Ciasteczka do chrupania (z naturalnych mąk)

25 marca 2014 , In: babeczki i ciastka, bez orzechów, bez soi
5

Idealne pod każdym chyba względem, bez gotowych mieszanek, z dobrej jakości mąką naturalnie bezglutenową i kawałkami czekolady. 

ok 20 ciasteczek

Ciasteczka z czekoladą (bez kukurydzy)

składniki:

– mąka: 150 g ryżowej, 50 g gryczanej, 30 g ziemniaczanej, 1 łyżeczka bezglutenowego proszku

– 2 jajka, 100 g masła (dość miękkiego), 75 g cukru (część zastąpiłam syropem daktylowym)

– 75 g posiekanej w kostkę gorzkiej czekolady

wykonanie:

Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem i cukrem. Dodaj pokrojone w kostkę masło, wbij jajka i wymieszaj mikserem. Dodaj czekoladę i zagnieć dłońmi ciasto.

Odrywaj małe kawałki i formuj w kulki jednakowej wielkości. Lekko spłaszcz na blasze (wyłożonej papierem do pieczenia).

Piecz około 18 minut w temp. 180 stopni C.

Pozostaw na blaszce kilka minut i zdejmuj.

Smacznego!

_DSC0054_Snapseed

1079287_692722667419895_739849929_n

 

zajrzyj do Free Delikatesów 

    • Lena
    • 25 marca 2014
    Odpowiedz

    Wyglądają pięknie… a gdzie i jakich firm kupujesz mąki takie jak gryczana, ryżowa czy kukurydziana? Te dostępne w zwykłych sklepach są na pewno mocno zanieczyszczone glutenem.

      • Weronika
      • 25 marca 2014
      Odpowiedz

      Ryżowej mam cały zapas Doves Farm, a gryczana jest w Bezglutenie np. Dostępna w internecie i większości marketów.

  1. Odpowiedz

    Pierwsze słowo w opisie było moją reakcją na te ciasteczka, przypadek? 😀 Proste i efektowne, moja ulubiona kategoria. 😉

  2. Odpowiedz

    MUSZĘ JE ZROBIĆ!!!

    uwielbiam przepisy z normalnych mąk, a nie tych mega drogich o niewiadomym składzie…

    zapraszam do siebie, dopiero pierwszy wpis :)

    http://duzo-zdrowia.blogspot.com/

  3. Odpowiedz

    kolejne, które zrobiłam z Twoich przepisów – proste, szybkie, świetnie wychodzące, a przede wszytskim pyszne! :)))))

  4. Odpowiedz

    I tu następne zapytanie…nie mogę laktozy, czym zastąpić masło? :)

    • Odpowiedz

      Olejem kokosowym wychodzi idealnie.

      • Odpowiedz

        Chciałam zapytać jaka ilość tego oleju kokosowego dać?? i jeszcze jedno czym mogę zastąpić białko bo żółtko mogę używać

      • Weronika
      • 1 września 2014
      Odpowiedz

      Połowę zastąpiłabym olejem rzepakowym, a resztę jakąś papką- np. z bardzo dojrzałego banana albo musu z dyni.

    • Dorota
    • 13 października 2014
    Odpowiedz

    Cześć, ciasteczka wykonałam ale bez czekolady, z połową masła i 1 dojrzałym bananem. Ciasteczka nie wyszły taki ładne jak Twoje :) ciasto było bardziej płynne, wykładałam je łyżką i też nie popękały tak ślicznie. Czy jeśli konsystencja się powtórzy dodać więcej mąki? Nie chcę też żeby wyszły głazy bo to dla małego alergika, który ma baaaardzo ograniczoną dietę i staram się dogadzać mu jak mogę. Twoje przepisy górują :) I ostatnie pytanie – dałaś 30g mąki ziemniaczanej czy skrobi ziemniaczanej bo to dwa różne produkty a mąki jeszcze na polskim rynku nie udało mi się dorwać więc ewentualnie mogłabym dodać mąki kukurydzianej lub jaglanej. Proszek do pieczenia dałam bezglutenowy ale też chyba można dać sodę z odrobiną soku z cytryny lub też ubić białka. Potwierdzasz? :) Wielkie dzięki za przepisy!

      • Weronika
      • 13 października 2014
      Odpowiedz

      Tak, dodałabym więcej mąki bo takie nakładane łyżką to nie z tego przepisu :) Może być zarówno mąka jak i skrobia ziemniaczana lub skrobia kukurydziana. Soda jak najbardziej ale zamiast łyżeczki proszku jedynie 1/4 sody, a białek do ciasteczek nie ubijamy.
      Powodzenia!

  5. Odpowiedz

    Bardzo dobre te ciasteczka i łatwe w przygotowaniu. Myślę, że można by dodać (jeśli ktoś może) rodzynki, orzeszki ziemne posieane i skórkę kandyzwaną pomarańczową i odrobinę cynamonu wted byłoby to coś w rodzaju piegusków. Ja zrobiłam swoje z dodatkiem cnaonu i są także bardz dobre. Co do mąki gryczanej plecam kupować kaszę nie prażoną gryczną (tzw. białą) i mielić w młynku do kawy (ja kupiłam tani młynek i się sprawdza, mielę na raty z przerwami). Tak samo można mielić ryż oraz kaszę jaglaną. Pozdrawiam i dziękuję.

    • Elizka
    • 22 lutego 2016
    Odpowiedz

    Świetny przepis i ciastka bezglutenowe doskonałe do kawy. Ja swoje jeszcze posypałam wiórkami kokosowymi :)

    • Iwona
    • 15 stycznia 2017
    Odpowiedz

    Ciastka są idealne! Robiłam je już setki razy :)

    • kape
    • 31 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Robiliśmy dziś z synkiem (3 lata). Są idealne! Szybkie, łatwe i pyszne :) Super blog, kolejny przepis wypróbowany i kolejny z czystym sumieniem wpisany na listę „the best of”

    • Ewelina
    • 17 lipca 2018
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Ciasteczka są przepyszne, dziękuję za przepis. Zrobiłam z olejem kokosowym zamiast masła i wyszły super. Na pewno nie raz jeszcze je upiekę bo lubię takie szybkie przepisy.

  6. Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Zrobiłam – wyszły przepyszne!!! :):)
    Masło zastąpiłam wegańskim odpowiednikiem, jajka dodałam, ale zastanawiam się nad alternatywą – banany? ( ciastka mogą nie być chrupkie) może chia, siemię?
    Dodałam jeszcze 2 łyżki kakao i… uprażone orzechy laskowe 😀
    Mniaaaam 😀
    Mieszanka mąk, która jest w przepisie – prosta i niezawodna! :)

    • Monika
    • 18 lutego 2019
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Piekne! Czym moge zastapic make gryczana? Nie moge..

    • King
    • 8 maja 2020
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Genialne! Dzięki za ten przepis 🙂 mega prosty, dorzuciłam jeszcze łyżkę masła orzechowego. Smak pomiędzy biszkoptami a „Pieguskami”, świetne!

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011