Cytrynowe dla Weroniki

17 listopada 2013 , In: bez soi, ciasta
0

Upatrzyłam je już kiedyś na pięknym whiteplate, a dziś upiekłam z dedykacją dla wiernej Weroniki, zgodnie z prośbą w koncercie życzeń.

Pachnące cytryną i wanilią, tak jak lubię najbardziej.

 

Ucierane ciasto cytrynowe

źródło: whiteplate

składniki:

-250 g miękkiego masła, 200 g cukru pudru, 4 jajka, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

– sok z 1 cytryny, skórka otarta z dwóch

– 280 g mąki bezglutenowej, 50 g mielonych migdałów, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli

wykonanie:

Piekarnik nagrzej do 180 st C. Keksówkę (podłużną formę) o długości 25 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Masło utrzyj z cukrem na puch. Dodawaj jajka po jednym, następnie wanilię. Dodaj sok cytrynowy i skórkę. Wymieszaj w misce proszek do pieczenia, sól, mielone migdały i delikatnie wmieszać do masy razem z mąką. Przelej do formy, wstaw do piekarnika i piecz ok. 35 minut (piekłam 45)- patyczek wbity w upieczone ciasto po wyjęciu jest suchy. Upieczone ciasto ma rumiany wierzch.

Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do ostudzenia.

Smacznego!

_DSC3233_Snapseed

_DSC3246_Snapseed

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować
22 grudnia 2015

Drożdżowa strucla makowa

bez orzechów, bez soi, Boże Narodzenie, ciasta
Zobacz więcej
2 kwietnia 2012

Mazurków czas

ciasta
Zobacz więcej
4 kwietnia 2012

Święta bez baby?

ciasta
Zobacz więcej
  1. Odpowiedz

    hej jakiej dokladnie mąki użyłaś do tego ciasta?

      • Weronika
      • 17 listopada 2013
      Odpowiedz

      „Doves Farm” mieszanka bez kukurydzy. Nada się każda Schara albo inne mieszanki.

  2. Odpowiedz

    Hejka:) Moje pytanie będzie natury trochę innej niż pieczenie:) Zdradź swój sekret jak przy tak dużej liczbie (choćby ostatnio 5 nowych przepisów w ciągu 2 dni!) udaje ci się zachować taką figurę? A może jesteś czarownicą?:)

      • Weronika
      • 18 listopada 2013
      Odpowiedz

      Nic mi o tym nie wiadomo :) Nie objadam się przecież tonami cukru. W mojej diecie raczej nie ma go wiele, tak jak nabiału. Odpada też przecież pszenica, obce mi wszelkie fast foody i słodzone napoje. Jest i rodzina i grono znajomych :)

  3. Odpowiedz

    To dla mnie robiłaś to ciasto :) Dzięki! A kiedy kolejny koncert życzeń, bo już mam pomysł? 😀

    • magda
    • 29 stycznia 2014
    Odpowiedz

    robiłam dwa razy i niestety zakalec :( nie wiem w czym tkwi błąd bo całośc ucierał mi robot kuchenny. Uzyłam mąki schara do wypieku chleba. W smaku jest pyszny bo podjadłam boczki.

      • Weronika
      • 30 stycznia 2014
      Odpowiedz

      Ucierane to zawsze jest ryzyko, zwłaszcza na ostatnią chwilę. Huhuh, ile ja zakalców upiekłam. Ważne żeby składniki były w temp. pokojowej, nie spieszyć się z ucieraniem, nie podglądać w piekarniku. Ciasto z bloga whiteplate a u Liski wszystko jest genialne! :)

    • Małgorzata
    • 20 lutego 2014
    Odpowiedz

    Piekłam to ciasto jest super ale to migdały powodują że robi się zakalec więc proponuję bez migdałów go upiec pozdrawiam Małgosia

    • Dominika
    • 21 lutego 2017
    Odpowiedz

    Babka jest rewelacyjna! :) Zmodyfikowałam trochę przepis by nadać jej większej puszystości oraz zmniejszyć ryzyko zakalca (bynajmniej tak sobie to tłumaczę 😉 ). I tak, masło ucierałam z cukrem pudrem oraz żółtkami, po dodaniu cytryny i mąki, ubiłam pianę z białek i delikatnie wmieszałam do ciasta. Dodam również, że robiłam je bez migdałów. Pozdrawiam cieplutko :)

Dodaj komentarz

Weronika Madejska

"W życiu tak już często bywa, że… najpiękniejsze prezenty od losu dostajemy opakowane w problem".

Tymi słowami zaczyna się książka mojej Mamy. Uważam, że doskonale pasują one również do mojej historii. Kiedy poszłam do szkoły, od rówieśników odróżniał mnie wyraźnie niższy wzrost i bardzo szczupła sylwetka.
Czytaj więcej

Spotkajmy się na Instagramie

Blog roku 2011

Blog roku 2011