Coco au miele

0

Od dawna wszystko co francuskie wzbudza we mnie ciekawość. Niejednokrotnie marzyłam o spacerze po brukowanych uliczkach, w zwiewnej sukience i błękicie nieba. Może zmęczona przysiadłabym w małej kawiarence przy stoliku z widokiem na przechodniów i zanurzała figlarnie łyżeczkę w coco au miele. A w drzwiach mrugnęła do brzuchatego szefa kuchni i z uczuciem błogości wyszła na zalaną słońcem alejkę wyglądając francuskiego życia zza ciemnych okularów.

Zapraszam po słynną kokosową babeczkę z wyraźną nutą miodu i wanilii.

 

12 klasycznych babeczek lub mnóstwo maleńkich

Coco au miele

Potrzebne składniki:

– 200 g wiórków koksowych

– 1/2 łyżeczki sody

– 2 łyżki mąki bezglutenowej

– szklanka mleka

– 1 łyżka miodu

– 3 łyżki cukru

– 2 łyżeczki cukru waniliowego

– 2 jajka

Sposób przygotowania:

Sypkie składniki wymieszaj w dużej misce.

Mleko zagotuj z miodem. Jajka rozbełtaj lekko trzepaczką. Wszystkie składniki połącz mikserem.

Ciasto przełóż do jednorazowych papilotek.

Piecz 20 minut w temp. 200 stopni C. Mniejsze babeczki piecz około 10 minut.

Smacznego!

_DSC0536

 

_DSC0557

 

bita śmietana to tylko mój wymysł. zupełnie nieniezbędna :)

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
11 lipca 2011

Jegomość rogalik

Bez kategorii, pieczywo
Zobacz więcej
27 listopada 2013

Cynamonowe na mące ryżowej

ciasta
Zobacz więcej
2 września 2012

Kulinarna pocztówka z południa

Bez kategorii
Zobacz więcej
  1. Odpowiedz

    Jesli dodam do tych babeczek rodzynki, to ciasto nie opadnie?

      • Weronika
      • 17 marca 2013
      Odpowiedz

      Myślę, że nie. Garść nie zaszkodzi :)

  2. Odpowiedz

    Zrobiłam ! wyszły całkiem niezłe + ostatnio uwielbiam wiórki kokosowe + są łatwe do zrobienia xD

  3. Odpowiedz

    Chyba dodałam za dużo kokosu, bo w środku są jeszcze mokre. Ubite i mokre. :( Niestety z wierzchu są idealne, więc nie wkładam ich z powrotem do piekarnika.
    Jednak mam nieodparte wrażenie, że znikną w bardzo krótkim czasie. :)
    Pozdrawiam

      • Weronika
      • 25 kwietnia 2013
      Odpowiedz

      Nie potrafię stwierdzić jak dokładnie wyglądają, ale nie powinny być przesuszone :)

    • paula
    • 29 września 2014
    Odpowiedz

    czy zamiast miodu może być syrop z agawy?

Reply to Weronika. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011