Coco au miele

0

Od dawna wszystko co francuskie wzbudza we mnie ciekawość. Niejednokrotnie marzyłam o spacerze po brukowanych uliczkach, w zwiewnej sukience i błękicie nieba. Może zmęczona przysiadłabym w małej kawiarence przy stoliku z widokiem na przechodniów i zanurzała figlarnie łyżeczkę w coco au miele. A w drzwiach mrugnęła do brzuchatego szefa kuchni i z uczuciem błogości wyszła na zalaną słońcem alejkę wyglądając francuskiego życia zza ciemnych okularów.

Zapraszam po słynną kokosową babeczkę z wyraźną nutą miodu i wanilii.

 

12 klasycznych babeczek lub mnóstwo maleńkich

Coco au miele

Potrzebne składniki:

– 200 g wiórków koksowych

– 1/2 łyżeczki sody

– 2 łyżki mąki bezglutenowej

– szklanka mleka

– 1 łyżka miodu

– 3 łyżki cukru

– 2 łyżeczki cukru waniliowego

– 2 jajka

Sposób przygotowania:

Sypkie składniki wymieszaj w dużej misce.

Mleko zagotuj z miodem. Jajka rozbełtaj lekko trzepaczką. Wszystkie składniki połącz mikserem.

Ciasto przełóż do jednorazowych papilotek.

Piecz 20 minut w temp. 200 stopni C. Mniejsze babeczki piecz około 10 minut.

Smacznego!

_DSC0536

 

_DSC0557

 

bita śmietana to tylko mój wymysł. zupełnie nieniezbędna :)

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
20 stycznia 2014

Truskawki, mango

bez orzechów, bez soi, ciasta, torty
Zobacz więcej
23 sierpnia 2012

Podano do stołu

Bez kategorii
Zobacz więcej
13 czerwca 2017

Prosty ucieraniec z rabarbarem

bez orzechów, bez soi, ciasta
Zobacz więcej
  1. Odpowiedz

    Jesli dodam do tych babeczek rodzynki, to ciasto nie opadnie?

      • Weronika
      • 17 marca 2013
      Odpowiedz

      Myślę, że nie. Garść nie zaszkodzi :)

  2. Odpowiedz

    Zrobiłam ! wyszły całkiem niezłe + ostatnio uwielbiam wiórki kokosowe + są łatwe do zrobienia xD

  3. Odpowiedz

    Chyba dodałam za dużo kokosu, bo w środku są jeszcze mokre. Ubite i mokre. :( Niestety z wierzchu są idealne, więc nie wkładam ich z powrotem do piekarnika.
    Jednak mam nieodparte wrażenie, że znikną w bardzo krótkim czasie. :)
    Pozdrawiam

      • Weronika
      • 25 kwietnia 2013
      Odpowiedz

      Nie potrafię stwierdzić jak dokładnie wyglądają, ale nie powinny być przesuszone :)

    • paula
    • 29 września 2014
    Odpowiedz

    czy zamiast miodu może być syrop z agawy?

Reply to Hanka. cancel

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011