Łatwo i szybko: ciasteczka owsiane

28 lutego 2012 , In: Bez kategorii
1

Czasami tak niewiele wysiłku potrzeba aby stworzyć coś pysznego. Te ciasteczka są na to doskonałym przykładem.

Wyrobienie ciasta nie wymaga użycia miksera. Wystarczy dobra łyżka lub dłonie. Formowanie kuleczek to dobry masaż rąk 😉 a pieczenie trwa chwilę!

Ciasteczka owsiane znalazły się już na blogu, ale dzisiaj korzystam z przepisu czytelniczki. Czas już jakiś temu pod jednym wpisem znalazłam ekspresową recepturę.

Dziękuję p. Renacie z Białogardu 😉

Nie wprowadziłam żadnych kombinacji, chociaż pole do popisu jest bardzo szerokie. Można bawić się z różnymi dodatkami. Ja  miałam ochotę na klasyczną wersję.

 

około 40 sztuk (w zależności od wielkości)

Ciasteczka owsiane:

Potrzebna składniki:

¨     200 g płatków owsianych *,150 gmiękkiego masła, 1/2 szklanki mąki (bezglutenowej lub pszennej/razowej/orkiszowej…), 1/2 szklanki cukru brązowego, 2 łyżki wody

¨      Papier do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

 

Piekarnik nagrzej do temp. 180 stopni C. Blachę wyłóż papierem.

Wszystkie składniki dobrze wyrób łyżką lub dłońmi.

Z ciasta formuj kuleczki a następnie spłaszczaj je na blasze.

Piecz około 20 minut.

 

Smacznego!

 

*bezglutenowe płatki są dość kosztowne ale można się w nie zaopatrzyć w dobrych sklepach. Firma które je wprowadziła to marka „Provena”. Takich też używam.

  1. Odpowiedz

    mniamm! Ale bym chapnął takie smakołyki

  2. Odpowiedz

    Wera! Właśnie zjadłam kawałek rolady z kiwi zrobionej przeze mnie według Twojego przepisu – i muszę to powiedzieć – wyszła genialnie! Naprawdę, ciasto było niewiarygodnie puszyste, szybko zrobione, a u mnie trochę kwaśne kiwi ładnie współgrało ze słodką śmietaną. Niebo w gębie! dziękuję! :**

      • Weronika
      • 28 lutego 2012
      Odpowiedz

      Brawo!
      Jak to cieszy! 😉 Mam nadzieję, że to tylko motywacja do przygotowywania innych pyszności!

      Pozdrowienia

    • Diretto
    • 28 lutego 2012
    Odpowiedz

    Świetny przepis. Ciastka wydają się rzeczywiście łatwe do zrobienia – nawet dla mnie kiedy raz głowiłem się jak kisiel zrobić.
    Pozdrawiam i czekam na wideo.

      • Weronika
      • 29 lutego 2012
      Odpowiedz

      Wyrazy uznania należą się autorce.

      PS Kiedyś głowiłam się nie tylko nad kisielem 😉

      Pozdrawiam!

    • Ania
    • 28 lutego 2012
    Odpowiedz

    Wercia, ostatnio robię duużo pyszności wg. Twoich przepisów. Oprócz wypieków także gotuję.
    A pasję do kuchni odkryłam dzięki Tobie!
    Dziękuję. :)

      • Weronika
      • 29 lutego 2012
      Odpowiedz

      Miło czytać! 😉 Mam nadzieję, że wszystko udane.
      Powodzenia!

    • Monika
    • 29 lutego 2012
    Odpowiedz

    Dopiero kilkanaście dni temu odkryłam Twojego bloga i od razu stałam się jego – Twoją fanką! :) Świetne przepisy! Ciasteczka razowe już wypróbowane – pyszności. Ciasto marchewkowe również. Czas na kolejne – ciasteczka owsiane. Planuję zrobić je w weekend. Przy okazji gratuluję nagrody – w pełni zasłużona!!!!

    Pozdrawiam
    starsza koleżanka Monika :)

      • Weronika
      • 29 lutego 2012
      Odpowiedz

      Moniko!
      ciasteczka razowe się udały? Świetnie. Ciasto marchewkowe bez zakalca? Rewelacja.
      Przysłowiowe pierwsze koty za płoty 😉

      Przepisy czekają. Pisz częściej 😀

  3. Odpowiedz

    I znowu ja. 😀
    Mam zamiar niedługo wypróbować tych ciasteczek. Jak już wspomniałam jako „Ania” – dzięki Tobie odkryłam pasję do gotowania i pieczenia. Dziękuję raz jeszcze!

      • Weronika
      • 29 lutego 2012
      Odpowiedz

      Ciasteczka są niewiarygodnie łatwe! Przepis z tych zdecydowanie najprostszych. Pomiędzy włożeniem jednych do piekarnika a formowaniem kolejnych zdążyłam wykonać wiele innych czynności 😉

  4. Odpowiedz

    Jest mi przemiło Weroniko, że wypróbowałaś przepis na ciasteczka owsiane.
    Serdeczne gratulacje za uzyskanie nagrody.
    Pozdrawiam

      • Weronika
      • 29 lutego 2012
      Odpowiedz

      Zastanawiałam się czy ujrzy pani ten wpis 😉
      Dziękuję za recepturkę w imieniu swoim i czytelników!

    • Joanna
    • 1 marca 2012
    Odpowiedz

    Witaj Weroniko
    Odkryłam Twój blog jak dostałaś nagrodę, bardzo mi się spodobał. Od tamtej pory sprawdzam codziennie czy coś nowego przybyło. Wczoraj piekłam ciasteczka owsiane. Wyszły pyszne a pracy niewiele.
    Pozdrawiam Joanna

      • Weronika
      • 1 marca 2012
      Odpowiedz

      Wolno coś ostatnio przybywa 😉 Ale bardzo się cieszę!

  5. Odpowiedz

    ciasteczka w sam raz do herbatki :)

  6. Odpowiedz

    zamiast cukru dodaję miód. też pycha :) urozmaicam czasem dodając jabłka starte lub/i jajeczka przepiórcze.
    pozdrawiam

    • zuzanna
    • 11 maja 2012
    Odpowiedz

    witam. mam pytanie, czy mogę zamiast płatków owsianych użyc otrębów?

      • Weronika
      • 11 maja 2012
      Odpowiedz

      Pewnie, że tak 😉 Będzie nowa wersja!

    • m
    • 28 czerwca 2012
    Odpowiedz

    hej.
    a myślisz, że z mąki owsianej bezglutenowej by wyszły?

      • Weronika
      • 29 czerwca 2012
      Odpowiedz

      Jasne 😉

  7. Odpowiedz

    ja wczoraj zrobiłam, po wyjeciu z pieca pieknie wygladaly. Jednak nie udalo mi sie ich zjesc bo byly doslownie sypkie jak piasek:( ale to moja wina bo myslalam ze z maki ziemniaczanej wyjdą .. Ale nie wyszly ;p. NIe wiem kto taki madry w internecie napisal ze zamiast maki pszennej do pieczenia mozna użyć mąki ziemniacznej. bzdura totalna:p. Dzis podejscie numer 2 z mąką żytnią! mam nadzieje ze wyjda..

      • Weronika
      • 9 lipca 2012
      Odpowiedz

      O tak, w tym przypadku to nieprawda. Mam jedne babeczki w których rzeczywiście pszenną zastępuję ziemniaczaną i są świetne ale to jednak biszkopt. Z żytnią wyjdą na pewno! 😉
      Z tym internetem tak już bywa. Czasami trzeba odcedzić przydatne informacje od duuuuużej reszty.
      Pozdrawiam!

    • Daria
    • 16 lipca 2012
    Odpowiedz

    Jestem początkująca w kuchni, więc przepraszam za moje pytanie. Weroniko, a do tych ciasteczek nie trzeba ani jajka ani proszku do pieczenia? Chcę wypróbować ten przepis i to mnie zastanowiło.. 😉

      • Weronika
      • 16 lipca 2012
      Odpowiedz

      Nie, nie 😉 Udadzą się bez. Powodzenia!

    • ola
    • 31 sierpnia 2012
    Odpowiedz

    a czy jeśli dodam trochę rodzynek i mielonych orzechów to ciasta mi się ukleją? nie będę musiała dodawać mięcej masła?

      • Weronika
      • 31 sierpnia 2012
      Odpowiedz

      Proszę poprostu próbować. Być może będzie trzeba dodać odrobinę. Można też w takim wypadku zrezygnować z części mąki, zastępując mielonymi orzechami. Wszystko wyjdzie w momencie lepienia 😉

        • ola
        • 31 sierpnia 2012
        Odpowiedz

        Dziękuję za naprawdę szybką odpowiedź. Dobry pomysł z zastąpieniem części mąki orzechami :-) Pozdrawiam

  8. Odpowiedz

    A mozna zamiast masła margaryny dodać?

      • Weronika
      • 9 września 2012
      Odpowiedz

      Tak, można ewentualnie.

    • Patrycja
    • 27 września 2012
    Odpowiedz

    trafilam na twoja strone przypadkowo,dzieki google :) wlasnie zrobilam ciasteczka z przepisu powyzej….szczerze mowiac sama nie wierzylam ,ze z tylko tych wymienionych skladnikow moze wyjsc cos dobrego….a tu zaskoczenie! ciastka sa przepyszne! uwazam,ze nie odbiegaja smakiem od ”sklepowych”, sa wrecz smaczniejsze+ swiadomosc,ze nie sa nafaszerowane chemia! Polecam niezdecydowanym ten przepis :)
    ps przygotowanie ”ciasta” + ulepienie zajelo mi ok. 5-6 min :)
    pozdrawiam

    • Ola
    • 2 listopada 2012
    Odpowiedz

    Ja trafiłam tu, bo ktoś na jakimś forum polecał Twój blog i zyskałaś kolejną fankę. A jutro upiekę te ciasteczka… dam znać jak smakowały mojej rodzince. Pozdrawiam

  9. Odpowiedz

    super przepis – łatwy, szybki, pyszny :)
    Robiłam ciacha juz dwa razy i za drugim razem zabrakło mi odrobiny płatków owsianych więc dodałam musli z owocami – wyszły super.

  10. Odpowiedz

    pierwszy raz spotkałam się z przepisem na ciastka owsiane bez jajka. czy to tylko przeoczenie, czy nie dodajesz jajka i ciasteczka Ci się trzymają?;o

      • Weronika
      • 19 stycznia 2013
      Odpowiedz

      Przepis czytelniczki :) To nie przeoczenie.

  11. Odpowiedz

    Mam pytanie, czy mogę dodać mąkę tortową?

      • Weronika
      • 24 kwietnia 2013
      Odpowiedz

      Niech będzie :)

  12. Odpowiedz

    Kiedy piekłam ciasteczka zapach roznosił się po cały domu!;))
    PS. Są pyszne!

    • agaa
    • 23 lipca 2013
    Odpowiedz

    Własnie się pieką kurcze zapomniałam dodać wody mam nadzieję, że to nic nie szkodzi. Mąż już przylazł z drugiego pokoju wodzony za nos 😀

  13. Odpowiedz

    Nareszcie ciasteczka owsiane o jakich marzyłam od dawna :) dodałam mąki gryczanej i ksylitolu. Są przepyszne. Wielkie dzięki za przepis

  14. Odpowiedz

    ja nie wiem jakim cudem one mi nie wyszly. ulepilam male kulki wedlug przepisu. ulozylam na blasze do pieczenia w sporych odstepach a one..rozplynely mi sie. wszystkie sie polaczyly w jedno plaskie cos.. w dodatku po wyjeciu TO WIELKIE CIASTKO sie kupy nie trzymalo. pytanie : co zrobilam zle?

    • Bogusia
    • 18 października 2016
    Odpowiedz

    Już myślałam, że będzie to kolejny przepis z internetu, który mi nie wyjdzie, bo coś nie zagra. Ale o dziwo udał się i jest wyśmienity. Prosty, przepyszny wynik końcowy. Dodałam od siebie tylko podprażonych ziaren słonecznika, a i modyfikować go na pewno można dodając również np. pestki dyni, nasiona chia, len itp. Dziękuję i pozdrawiam!

    • Magda
    • 16 czerwca 2017
    Odpowiedz

    Ciasteczka są przepyszne. Jedyna ich wada, to ta, że bardzo szybko znikają i moje próby zapełnienia puszki na ciasteczka spełzają na niczym 😉
    Ja wprowadziłam jedną małą modyfikację: zamiast jednej łyżki wody dodaję łyżkę ekstraktu waniliowego. Dzięki temu pachną cudownie wanilią.
    Pozdrawiam

    • Justyna
    • 3 lipca 2017
    Odpowiedz

    Witaj :) cudowny przepis i przepyszne ciastka <3 ja dodaję rodzynki i/lub żurawinę suszoną dla urozmaicenia :) Czytając Twoją historię cziłam się jakbym czytała o mojej starszej córce :) Właśnie skończyła 5 klasę i w lutym tego roku zdiagnozowali u niej celiakię. Zawsze była drobnej i chudej budowy z często pojawiającymi się bólami brzucha i jednorazowymi gorączkami. Teraz już wiemy dlaczego :) Dziekujemy za przepyszny przepis na ciasteczka i pozdrawiamy serdecznie :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Akademia bez glutenu

Premiera mojej drugiej książki już 13 lutego

Subskrypcja

Chcesz być powiadamiany o wpisach na moim blogu? Podaj imię i adres email :)
Przenigdy, nikomu i pod żadnym pozorem, nie udostępniam personaliów osób zapisujących się na moje listy adresowe.

Powered by WPNewsman

Blog roku 2011

Blog roku 2011