieszanka z patelni w połączeniu z ugotowaną kaszą bardzo się lubią i nie chcą się wcale od siebie odklejać. Dla zwartości ewentualnie odrobina mąki. Wegańsko jak nic!

Burgery z kaszy jaglanej

składniki:

– 1,5 szklanki kaszy jaglanej, łyżeczka oliwy

– pokaźny pęczek koperku, 2 średnie pomidory, 1 średnia cebula, pokrojone lub drobno starte: 5-7 pieczarek, kilka medalionów cukinii, 3 łyżki bezglutenowego sosu sojowego, 2 łyżki pestek dyni, 2 łyżki sezamu

– kopczyk mąki ryżowej

wykonanie:

Kaszę opłucz na sitku i ugotuj we wrzącej wodzie z oliwą do napęcznienia 10-12 minut. Odcedź. Cebulę obierz i pokrój drobno. Pomidory w kostkę.

Na patelni rozgrzej oliwę lub dobry olej roślinny i wyłóż wszystkie warzywa. Pozostaw pod przykryciem i uduś do miękkości. Pod koniec dodaj sos sojowy, po łyżce- mieszając i próbując.

Koperek posiekaj drobno. Wszystkie składniki wymieszaj dobrze łyżką i odstaw do lekkiego przestudzenia.

Formuj kotleciki obtaczając w odrobinie mąki. Jeżeli mieszanka nie jest wystarczająco zwięzła dodaj 2 łyżki do środka.

Burgery układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 25 minut w temp. 180 stopni C.

Smacznego!

_DSC7194_Snapseed

_DSC7213_Snapseed

_DSC7233_Snapseed

_DSC7242_Snapseed

 

A po kaszę albo dobrą oliwę zapraszam na Free!

 

free-logo

  1. Odpowiedz

    Hej, a co można by dodać zamiast sosu sojowego? :) w moim małym mieście nie znajde takich delikatesów, a co dopiero w wersji bezglutenowej :)

      • Weronika
      • 28 sierpnia 2013
      Odpowiedz

      Ewentualnie trochę posolić :) Może jakaś jeszcze ulubiona przyprawa do tego. A w sos sojowy warto się zaopatrzyć w internecie.

  2. Odpowiedz

    Witam, a dla ilu osób wystarczy taka ilość burgerów? Oczywiście z dodatkową porcją kaszy. :)

      • Weronika
      • 29 sierpnia 2013
      Odpowiedz

      Jest ich 12, ale taakich na wielgachne kęsy.

  3. Odpowiedz

    Burgery bardzo smaczne.

  4. Odpowiedz

    A w jakiej temperaturze piec?

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011