Ciasteczka do chrupania (z naturalnych mąk)

25 marca 2014 , In: babeczki i ciastka, bez orzechów, bez soi
5

Idealne pod każdym chyba względem, bez gotowych mieszanek, z dobrej jakości mąką naturalnie bezglutenową i kawałkami czekolady. 

ok 20 ciasteczek

Ciasteczka z czekoladą (bez kukurydzy)

składniki:

– mąka: 150 g ryżowej, 50 g gryczanej, 30 g ziemniaczanej, 1 łyżeczka bezglutenowego proszku

– 2 jajka, 100 g masła (dość miękkiego), 75 g cukru (część zastąpiłam syropem daktylowym)

– 75 g posiekanej w kostkę gorzkiej czekolady

wykonanie:

Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem i cukrem. Dodaj pokrojone w kostkę masło, wbij jajka i wymieszaj mikserem. Dodaj czekoladę i zagnieć dłońmi ciasto.

Odrywaj małe kawałki i formuj w kulki jednakowej wielkości. Lekko spłaszcz na blasze (wyłożonej papierem do pieczenia).

Piecz około 18 minut w temp. 180 stopni C.

Pozostaw na blaszce kilka minut i zdejmuj.

Smacznego!

_DSC0054_Snapseed

1079287_692722667419895_739849929_n

 

zajrzyj do Free Delikatesów 

    • Lena
    • 25 marca 2014
    Odpowiedz

    Wyglądają pięknie… a gdzie i jakich firm kupujesz mąki takie jak gryczana, ryżowa czy kukurydziana? Te dostępne w zwykłych sklepach są na pewno mocno zanieczyszczone glutenem.

      • Weronika
      • 25 marca 2014
      Odpowiedz

      Ryżowej mam cały zapas Doves Farm, a gryczana jest w Bezglutenie np. Dostępna w internecie i większości marketów.

  1. Odpowiedz

    Pierwsze słowo w opisie było moją reakcją na te ciasteczka, przypadek? 😀 Proste i efektowne, moja ulubiona kategoria. 😉

  2. Odpowiedz

    MUSZĘ JE ZROBIĆ!!!

    uwielbiam przepisy z normalnych mąk, a nie tych mega drogich o niewiadomym składzie…

    zapraszam do siebie, dopiero pierwszy wpis :)

    http://duzo-zdrowia.blogspot.com/

  3. Odpowiedz

    kolejne, które zrobiłam z Twoich przepisów – proste, szybkie, świetnie wychodzące, a przede wszytskim pyszne! :)))))

  4. Odpowiedz

    I tu następne zapytanie…nie mogę laktozy, czym zastąpić masło? :)

    • Odpowiedz

      Olejem kokosowym wychodzi idealnie.

      • Odpowiedz

        Chciałam zapytać jaka ilość tego oleju kokosowego dać?? i jeszcze jedno czym mogę zastąpić białko bo żółtko mogę używać

      • Weronika
      • 1 września 2014
      Odpowiedz

      Połowę zastąpiłabym olejem rzepakowym, a resztę jakąś papką- np. z bardzo dojrzałego banana albo musu z dyni.

    • Dorota
    • 13 października 2014
    Odpowiedz

    Cześć, ciasteczka wykonałam ale bez czekolady, z połową masła i 1 dojrzałym bananem. Ciasteczka nie wyszły taki ładne jak Twoje :) ciasto było bardziej płynne, wykładałam je łyżką i też nie popękały tak ślicznie. Czy jeśli konsystencja się powtórzy dodać więcej mąki? Nie chcę też żeby wyszły głazy bo to dla małego alergika, który ma baaaardzo ograniczoną dietę i staram się dogadzać mu jak mogę. Twoje przepisy górują :) I ostatnie pytanie – dałaś 30g mąki ziemniaczanej czy skrobi ziemniaczanej bo to dwa różne produkty a mąki jeszcze na polskim rynku nie udało mi się dorwać więc ewentualnie mogłabym dodać mąki kukurydzianej lub jaglanej. Proszek do pieczenia dałam bezglutenowy ale też chyba można dać sodę z odrobiną soku z cytryny lub też ubić białka. Potwierdzasz? :) Wielkie dzięki za przepisy!

      • Weronika
      • 13 października 2014
      Odpowiedz

      Tak, dodałabym więcej mąki bo takie nakładane łyżką to nie z tego przepisu :) Może być zarówno mąka jak i skrobia ziemniaczana lub skrobia kukurydziana. Soda jak najbardziej ale zamiast łyżeczki proszku jedynie 1/4 sody, a białek do ciasteczek nie ubijamy.
      Powodzenia!

  5. Odpowiedz

    Bardzo dobre te ciasteczka i łatwe w przygotowaniu. Myślę, że można by dodać (jeśli ktoś może) rodzynki, orzeszki ziemne posieane i skórkę kandyzwaną pomarańczową i odrobinę cynamonu wted byłoby to coś w rodzaju piegusków. Ja zrobiłam swoje z dodatkiem cnaonu i są także bardz dobre. Co do mąki gryczanej plecam kupować kaszę nie prażoną gryczną (tzw. białą) i mielić w młynku do kawy (ja kupiłam tani młynek i się sprawdza, mielę na raty z przerwami). Tak samo można mielić ryż oraz kaszę jaglaną. Pozdrawiam i dziękuję.

    • Elizka
    • 22 lutego 2016
    Odpowiedz

    Świetny przepis i ciastka bezglutenowe doskonałe do kawy. Ja swoje jeszcze posypałam wiórkami kokosowymi :)

    • Iwona
    • 15 stycznia 2017
    Odpowiedz

    Ciastka są idealne! Robiłam je już setki razy :)

    • kape
    • 31 grudnia 2017
    Odpowiedz

    Robiliśmy dziś z synkiem (3 lata). Są idealne! Szybkie, łatwe i pyszne :) Super blog, kolejny przepis wypróbowany i kolejny z czystym sumieniem wpisany na listę „the best of”

    • Ewelina
    • 17 lipca 2018
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Ciasteczka są przepyszne, dziękuję za przepis. Zrobiłam z olejem kokosowym zamiast masła i wyszły super. Na pewno nie raz jeszcze je upiekę bo lubię takie szybkie przepisy.

  6. Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Zrobiłam – wyszły przepyszne!!! :):)
    Masło zastąpiłam wegańskim odpowiednikiem, jajka dodałam, ale zastanawiam się nad alternatywą – banany? ( ciastka mogą nie być chrupkie) może chia, siemię?
    Dodałam jeszcze 2 łyżki kakao i… uprażone orzechy laskowe 😀
    Mniaaaam 😀
    Mieszanka mąk, która jest w przepisie – prosta i niezawodna! :)

    • Monika
    • 18 lutego 2019
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    Piekne! Czym moge zastapic make gryczana? Nie moge..

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011