Ciasto czekoladowo- migdałowe (bez mąki)

24 lutego 2016 , In: bez cukru, bez mleka, bez soi, ciasta
4

Pamiętam jak nieśmiało tworzyłam pierwsze przepisy. Kiedy jakimś cudem udało mi się stworzyć niezłe ciasto, kurczowo trzymałam się trafionych proporcji, usiłując stworzyć od nich, jak najwięcej pochodnych. Dzisiaj intuicyjnie wiem już ile mąki wsypać do miski i ile mokrych składników powinno przypaść na te kilkaset gramów sypkich.

W spiżarni uzbierał nam się niezły zapas jajek z babcinej zagrody, a na blogu dawno nie było nic słodkiego. Przeglądając to co zostało z szufladach i na półkach, postanowiłam upiec proste ciasto z czekoladą i migdałami zamiast mąki. To klasyczne połączenie, które często można spotkać w karcie deserów pod przeróżnymi nazwami. Teoretycznie, powinno być ciastem bez glutenu, ale praktycznie, nigdy nie wiemy czy pani co to je piekła, nie posypała przypadkiem blaszki bułką tartą. Jeżeli wolicie nie eksperymentować, spróbujcie upiec je w domu.

Moja wersja jest puszysta, lekka i delikatnie wilgotna, uwieńczona odrobiną śmietany z kokosa i zalegającymi w lodówce jeżynami :) Ciasto można pokryć warstwą polewy. Jeżeli wolicie cięższą, bardziej gliniastą wersję, dodajcie jeszcze więcej rozpuszczonej czekolady, mniej migdałów i proszku.

DSC_2207_Snapseed

8-10 kawałków

Ciasto czekoladowo- migdałowe

składniki

ciasto
• 4 jaja
• 150 g gorzkiej czekolady
• 200 g zmielonych migdałów
• 2 łyżki oleju
• 100 g ksylitolu
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• ¼ łyżeczki sody
dodatki
• śmietana kokosowa
• świeże owoce

wykonanie

Tortownicę o średnicy 24 cm natłuść minimalnie i wyłóż papierem do pieczenia.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Migdały wymieszaj z proszkiem i sodą.

Białka ubij na sztywną pianę, odstaw. Żółtka ubij z ksylitolem i olejem na jasną, puszystą masę. Wlej czekoladę i zmiksuj. Wymieszaj z migdałami i delikatnie połącz z pianą.

Ciasto przełóż do formy i piecz około 35 minut w temperaturze 180 stopni C.

Wystudź, pokrój na 8 lub 10 części i uwieńcz rozetkami z ubitej śmietany kokosowej i owocami.

Smacznego!

DSC_2197_Snapseed

free-logo

 

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
13 stycznia 2012

Banany, muesli, czekolada

ciasta
Zobacz więcej
4 listopada 2011

Na październik… pyszny piernik!

ciasta
Zobacz więcej
10 sierpnia 2011

Czekoladki

desery
Zobacz więcej
    • Marta
    • 25 lutego 2016
    Odpowiedz

    Juz wiem co upieke na swoje urodziny:)

    • Monika
    • 26 lutego 2016
    Odpowiedz

    Właśnie siedzi w piekarniku..mam nadzieję, że wyjdzie,bo musiałam małe zmiany zastosować, hihihi, ale piekarnik nastawiłam na 180° ,intuicyjnie, bo nie wskazujesz ile, prawda?
    Buziaczek wielki w podziękowaniu!

      • Weronika
      • 26 lutego 2016
      Odpowiedz

      Rzeczywiście, przeoczyłam. 180 stopni, jak najbardziej :)

  1. Odpowiedz

    Hej, jak robisz tą bitą śmietanę kokosową? z tej oddzielonej tłustej części z mleka kokosowego? mi zawsze wychodzi mokre a nie puszyste :( please help :)

      • Weronika
      • 29 lutego 2016
      Odpowiedz

      Z oddzielonej, stałej części. Polecam mleko Thai Coco (niebieskie puszki). Nie z każdym mlekiem dobrze się pracuje, a to jest wspaniałe.

    • Barbara
    • 8 marca 2016
    Odpowiedz

    Pani ciasto wygląda niesamowicie i z chęcią przygotuję je w weekend. Mam tylko jedno pytanie (jestem bardzo początkująca): czy w kroku „Białka ubij na sztywną pianę, odstaw. Żółtka ubij z ksylitolem i olejem na jasną, puszystą masę. Wlej czekoladę i zmiksuj.” – mam czekoladę wymieszać z żółtkami oraz uzyskaną pianą? Czy też tę pianę wykorzysta się tylko do ozdoby?

    Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie.

      • Weronika
      • 9 marca 2016
      Odpowiedz

      Rozwiązanie jest w następnym zdaniu :) Żółtka miksujemy z czekoladą, a na koniec mieszamy z migdałami i ubitą wcześniej pianą.

    • Mariola
    • 9 marca 2016
    Odpowiedz

    A mi chyba nie wyszło… tzn właśnie siedzi w piekarniku, ale ciasto wyszło podejrzanie gęste i nie płynne… sama nie wiem…

    • Magda
    • 28 kwietnia 2016
    Odpowiedz

    Ciasto fantastyczne! Zrobiłam, spróbowałam i polecam :-) Smakuje trochę jak piernik :-)

    • Gocha
    • 2 sierpnia 2016
    Odpowiedz

    Nie miałam mleka kokosowego, więc podałam ciasto z polewą czekoladową (olej kokosowy, słód z agawy, kakao, woda) i owocami (borówki i maliny). Smakowało wszystkim, którzy je jedli. Dodatkowym atutem ciacha jest prostota wykonania, więc można je zrobić wspólnie z dziećmi.

    • Lidka
    • 6 października 2016
    Odpowiedz

    Zrobiłam, w sumie wyszło smaczne, ale … czy da się coś zrobić, żeby nie było takie suche

      • Weronika
      • 7 października 2016
      Odpowiedz

      Może to kwestie piekarnikowe? Mocno grzeje lub ciasto za długo przetrzymane? Można przechowywać je też w lodówce, na pewno złapie trochę wilgoci. Jednak nie powinno być suche. Opcjonalnie zawsze można dodać trochę więcej rozpuszczonej czekolady, tak jak napisałam wyżej.

    • Clara
    • 26 października 2016
    Odpowiedz

    Siedzi własnie w piekarniku , ale …gdy dodałam do masy żółtkowej te migdały wyszla mi gesta kula , ktorej nie dało sie ręcznie połączyc z pianą.Musiałam użyć miksera a i tak byly grudki. Myślę, że nastepnym razem… dodam migdaly do piany a na koniec dodam masę żółtkowo- czekoladową.

    • Magda
    • 31 października 2016
    Odpowiedz

    Ciasto przepyszne:) Pierwsze upieklam dokladnie z przepisu, kolejne troche zmodyfikowalam. Zamiast migdalow uzylam orzechy laskowe. Dzieciaki swierdzily, ze „rozgryzlam sekret smaku Monte” Pozdrawiam

    • Iwona
    • 18 grudnia 2016
    Odpowiedz

    Czy mozna pominac jajka? Lub czym innym zastapic? :-)

      • Weronika
      • 20 grudnia 2016
      Odpowiedz

      Nie można pominąć. W teorii można zastąpić np. pure z czterech bananów, ale nie obiecuję, że to będzie to samo.

    • Jagoda
    • 3 lutego 2017
    Odpowiedz

    Czy olej można zastąpić roztopionym masłem? Jeśli tak to ile masła roztopić? Jeśli nie to jakiego oleju używasz?

      • Weronika
      • 3 lutego 2017
      Odpowiedz

      Pewnie, może być masło. Nie wiem ile dokładnie, troszkę żeby były dwie łyżki płynnego. Ostatnio do smażenia i pieczenia używam tylko kokosowego.

    • Aga
    • 29 września 2017
    Odpowiedz

    Pani Weroniko,
    czy mogę zamiast mielić migdały użyć 200g mąki migdałowe (gotowej ze sklepu)?

    • Justyna
    • 4 maja 2018
    Odpowiedz

    Czy ksylitol moge zastapic cukrem? W jakiej ilosci? Bede wdzieczna za odpowiedz.

      • Weronika
      • 6 maja 2018
      Odpowiedz

      Do smaku, ale ilość będzie bardzo podobna.

    • bożena
    • 17 kwietnia 2019
    Odpowiedz

    Your comment is awaiting moderation.

    dzień dobry, czy mielone migdały można w połowie zastąpić mielonymi orzechami włoskimi?

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011