Burger bez bułki

1

Czasami kiedy ktoś wpaść ma na śniadanie pojawia się poranny dylemat. Kasza jaglana czeka w spiżarni chyba zawsze bo jemy ją na wszelkie sposoby. Warzywne burgery są cudowne, ale nie zawsze sycące. W połączeniu z jej ugotowaną wersją tworzą absolutnie pożywny posiłek, kęs za kęsem na niespieszne wczesne pogaduchy, ładując energią. Zapachy zawracają w głowie!

________________________________________________________________________________

Tak przygotowany burger nie potrzebuje ulepszaczy bo aromatyczna mieszanka z patelni w połączeniu z ugotowaną kaszą bardzo się lubią i nie chcą się wcale od siebie odklejać. Dla zwartości ewentualnie odrobina mąki. Wegańsko jak nic!

Burgery z kaszy jaglanej

składniki:

– 1,5 szklanki kaszy jaglanej, łyżeczka oliwy

– pokaźny pęczek koperku, 2 średnie pomidory, 1 średnia cebula, pokrojone lub drobno starte: 5-7 pieczarek, kilka medalionów cukinii, 3 łyżki bezglutenowego sosu sojowego, 2 łyżki pestek dyni, 2 łyżki sezamu

– kopczyk mąki ryżowej

wykonanie:

Kaszę opłucz na sitku i ugotuj we wrzącej wodzie z oliwą do napęcznienia 10-12 minut. Odcedź. Cebulę obierz i pokrój drobno. Pomidory w kostkę.

Na patelni rozgrzej oliwę lub dobry olej roślinny i wyłóż wszystkie warzywa. Pozostaw pod przykryciem i uduś do miękkości. Pod koniec dodaj sos sojowy, po łyżce- mieszając i próbując.

Koperek posiekaj drobno. Wszystkie składniki wymieszaj dobrze łyżką i odstaw do lekkiego przestudzenia.

Formuj kotleciki obtaczając w odrobinie mąki. Jeżeli mieszanka nie jest wystarczająco zwięzła dodaj 2 łyżki do środka.

Burgery układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 25 minut w temp. 180 stopni C.

Smacznego!

_DSC7194_Snapseed

_DSC7213_Snapseed

_DSC7233_Snapseed

_DSC7242_Snapseed

 

A po kaszę albo dobrą oliwę zapraszam na Free!

 

free-logo

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
28 lipca 2011

Pachnąca szarlotka

ciasta
Zobacz więcej
15 marca 2015

Ciasto pomarańczowe (bez mąki)

bez mleka, bez soi, Boże Narodzenie, ciasta, Wielkanoc
Zobacz więcej
3 października 2011

Tort kajmakowy

torty
Zobacz więcej
  1. Odpowiedz

    Hej, a co można by dodać zamiast sosu sojowego? :) w moim małym mieście nie znajde takich delikatesów, a co dopiero w wersji bezglutenowej :)

      • Weronika
      • 28 sierpnia 2013
      Odpowiedz

      Ewentualnie trochę posolić :) Może jakaś jeszcze ulubiona przyprawa do tego. A w sos sojowy warto się zaopatrzyć w internecie.

  2. Odpowiedz

    Witam, a dla ilu osób wystarczy taka ilość burgerów? Oczywiście z dodatkową porcją kaszy. :)

      • Weronika
      • 29 sierpnia 2013
      Odpowiedz

      Jest ich 12, ale taakich na wielgachne kęsy.

  3. Odpowiedz

    Burgery bardzo smaczne.

  4. Odpowiedz

    A w jakiej temperaturze piec?

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011