Chipsy z batata z sosem czosnkowym

28 grudnia 2015 , In: bez cukru, bez mleka, bez orzechów, bez soi
1

Święta upłynęły przesympatycznie i błogo. Mimo ocierania potu z czoła, godzin w kuchni, niekończących się porządków i przygotowań spędziliśmy je tak jak należy, świętując, dreptając na pasterkę, śpiewając głośno kolędy, ciesząc się swoim towarzystwem i zwyczajnie bumelując. Pierwszy raz od niepamiętnych czasów udało nam się zebrać rodzinę w komplecie. Choć podjęcie niemal trzydziestu gości nie było proste, wysiłek wynagrodziła serdeczna atmosfera, wspólnie spędzone chwile. Odbierając telefony od przyjaciół, z przyjemnością słuchałam jak dobrze upłynął im czas, a troski usunęły się gdzieś na drugi plan. Święta mogłyby się nie kończyć, ale zanim się obejrzeliśmy mamy je już za sobą. Została ogromna choinka, garść wspomnień, zdjęć, piernik i kilka kawałków pasztetu ze śliwką. Przed nami kolejny miły akcent, powitanie Nowego Roku. Wszystkich chcących zabrać na imprezę mały lub większy prowiant, zaprosić przyjaciół albo po prostu zakopać się pod kocem z ulubionym filmem zapraszam w kolejnych dniach na proste przekąski i niebanalne, bezglutenowe drinki.

DSC_8763_Snapseed

Chipsy z batatów z sosem czosnkowym

składniki

chipsy
• 3 duże bataty
• 700 ml oleju
sos czosnkowy
• 5 łyżek dobrej jakości majonezu (używam domowego)
• 5-7 łyżek letniej wody
• 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
• 2 łyżeczki curry

wykonanie

Batatów nie obieraj ze skórki, ale porządnie wyszoruj. Naostrz dobrze nóż i pokrój bulwy w cienkie plastry.

Przygotuj trzy duże talerze i wyłóż je ręcznikiem papierowym.

W garnku rozgrzej tłuszcz i partiami wrzucaj bataty. Smaż do zrumienienia, a następnie układaj do odsączenia.

Przygotuj dip czosnkowy:  wszystkie składniki dokładnie połącz za pomocą łyżki.

Voila!

DSC_8762_Snapseed

free-logo

    • Julita
    • 21 stycznia 2016
    Odpowiedz

    Panie Weroniko,
    Chciałabym zrobić chipsy z Pani przepisu ale nie do końca rozumiem jak mam je smażyć. Proszę powiedzieć ile tego tłuszczu mam wlać do garnka ? na jakim tłuszczu najlepiej smażyć ? Ile czasu ? czy można upiec chipsy w piekarniku ?

    Będę wdzięczna za informację,
    Pozdrawiam
    Julita

      • Weronika
      • 21 stycznia 2016
      Odpowiedz

      Ilość tłuszczu jest podana w przepisie. Może być to dowolny olej, a batatom wystarczy kilkadziesiąt sekund. W mig można to wyczuć podczas smażenia :) Chipsy można oczywiście upiec w piekarniku.

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011