Bezowe chmury i słony karmel (bez jajek i mleka)

20 sierpnia 2016 , In: bez jajek, bez mleka, bez orzechów, desery, wegańskie
2

Z coraz większym niedowierzaniem zerkam w kalendarz. Jako, że wakacje nieuchronnie dobiegają końca, a ze straganów znikną niedługo kolorowe, słodkie dobra, postanowiłam czym prędzej nadrobić zaległości i przygotować bezowe chmury z owocami. Najlepszy na świecie deser uwieńczyłam tym razem słonym karmelem. Choć początkowo zamierzałam przygotować sos z daktyli, poniższy przepis powstał w myśl zasady: potrzeba matką wynalazków. Zauważywszy, że słój z masłem orzechowym świeci pustkami, umieściłam w garnuszku podstawowe, roślinne składniki i nieoczekiwanie wymieszałam płynny karmel idealny. Voila! Panie i Panowie, przed Wami rozpusta absolutna.

5 sztuk

Roślinna pavlova z owocami i słonym karmelem

składniki

bezy

  • woda pozostała po odcedzeniu puszki cieciorki (u mnie dokładnie 150 ml)
  • 225 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

słony karmel

  • 50 g cukru trzcinowego
  • 5 łyżek mleka sojowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • szczypta soli

dodatkowo

  • roślinna śmietanka (np. ubite mleko kokosowe)
  • maliny, borówki
  • listki mięty

wykonanie

Wodę przelej do dużej miski i ubijaj około 5- 7 minut, tak długo aż powstanie puszysta, sztywna piana. Masa nie może być ani trochę płynna. Możesz wykonać słynny test i odwrócić miskę do góry dnem tuż nad swoją głową. Jeżeli nic nie wypłynęło, możesz rozpocząć dodawanie cukru.

Przystąp do drugiego etapu czyli łączenia piany z cukrem. Mozolnie ubijając dodawaj stopniowo cukier- najlepiej łyżka po łyżce. Za każdym razem dokładnie ubij by dobrze się rozprowadził.

Na koniec wsyp mąkę, wlej ocet i krótko wymieszaj.

Pianę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy ponieważ bezy urosną w piekarniku.

Piecz, a raczej susz (!) w temp. nieprzekraczającej 130 stopni C przez około 1, 5 h. Po tym czasie wyjmij blachę na blat (rzecz jasna lepiej podłożyć kawałek ścierki, cokolwiek) i daj bezom odpocząć. Po wstępnym przestudzeniu bardzo delikatnie odklejaj od papieru i przekładaj na kratkę.

Przygotuj sos karmelowy. W garnuszku umieść cukier, mleko i olej. Doprowadź do wrzenia i powstania piany. Podgrzewaj mieszając przez 2-3 minuty. Po tym czasie zdejmij z ognia i sprawdź konsystencję. Sos powinien być płynny i gęsty. Dodaj sól i wymieszaj.

Całkowicie przestudzone bezy pokryj śmietaną, owocami i karmelem.

Sos przygotuj bezpośrednio przed użyciem bowiem z czasem gęstnieje. Możesz ewentualnie reanimować go poprzez podgrzanie z dodatkowym mlekiem.

Smacznego!

DSC_5731_Snapseed

free-logo

  1. Odpowiedz

    Brzmi ciekawie, chociaż woda z puszki cieciorki nie zachęca :) Muszę wypróbować ten przepis! Pozdrawiam :)

    • Justyna
    • 20 października 2016
    Odpowiedz

    Witam,
    a czy da się zastąpić cukier np. ksylitolem?
    Pozdrawiam

      • Weronika
      • 25 października 2016
      Odpowiedz

      W bezach tak, ale w karmelu nie sądzę.

    • Jolka Fasolka
    • 29 stycznia 2017
    Odpowiedz

    Przepraszam, wszędzie ta woda z puszki… :( Mendelejew by się ucieszył i ile w niej aluminium i toksyn. Rzucam wyzwanie genialnej Artystce Kuchni- bezy bez puszki! 😀 I trzymam mocno kciuki. Pozdrawiam serdecznie, Matka

      • Aga
      • 2 marca 2018
      Odpowiedz

      Ostatnio kupilam organiczna ciecierzyce z kartonika:P jest nadzieja natchniona:)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011